Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je na trhu bankovní produkt, který mi zaručí, že po smrti jednoho z majitelů automaticky veškará práva přejdou na toho druhého? Nic nespadne do dědického řízení, nebo to jde nějak udělat?
Děkuji
Tady nejde o práva k účtu, ty klidně můžeš nastavit tak, že jako spolumajitel účtu můžeš s účtem nakládat, jako před smrtí spolumajitele. Na spadnutí do dědictví to ale vliv mít nebude.
Ty vlastně potřebuješ, aby peníze na účtě nebyli ve vlastnictví osob, které s nima nakládají. Napadá mě svěřenský fond.
Podle mne to udělat nejde. Účet je veden na jméno jedné osoby,. Dalším osobám lze zřídit dispoziční právo k účtu, ale "hlavní" majitel je jenom jeden. U společného účtu spadajícího do SJM by měla polovina prostředků patřit zesnulému a polovina manželovi/manželce.
V případě úmrtí by se muselo napřed vypořádat SJM, potom by polovina patřící zrsnulému "spadla" do dědictví.
Děkuji za reakce, navíc toto mi napsali z www.banky.cz
Dobrý den,
přesně tuto situaci (rozdělení majetku po úmrtí) řeší závěť sepsaná u notáře. Banky nemohou suplovat roli dědického řízení. Výjimkou je doplňkové penzijn/..., u kterého lze uvést osobu, které budou peníze vyplaceny v případě úmrtí majitele (tyto peníze pak nejdou do dědického řízení).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.