Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubař - bílá plomba na starou rtuťovou

Od: davco odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

asi před 4 měsíci jsem byl u zubaře (nahradil asi před rokem mého starého zubaře mladý zubař), s už silně plombovanou stoličkou, s tím, že mi kus plomby na ní upadl (doma jsem kus vyplivnul... ) Zub je skoro jedna velká plomba, zubař jen odvrtal menší kus plomby a na starou plombu přidal bílou plombu. Před týdnem mě ten zub začal bolet a to tak, že bolí celý den. Je vůbec v pořádku takto dávat plombu bílou na starou plombu? Zubař neodvrtal komplet starou, tak jestli to je tak ok a nemůže být bolest zubu způsobena tím.

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Taky jsem takhle měl jeden zub, kus stříbra a kus bílé. Docela dlouho to vydrželo a ničem nevadilo. Bílá plomba je vcelku drahá záležitost, tak jse možná i ušetřil. :) Ony ani ty bílé plomby nemají neomezenou životnost a časem se musí předělat.

Zubař mohl přehlédnout kaz pod starou plombou. Nevím jak často třeba dělá rengen, který by to ukázal...

Bolest může být následek vrtání, zvláště pokud trvá od vrtání a neobjevila se třeba po 2 dnech. Jednou mi vrtnul do nervu a tuším, že měsíc trvalo než to odeznělo. To byl životní zážitek.

doplněno 15.05.19 14:41:

Pokud nejste nachlazený, kolikrát stačí i rýma a zuby rozbolí není nad čím přemýšlet - objednat se k zubaři. Pokud bolí hodně tak požádejte o akutní termín. Většinou každý zubař má na tohle časovou rezervu v záloze.

davco
hodnocení

No začlo to bolet až po 4 měsících po vrtání a nahrazení kusu staré plomby jinou bílou. Ale mám tam jen na té dásni u toho zubu z jedné strany pořádně asi 3 mm skezlou dáseň. Tak jestli je to od toho. Taky mě napadlo jestli to nemůže být kazem, co právě zubař zapomněl třeba pořádně odvrtat a že by to z toho kazu přešlo rovnou do dásně? Nevím jestli je toto možné. Bolest právě přišla ze dne na den bez jakýchkoliv příznaků a bolí to stále po celý den. Kaz se mi vždycky hlásil. Jo, a ještě to bolí intezivněji, když do toho ťukám třeba kloubem prstu. Ostatní zuby na klepot nebolí.

rodic
hodnocení

0x

Dobrý den, položte dotaz zde ulekare.cz/... odpoví vám lékař. Není to reakce na Claymana, když jsem to posílal, nevěděl jsem, že už někdo odpověděl.

hodnocení

0x

Bílá plomba se určitě nedává přes amalgám, maximálně vedle. Pokud vás zub bolí, pravděpodobně je pod ním zánět - u rozsáhle poškozených zubů se to stává. Bude to chtít rentgen, otevřít, ošetřit kořenové kanálky, zaplnit je, zaplombovat zub, případně dát korunku. Počítejte tak s 5 000 Kč, v případě korunky spíš 10 000 Kč. Každopádně na nic nečekejte a řešte to se svým zubařem.

davco
hodnocení

Tak u zubaře jsem byl, že tam je zánět v mezeře mezi zuby, ale není to nijak hrozné, ta bolest, i když je tedy cítit po celý den i noc. Doporučil mi mezizubní kartáček, tak jsem ho začal používat, teče mi z něj krev při čištění a uvidím. Prý když budou nadále problémy, tak ať přijdu. Co se týče korunky, tak tu mi dělal bývalý zubař před 3 roky na jiním zubu. Neplatil jsem vůbec nic, vše hrazené z pojištění a dodnes s korunkou není problém. Ono mi totiž připadá, že dnešní zubaři, nemyslím tím starší ročníky, jsou orientováni na prevenci... Takže hlavně po zubaři moc nechtít... Při preventivní prohlídce mi ani neodstraňuje zubní kámen. Přitom i toto je součástí preventivní prohlídky u zubaře. Tak ať se zubař stará, když je problém během 1-2 minuty odstranit zubní kámen ze všech zubů. Bývalý zubař (starší ročník), to dělal automaticky. Nj no...

re4zon
Heledte, nic proti, ale tohle je opravdu blabol. Souhlasim, ze mladi zubari nejsou to co zkuseni, jde dnes hlavne o penize, vse se trha a meni, nejaka konzervace nikoho nezajima. Ale prevence je to nejdulezitejsi. Odstraneni kamene ze vsech zubu netrva dve minuty, pokud to ma byt poradne. A jestli mate mezi zuby zanet a do ted jste neslysel o mezizubnim kartackem, je to predevsim vase blbost, nesvadejte to na zubare. Krev vam tece protoze jste to necistil. Takove mam rad, starat se to ne, ale pak nadavat ze to nekdo hned nespravil a nejlip zadarmo, to by slo.
davco
hodnocení

Naposledy mi zub "opravovali" koncem minulého roku a to jen proto, že mi z něj upadla část plomby. Zuby čistím po každém jídle, až mě zubař "zjebal", že to je zbytečné. Mezizubní kartáček jsem nikdy nepoužíval, až doteď a nebyl nikdy problém. Ten mezizubní kartáček je takové novodobé zaklínadlo, že je snad všemohoucí. Jinak mi zubař nevrtal nic asi posledních 5 let.

re4zon
Cistit po kazdem jidle je skutecne az na vyjimky zbytecne (otevrena rana, extremne vysoka kazivost) pokud jste zrovna nejedl neco hodne agresivniho. Smysl to ma po kafi, caji, cole, ale hlavne kvuli estetice. Plak se tvori az po delsi dobe, lepsi je vycistit jednou za den dokonale nez 5x zbezne. Mezizubni kartacek je novodobe zaklinadlo protoze tim vycistite i mista, kam se dost lidi normalnim kartackem nedostane nebo si cisti zuby blbe. Zavisi to predevsim na velikosti mezer, nekdo je ma sirsi a staci mu normalni kartacek, nekdo uzsi a i s mezizubnim ma co delat. Ona mista mezi zuby jsou nejrizikovejsi, protoze ty neocistite zvykanim a usadi se tam nejvic bordelu.
A ze do ted nebyl problem nic neznamena, zuby se nekazi ze dne na den, znam cloveka co si zuby poradne necistil nikdy, prvni problem prisel ve 40 a po par letech je bez zubu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]