Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psí obojek proti klíšťatům pro člověka?

Od: bimbam® odpovědí: 16 změna:

Zdravím! Postěžovala si mi dnes kamarádka, že si denně z vlastní zahrady (bydlí na samém okraji města) přinese 1 až 3 klíšťata. Očkování odmítá, ale uvažuje o psím obojku pro sebe. Třeba ne přímo na krk či paži, ale na pracovní oblečení.

Společně jsme se zamýšlely nad důvody, proč by psí obojek proti klíšťatům neměl být vhodný pro lidi. Zdravotní důvody to zřejmě nebudou. Jistě třetina všech chovaných psů se doma běžně válí na gaučích a v postelích, takže se šupinkami, které se z obojků uvolňují, jsou lidé v častém kontaktu. Menší účinnost ovlivněná denní hygienou, nepravidelným nošením a střídáním oblečení?

Myslím, že kamarádka není první, koho něco podobného napadlo. O repelentech a jiné ochraně ví. Na to se neptá(me). Možná se o tom někde diskutovalo, možná má někdo osobní zkušenost. Uvítám všechny postřehy, odkazy atd. Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Na pracovní, nebo jakékoliv jiné oblečení to nemůže fungovat. Obojek je napuštěn nějakou specifickou chemickou látkou, která se z obojku vstřebává do kůže zvířete. Proto je také u každého obojku doporučováno, aby nebyl obojek příliš volný, protože musí mít kontakt s kůží. A u některých obojků je přímo napsáno, že si má člověk po aplikaci obojku umýt ruce. Takže logicky vzato, to pro člověka tak vhodné nebude a to určitě ne na krk, nebo jinam.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Je pravda, že nemám přesnou představu, jak obojky fungují. Kdysi jsem někde četla, že se z nich uvolňují nepatrné částečky a postupně ulpívají na srsti. Svým psům jsem je pořizovala, že neměly být příliš volné, vím. Jenže jeden z pejsků (vořech) měl kolem krku doslova lví hřívu, tam byl kontakt s kůží asi vyloučený. A fungoval :).

Bimbam, asi to fungovalo i když to bylo zdánlivě jen na těch chlupech proto, že přes ty chlupy se to na tu kůži dostalo. Pes se drbe ;). Já teda obojky vyřadila, protože jsem jich vyzkoušela několik a za různé ceny a nefungovalo to. A to je můj pejsek ta kříženkyně s jezevčíkem. takže chlupy krátké. Teď velmi úspěšně pužívám jednou za rok tabletu Bravecto, ale to bych kamarádce nedoporučila :-D.

samosato*
hodnocení

5x

Nevhodný pro člověka asi úplně nebude, ale účinnost je diskutabilní (viz výše).

Jinak ale existují i repelentové "obojky" (náramky) určené přímo pro lidi. Používám ho při občasných návštěvách v lese. Můj dojem z účinnosti je takový, že to neochraní na 100% ale částečně to pomáhá.

hodnocení

3x

Tady je pár přírodních variant:
kliste.cz/...

Většinu jsem vyzkoušela, záruka na to není.

hodnocení

2x
Není vhodný pro lidi, to musí do lékárny nebo něco přírodního. Jed na klíšťata se z obojku vstřebává přes kůži do krve zvířete.

juraja*
hodnocení

2x

Jednu tabletku B-komplexu denně a máte klid od komárů a klíšťat,

vyzkoušeno na sobě,dělám nočního vrátného a pochuzky ve vysoké trávě,za dva roky ani jedno kliště.

hodnocení

Děkuji, i tuto informaci předám. Jen ještě osobní zkušenost, že z někoho se klišťatům asi moc sát nechce. V mládí mi partnerské laškování v přírodě kazila jistota, že doma objevím klíště. Pak se něco změnilo. Roky chovám psy a chodím s nimi po loukách i lesem. Nepoužívám repelent, nic. A už si ani nevzpomínám, kdy jsem na sobě nějaké klíště objevila. Ale nechci to zakřiknout :).

juraja*

Tak bohužel můj případ to nebude,jedna směna a na sobě klíště,po zobání b-komplexu mám klid

joudic*

vypiju tolik piv denne, ze toho becka mam na prodej, ale komari me zerou dost... mam i zvlastni alergii, ze po nakrmeni komara se mi naliji i stipance na kuzi i roky stare..., co by ale mohla byt pravda.. kliste uz vubec nevim jak vypada a to bydlim u lesa

joudic*
hodnocení

2x

tezko rict, ale kdyz napr nasadite psi obojek kocce, umre dost skaredou smrti

pb®

Tohle ovšem neplatí paušálně. Kočky nemají encefalopatickou bariéru pro syntetické pyrethroidy. Cokoliv co obsahuje permethrin, tetramethrin, flumetrin, cypermethrin, deltamethrin může kočkám ublížit. Platí pro všechny formy podání- obojky, pipety i spreje. Nezabije to 100% koček, některé přežijí, ale je třeba se těmto přípravkům vyhýbat. Pro majitele koček je dobré toto vědět. A vlastně pro všechny majitele zvířat je fajn se orientovat podle účinných látek, nikoliv podle názvů. Pak nemůžou naříkat, že nic nefinguje, přitom zkusili Frontline, Effipro, Fipron a vlastně kupují pořád to samé pod jiným názvem. Já třeba díky svým znalostem s úspěchem používám pipetu pro psa na kočky a jejich odblešení a odčervení (fungující měsíc) mě vyjde doslova na pár korun, asi tak 40Kč na jednu kočku. Kdybych to nevěděla, stojí mě to asi 200Kč, protože bych používala pipetu určenou pro kočky s hrůzou, že pro psy je zabije. A ani by mě nenapadlo, že v některých přípravcích je stejné složení i koncentrace, akorát větší balení vyjde mnohem levněji, než menší.

Tak to byl asi můj případ. Mám kočky a pejska a už jsem byla zoufalá, protože mám také koberce. Ty blechy byly úplně všude a to jsem vystřikovala samozřejmě koberce, ale prostě to nešlo. Utratila jsem fakt dost peněz za všechno možné a byla jsem každý den poštípaná. jakmile jsem ráno vylezla z postele a dala nohy na zem, okamžitě na mne skočila blecha a kousla. Pak jsem tady založila otázku a někdo, možná že jsi to byla právě Ty Pb, která mi poradila tu tabletu pro psa, Bravecto a něco také pro kočky. Koupila jsem to, dala psovi a stal se zázrak. Nejenom že pes už neměl ani jednu blechu, ale všechny blechy asi do týdne zmizely. Přesně už to nevím. Ale od té doby a to už jsou dva roky, se blechy nevrátily. A to stačí, když dám 2x do roka psovi tu tabletu. Kupuji tu na velké psy a půlím. A kočkám už nekupuji vůbec nic, prostě blechy nejsou ani na nich. A zatím nemají ani klíšťata. Ale to nechci zakřiknout.

hodnocení

2x

To rozhodně nefunguje. Proč člověka moc ochrany není. V lékárnách se prodává speciální Béčko proti hmyzu, . náramky ale i to není stoprocentní.

hodnocení

Děkuji za všechny odpovědi. Kamarádce vyřídím, že obojek přišpendlený na lacl pracovních kalhot ničemu nepomůže a přípravě nějakých domácích letkvarů se nemá vyhýbat. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]