Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímá mě váš názor na výši provize, kterou si realitka účtuje při prodeji nemovitosti.
Jedná se cca o 3-5% z prodejní ceny nemovitosti, což u bytu za 4.000.000,- v případ těch 5% dělá neuvěřitelných 200.000,-
Z mého pohledu se jedná o amorální odměnu v poměru k tomu, kolik času s tím realitka stráví. Chápu, že právník, zaměstnanci, čas, prohlídky, atp ... Ale pořád se mi to zdá opravdu přehnané.
Nemám zkušenost s prodejem nemovitosti, ale z mého pohledu jde zejména o prohlídky, smlouvu a deponaci peněz po dobu zápisu do katastru.
Jaký je na to váš názor?
Děkuji.
ANO
V tržním prostředí neexistuje nic takového, jako amorální cena, amorální zisk nebo amorální odměna.Prostě ber, nebo nech ležet.
jiste, nabidka, poptavka, konkurence ...
ale me jde o nazor, ke kteremu staci selsky rozum, aby si clovek rekl, jestli je tato prace tak kvalifikovana a sluzby a cas RK adekvatni te odmene v porovnani treba s jinymi povolani ... ale asi toho nejste schopen, coz vam nemohu mit za zle ...
ANO
Vy zase nejste schopen si uvědomit, že ta provize nejde celá do kapsy makléřovi. Protože jednak má makléř s prodejem náklady (které nemusí být zrovna malé), jednak i samotná kancelář má nějakou režii (pronájmem kancelářských prostor počínaje, přes auta, reklamu, bůhvíco a propiskama konče). Jestliže makléř pobere na provizích 100 000 měsíčně, neznamená to, že má výplatu 100 000.
Nebudu hodnotit zda je provize zasloužená, nebo nezasloužená.
Nemám k tomu potřebné znalosti ani informace.
Ale nikdo nikoho k prodeji přes realitku nenutí a potom je to pouze otázka nabídky a poptávky.
Auto jsem také mohl prodat přes bazar...ale prodal jsem ho "napřímo"..Je to má volba. A jestli autobazar má takovou nebo makovou výše provize, je mi v tomto směru zcela lhostejné.
Má práce má také nějakou hodnotu..a buď se na ceně se zákazníkem domluvíme, nebo nedomluvíme. To je jeho i mé právo.
NE
Jistě že jsou odměny amorální. Naštěstí máte možnost prodat i mimo realitku. Teď prodávám byt a na inzeráty se mi ozvaly desítky lidí. Někteří byli z realitek ale dělali, že jsou za sebe. Nakonec jsem to prodal mladým manželům, i když realitky v tu ránu začaly přihazovat o stošest. Peníze nejsou všechno.
NE
Otázka zněla, jestli je zmíněná provize adekvátní poskytnutým službám. Odpovídám ne, protože dozajista není. Nicméně každý OSVČ ví, že nelze dosáhnout toho, aby každá zakázka stála tolik, kolik na ní bylo odvedeno práce. Jednou kápne víc, jindy děláte zadarmo. To je normální.
to souhlasim ... ale i kdyby makler prodal jen jeden byt (v hodnote 4 miliony) za dva mesice, tak ta odmena bude 100 tisic za mesic ... a to ta frekvence prodeje je urcite vyssi ...
cenu samozrejme urcuje trh .. nabidka a poptavka, konkurence ... me ale prijde, ze hodne lidi jsou ovce a nemysli hlavou a nejsou schopni si udelat smlouvu (treba s pravnikem) sami ... ona totiz ta RK neni zadna zaruka toho, ze to nebude pruser ...
NE
Já se necítím oprávněná posuzovat, kolik která společnost inkasuje a jak často...
Jestli máte pocit, že mnoho lidí dělá tu hloupost, že prodává pod realitkou, není to jejich problém? Když si nechci sama udělat nějakou práci, najmu si na ni jiného člověka. Když mě ten člověk stojí nehorázně moc peněz, čí je to chyba? Moje, nebo jeho?
