Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společný účet

Od: skrob® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

je na trhu bankovní produkt, který mi zaručí, že po smrti jednoho z majitelů automaticky veškará práva přejdou na toho druhého? Nic nespadne do dědického řízení, nebo to jde nějak udělat?

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ucet
hodnocení

3x

Tady nejde o práva k účtu, ty klidně můžeš nastavit tak, že jako spolumajitel účtu můžeš s účtem nakládat, jako před smrtí spolumajitele. Na spadnutí do dědictví to ale vliv mít nebude.

Ty vlastně potřebuješ, aby peníze na účtě nebyli ve vlastnictví osob, které s nima nakládají. Napadá mě svěřenský fond.

iz*
hodnocení

2x

Podle mne to udělat nejde. Účet je veden na jméno jedné osoby,. Dalším osobám lze zřídit dispoziční právo k účtu, ale "hlavní" majitel je jenom jeden. U společného účtu spadajícího do SJM by měla polovina prostředků patřit zesnulému a polovina manželovi/manželce.

V případě úmrtí by se muselo napřed vypořádat SJM, potom by polovina patřící zrsnulému "spadla" do dědictví.

ucet

Normálně lze založit účet, který má více vlastníků. (nejedná se pouze o dispoziční právo)

hodnocení

2x

Když si někdo přihlásí disponenta, tedy tak tento pak může z jeho účtu sosat jak a kdy chce.

ucet

To ale neřeší tazatelův problém, protože peníze na účtu spadnou do dědického řízení.

ucty
hodnocení

2x

Nemusí být jeden majitel. Máme účet s třemi majiteli, žádné dispoziční právo není zřízeno, prostě majitelé.

Aby peníze na bankovním účtu nespadly do dědického řízení nelze zařídit.

hodnocení

Děkuji za reakce, navíc toto mi napsali z www.banky.cz

Dobrý den,

přesně tuto situaci (rozdělení majetku po úmrtí) řeší závěť sepsaná u notáře. Banky nemohou suplovat roli dědického řízení. Výjimkou je doplňkové penzijn/..., u kterého lze uvést osobu, které budou peníze vyplaceny v případě úmrtí majitele (tyto peníze pak nejdou do dědického řízení).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]