Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se chovat k protivným lidem?

Od: rodic odpovědí: 28 změna:

Napřed mě trošku zdeptli na dětském zubním, potom byla na mě protivná prodavačka v OBI. Já se snažil být milý, což nebylo protějšky bráno v pozitivním smyslu, bylo jim to jedno, což mě dost psychicky srazilo. Ano, nejsem psychicky v pořádku, tak to vnímám asi přecitlivěle. Říkal jsem si, jestli takové lidi neignorovat, ale upřímně to neumím. Uměl bych být taky na ně protivný, ale to by mohlo situaci jenom zhoršit. Já nevím co s tím.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@rodic - Já nevím co s tím.

Jestlipak byste si vybavil i ty, kteří se k vám chovali mile nebo aspoň neutrálně? Asi hůř než ty dva "protivy", že? To, co nám nevadí totiž bereme jako samozřejmost na rozdíl od chování pociťovaného úkorně.

Příště si namísto užírání se protivy pochvalte, jak na vás byla příjemná ta paní v zelenině nebo pán na zastávce :)

rodic
hodnocení

Velmi se mýlíte, každého si vybavím, jsem na to hodně citlivý. Jinak rada nefunguje, ano, když je někdo milý, tak to zahřeje a potěší, ale nevyváží to tu negaci, co na mě přenesou ti protivní.

Vzhledem k tomu, že milí i protivní jedinci jsou v populaci v přibližné rovnováze, bude závada na vašem přijímači ;)

rodic
hodnocení

Nějak vás nechápu, jak na mém přijímači? Že jsem přecitlivělí jsem již psal, to že jsem psychicky nemocný asi taky, tak opravdu nechápu. Asi jsem nechápavý.

hodnocení

4x

Možná jste opravdu přecitlivělý, díky své špatné psychice. Možná působíte na lidi stejně protivně, i když si sám myslíte, že jste milý. Zkuste být více nad věcí, říkejte si, že každý jsme nějaký a hlavně takové lidi pusťte hned z hlavy. Nemá cenu si kazit den naštváním. Lidi nezměníte a budete i na takové někde neustále narážet. Zkuste to brát jako terapii, abyste byl odolnější proti nim. Věřím, že je pro Vás těžké, ale protivným člověkem nemá smysl se zabývat.

janm*
hodnocení

3x

Jak se chovat k protivným lidem, rychle s nimi vyřídit věci které s nimi máte zbytečně s nimi komunikaci neprodlužovat a neřešit je a co nejrychleji od nich pryč, toť celé, je to o tom že když jsou nepříjemní tak většinou oni mají nějaký svůj problém vy s tím nemáte co společného na vás to pouze přenáší neměli by ale stává se, čili jsou-li na vás protivní nejsou protivní kvůli vám s vámi to nemá nic společného zvláště u lidí u nichž jste jen ve formálním kontaktu které tedy jinak nezajímáte, alespoň většinou...

hodnocení

3x

Na zlého a nepříjemného člověka buďte příjemný, ono se Vám to vratí. Takový člověk nečeká, že budete milý a vykolejí ho to.

rodic
hodnocení

Já na něho byl milý a bylo mu tu úplně jedno, takže žádné vykolejení se nekonalo, vykolejený jsem byl potom jen já, ale o tom jsem psal.

To chce být až vlezle milý, být nepříjemně milý jako oni jsou nepříjemně nepříjemní. Přehánět.

samosato*
hodnocení

2x

S kým jednat nechci s tím nejednám. S kým jednat přesto musím, jednám jen tím nejmenším možným způsobem.

hodnocení

2x

Ta prodavačka (nebo někdo jiný) má asi důvod být protivná. Třeba jí rozčílil protivný zákazník před Vámi, třeba jí bolí zub, třeba jí zemřel manžel, nebo se špatně vyspala. V tu chvíli by nejspíš byla nejraději někde úplně jinde a je jí úplně jedno, jestli jste taky protivný, nebo příjemný. Měla by se sice ovládat, ale ne vždycky se to podaří. Nic mi do jejích problémů není, stejně jí nepomůžu. Takže když na někoho takového narazím, chovám se neutrálně, vyřídím svoje záležitosti a odejdu. Dál už o tom nepřemýšlím a zapomínám na to dřív, než vylezu z krámu. Mám svých starostí dost, proč bych si měl kazit náladu cizími?

72mona
hodnocení

1x

Pokud takový člověk není vyloženě "gajzl", tak si na vás jen vylévá zlost a zvedá sebevědomí. Někdo před vámi ho naštval, má problémy doma atd. Spíš ho politovat. Tak to je napříč celou živočišnou říší, nejen u lidí. Je dobré to neposílat dál, ale hodně lidí to dělá. Já se snažím o neutralitu. Pokud je ke mně někdo hnusný (i přes můj úsměv), začnu být odměřená. Úsměv pryč, odpovídám jednoslovně.

Už jsem to jednou psala, že mám takovou teorii. V dnešní době je čas predátorů, kteří se neohlíží na ostatní. Jdou jen za svým vlastním prospěchem. A tím nemyslim jen kariéru, ale i takové drobnosti běžného života. Proto jsou i normální lidé pořád v opozici, napružení, preventivně nas*sní a útoční. Vstřícnost by z nich udělala oběť, tak hodí mimikry predátora. A jen opravdu ti sebevědomí to neřeší.

