Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svědek nepředvolaný písemně

Od: pletiplot® odpovědí: 2 změna:

Jsem v jisté kauze (nikoli trestní, ale občanské) zapsán jako svědek. Je nařízené jednání, nebyl jsem ale předvolán. Pokud se tam přesto dostavím a jedna z žalovaných stran navrhne moje svědectví, je možné, že mě soud předvolá a vyzve k svědectví přímo na místě? Nemám zkušenosti se soudem, nevím, jak to chodí a co je procesně možné.

Díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Možné to je

Občanský soudní řád

§ 51

(1) Předvolání k soudu se děje v listinné nebo v elektronické podobě a v naléhavých případech i telefonicky nebo telefaxem. Předvolat lze i ústně při jednání nebo při jiném úkonu soudu, u něhož je předvolaný přítomen.

ale pokud vás soud nepředvolal, může vaši výpověď považovat za nadbytečnou.

hodnocení

1x

Jak to myslíte, že jste byl zapsán jako svědek a nebyl jste předvolán? Jestli vás některá strana navrhla jako svědka v žalobě nebo v replice na žalobu a teprve teď bude první jednání, tak je pochopitelné, že jste zatím nebyl předvolán. Praxe je taková, že pokud některá strana navrhuje výslech svědka a soud dospěje k závěru, že výslech svědka je zbytečný, měl o tomto vydat usnesení. Pokud žádné takové usnesení vydáno nebylo, tak vás nejspíš ještě předvolají.

P.S.: Moc vám nedoporučuji chodit na soud, když jste nebyl předvolán.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]