Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má otec právo vzít dítě na vyšetření?

Od: lena* odpovědí: 9 změna:
Může vzít otec dítě na vyšetření a neinformovat matku kam přesně.Domluvil si vyšetření nejspíš u psycholožky.matka má dítě ve svý péči.Ma na to otec právo?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zákonnými zástupci dítěte jste oba dva. Otec má nejen právo, ale i povinnost zajistit v případě potřeby vyšetření. Jestli Vás neinformoval, zeptejte se ho na důvod, kam dítě vzal a na výsledek vyšetření. Případně si mu řekněte o zprávu z vyšetření.

doplněno 11.05.19 09:12:

Leno, to si musíte vyřešit mezi sebou. Je přece v zájmu dítěte, abyste byli informováni oba.

lena*
hodnocení

Dobrý den a když mi řekl že zprávu nedostane.a že mě mě informovat nemusí na jaké vyšetření a ke komu jde. že mi nic říkat nebude.

Lena - to si musíte vyřešit spolu.

hodnocení

1x

Otec má stejná práva, jako matka. Je to zákonný zástupce dítěte, tak může. S výsledkem vyšetření by Vás seznámit pak měl.

tela
hodnocení

0x

Matka to musí vědět nejlépe jestli by její dítě potřebovalo psycholožku a jestliže ano, tak musí být přece ráda, že se otec dítěte postaral. Možná dítě opravdu něčím trpí a i otec to vypozoroval. Ale vzájemná komunikace by měla být a zprávu z vyšetření by matka podle mne měla znát, ona má dítě v péči. Ta by se potom měla držet rady psycholožky, nebo lékaře, aby dítě bylo v pohodě, nemělo by se trápit.

hodnocení

0x
Nejlepší by bylo, kdybyste šli k psychologovi všichni společně. Jinak na tom nevidím nic špatného, pokud má děcko nějaké problémy, je lepší to s psychologem řešit.

hodnocení

0x
Druhý rodič nadále zůstává jeho zákonným zástupcem a má právo se plnohodnotně podílet na výchově dítěte, má právo spolurozhodovat o významných věcech týkajících se dítěte, jako je zejména určení jeho bydliště, výběr školy nebo pracovního uplatnění a rozhodování o neběžných léčebných a obdobných zákrocích. Pokud se rodiče nedohodnou, nebo pokud rodič, který má dítě v péči, toho druhého z rozhodování o těchto záležitostech vyloučí, mají kterýkoliv z rodičů právo požádat soud, aby rozhodl. nahoda.com/...

liska5
hodnocení

0x

A nebude tohle náhodou součást boje mezi rozvedenými rodiči? Možná chce otec dokázat, že matka má na děcko špatný vliv.

hodnocení

0x

@lena - Může vzít otec dítě na vyšetření a neinformovat matku kam přesně.
Vzít může, informovat musí - ale pokud to neudělá dobrovolně, musela byste se obrátit na soud. Sice je to "nebezpečí z prodlení" poněkud diskutabilní, ale neznáme okolnosti.

NOZ § 865

(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.

§ 876

(1) Rodičovskou odpovědnost vykonávají rodiče ve vzájemné shodě.

(2) Hrozí-li při rozhodování o záležitosti dítěte nebezpečí z prodlení, může jeden z rodičů rozhodnout nebo dát přivolení sám; je ale povinen neprodleně sdělit druhému rodiči, jaký je stav věcí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]