Pravdou je, že v poslední době se setkávám s arogancí u lékařů a proti tomu se moc bojovat nedá. Ale jak říkám, neposílat to dál. M.

smode*
hodnocení

0x
Umíte-li být také protivný, máte vyhráno. S tím že to situaci jenom zhorší jste vedle. Situaci to naopak jenom zlepší. Stačí si dovolit vždy jen o trošku víc než protistrana. Najednou s Vámi budou kamarádi - uvidíte. Nesčetněkrát vyzkoušeno. Jde opět o jednoduché pravidlo silnějšího platné v celé společnosti. Oni chtějí mít také klid a se silnějším si to rozházet nikdo nechce. Dáte-li naopak najevo slušnost - ta je u těchto typů lidí brána jako slabost - skončíte jako otloukánek.
doplněno 14.05.19 13:55: :-D stále zde řešíte jak se po konfliktu cítíte. Chcete-li se cítit normálně, řiďte se mojí radou. Chcete-li se cítit špatně, buďte milý ..ovšem komu není rady, tomu není pomoci :-D

ranno
hodnocení

0x

Můře v OBI se to už možná vrátilo, třeba jí před vámi naštval její nadřízený, protože si dobře neplnila své pracovní povinnosti.

hodnocení

0x

Na to je přísloví "na hrubý pytel, hrubá záplata".

nebo taky:

kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem

Řádně ztvrdlým *smich*

hodnocení

0x

Já se díky svému povolání servisáka s nas*anými lidmi občas potkávám, ale rozhodně se s nimi nepouštím do kontraverzí. Nestojí mi to za rozčilování, krom toho mám pochopení pro to, že každý má občas den blbec.

Ale co nesnáším je arogance, povýšenost a pod - ale ani s nimi se nehádám, zato pak při psaní faktury ,,přitlačím na průpisku´´ případně dotyčného v telefonu zařadím na ,,gray list´´ tedy mezi takové, kterým telefon zvedám jen když se mi to hodí. To je asi jediná výhoda současného stavu školství - nejsou lidi, takže zákazníci se přetahují o servis.

hodnocení

0x

K protivným lidem se už mile nechovám. Zdá se mi, že oni potřebují dát tu protivnost najevo (pomáhá jim něco ventilovat) a milé chování je takové, které nedává najevo, že tu protivnost vnímáte, naopak, zcela ji ignoruje, což je někdy frustuje ještě víc. Takže mi často pomůže spíš to, že začnu být odměřená, napřímím se, zvednu hlavu, nasadím vážný výraz, zpomalím tempo řeči a pohybů... Protože takové chování dává najevo, že jste si jejich nepříjemného chování všimli. A to je to, co ten frustrovaný člověk potřebuje.

Co mě spíš v poslední době dráždí, jsou lidé, co velmi rychle mluví, velmi rychle se pohybují, nenechají vás domluvit, jsou neklidní, ani Vás pomalu nevnímají, dělají ukvapené závěry, aniž byste domluvili a řekli to, co říct vlastně chcete... protože ty nezpomalíte a nedonutíte, aby se soustředili, poslouchali a zamysleli se nad tím, co slyší. Jednání s nimi je peklo.

id
hodnocení

0x

Co s tím? Šetřete na el kolo, které se vám zamlouvalo. Do té doby si pořiďte za pár korun hůlky a denně choďte svižně na dlouhé procházky. Vyčistíte si hlavu, shodíte přebytečná kila, budete mít méně času vysedávat u PC a přemýšlet nad nesmrtelnosti chrousta.

Vždy si řeknu, zaplaťbůh, že s protivama nežiji.

ID, třeba je to diagnóza a hůlky mu nepomůžou.
rodic
hodnocení

Kvůli své psychiatrické diagnoze vaše rady nemohou fungovat. Vyzkoušeno. Mimochodem mi to radila i moje psychiatrička.

Rodič, tak to mám něco podobnýho. Ale nemyslete si, když byste začal chodit na skupinovou psychoterapii, tak se tam s vámi nikdo mazlit nebude. Akorát se tam člověk otrka. Máte aspoň manželku na mazlení. :)
id

rodič - promiňte, co vám radila lékařka? Že nesmíte chodit s hůlkami, že máte sedět na zadku u PC a tloustnout? To snad ne. Něco nám tajíte.

rodic
hodnocení

Že mám alespon 5x za týden hodinu chodit svižnější chůzí, tak jsem jí řekl, že jsem to přes měsíc zkoušel a nejen že nepomohlo, ale uškodilo. Ke konci jsem se cítil hrozně. Co se toho sedění u počítače týče. Kdysi jsem viděl dokument o lidech s psychickými problémy a tam jeden říkal, že jediné co mu ulevuje je, že může jíst a to dost a mě ulevuje jídlo a počítač. A co se toho kola týče - dát za kolo 44 tisíc je pro mě scifi, to je pro mě šíleně moc peněz.

Jenže když je člověk tlustý, tak z toho radost nemá. A jak jinak má shodit kila, když ne pohybem a tím, že bude jíst menší porce?
rodic
hodnocení

A řešení? Míń jíst? Hezká idea, ale znamená to zhoršení stavu. A víc se hýbat, to by šlo, pokud by to nedpadlo jak loni, že hlava bojkotovala tělo a sotva jsem se táhl, tam nemohlo být o pohybu řeči, to bylo spíš utrpení.

hodnocení

0x
Vy můžete připadat protivný zas někomu jinému. Člověk si nesedne s každým. Většinou když potkáte někoho protivného, pak potkáte příjemného a tím se to vyrovná. Sebevědomý člověk toto neřeší. Choďte na kurz asertivity.
doplněno 14.05.19 16:46: Chodím na psychoterapeutickou skupinu. Taky se tam potkávám i s lidmi, kteří mi nesedí a učím se s nimi jednat a komunikovat. Zkuste to taky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]