Nejste přihlášen/a.
zdravím vás - nedávno jsem zahlédla fotku Bolka Polívky s neskutečně fialovým nosem, prý za to může alkohol, jak to funguje? u ženské jsem to nikdy neviděla...
Ethanol ovlivňuje kožní prokrvení (i průtok a tlak krve v jiných orgánech) svým působením jednak na mozek, jednak přímo na cévy. V obou případech to vede k rozšíření cév, což vyvolá ruměnec neboli erytém. Lidé se často a dlouze "červenají"pod vlivem alkoholu, aniž by se za něco styděli. Jedním z prvních příznaků delšího zneužívání alkoholu je pak trvale červený obličej – na vině jsou rozšířené kožní cévy.
prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., Katedra fyziologie PřF UK a FGÚ AV ČR
Celý text prirodovedci.cz/...
Možná jste jen nečetli článek v odkazu - pak byste se dozvěděli, že:
Musíme být totiž opatrní v hodnocení příčiny, protože někteří alkoholici mají nosánek jak Popelka a jiní lidé, třebas i abstinenti, trpí následkem vrozeného onemocnění. Tato choroba se nazývá růžovka (rosacea). Jejím průvodním jevem může být zduření a zčervenání oblasti nosu – takzvaný květákový nos, odborně rhinofyma.
Původní dotaz ale zněl "proč?", nikoli "proč ne všichni?"
Jedubabička sice prostřednictvím odborníků má sice pravdu, ale za fialovým nosem nestojí alkohol. To jen nedokonalý přenos barev v digitálním prostředí. Jsem stejně starý norek a frňák mám jako dětskou prdelku. Tak snad Bolek spal častěji na mrazu a neuměl se jak zakrýt a tak ho to obudilo. No a jak ho to obudilo, hned šel ku mně.
jj, známá věc, alkohol rozšiřuje cévy a toto je následek. Říká se mu alkoholické žilky. Notoričtí opilci je nemají jen na nose. Mají je všude. Právě na nose jsou nejlépe vidět, protože tam od přírody máme velmi tenkou kůži a skoro žádný podkožní tuk. No prostě paráda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.