Mezi námi, mě třeba zase udivuje, že spousta lidí platí za design a údržbu zahrad. Proč dávat peníze za něco, co si můžu udělat sama? Ale někdo to tak prostě má, nechce do toho dávat peníze a chce to nechat kompletně na někom jiném. Vidíte tu paralelu?
@naufrago - Proč dávat peníze za něco, co si můžu udělat sama.
Každý si to sám udělat neumí nebo nechce - od prodeje bytu až třeba po ušití svatebních šatů - a je jen na něm, zda akceptuje nabádnutou cenu, bude hledat někoho jiného, nebo si to zbastlí sám.
Přijde mi přinejmenším zbytečné zabývat se tím, kolik si kdo za co řekne - nakonec když to přežene, asi moc obchodů neuzavře.
NE
jedubabicka? Co to tady MNĚ vykládáte? Máte pocit, že potřebuji Vaše poučení? Vždyť to, co jsem napsala, jste jen jinými slovy napsala také a ještě tónem, který mě poučuje?
NE
Jen jste vytrhla jednu větu z kontextu a rozporovala ji v podstatě tím samým, co právě obsahoval kontext, a to, že je každého věc, za co dá peníze a co si udělá sám. Takže by mě zajímalo, jak to tedy myšleno bylo. Protože říkat to samé, jako původní příspěvek, a přitom z toho udělat něco, co vypadá, že jej vyvrací nebo ho rozporuje, to je docela neobvyklé.
Já se řadím do skupiny lidí, kteří tvrdí, že realitky a makléři mají extrémně předražené provize a jejich odbornost a služby neodpovídají tomu, co požadují zaplatit. 90% realitních makleřů jsou neodborní až hloupí, neznají základní věci o tom co prodávají a mají naučených jen pár úkonů, které dělají repetitivně stále dokola bez jakékoliv pro mě přidané hodnoty. Smlouvy jsou stále stejné, mění se jen údaje, řídit a dojet s autem na místo umí každý, stát jak panák při prohlídce a občas tam pronést pár naučených vět o nemovitosti zvládne i cvičená opice. Pro svou práci potřebují akorát paušal na mobil, obyčejný počítač s internetem a nějaké přibližovadlo. To v čem jezdí většina z nich taky hovoří o tom, že jejich provize jsou více než velkorysé. Já bych jim nedal víc jak 10tis bez ohledu na cenu nemovistosti. Za garáž možná tak 2tis. Když si člověk vezme, že prodavají naráz např. 25 objektů, tak když to z každého naúčtují tak se mají jak prasata v žitě...Za nic...
jste realitni makler?
neni tam nic noveho co bych nevedel.
casto mam tady z PORADTE pocit, ze jsou tu lide, kteri musi neco odpovedet za kazdou cenu i kdyz je to hovadina. Za to jsou nejake body? Sleva v Lidlu?
Můj názor je takový, že realitka vám nemíří pistolí na hlavu a nenutí vás tedy s ní žádnou smlouvu uzavřít.
Tak jinak... Ano, je zasloužená.
Realitní kanceláři (makléři, agentovi) jde jen o jeho provizi, nikoliv o "blaho" klienta či realizaci akce. Po obdržení provize RK záhadně přestávají mít čas, řešit problémy nemohou a plnit své závazky najednou nějak nestíhají.
Realitky mívají prefabrikované smlouvy, které obsahují u konkrétného případu i nesmysly - přece nebudou utrácet za právníka, když už jednu takovou smlouvu mají, ne? Týdně posuzuji desítky smluv RK a tak vím, co píšu... Ostatně mnozí advokáti na tom nejsou lépe - kvalita práce jejich asistentek, to je kapitola sama o sobě...
I já jsem před pár lety prodával nemovitost, vyhazoval jsem RK, které z fleku (a mnohdy bez prohlídky) nastřelily skvělou cenu a hned chtěly podepsat exkluzivní rezervační smlouvu. Trval jsem na podpisu jakékoliv smlouvy s RK až když přivedou zájemce, který nemovitost skutečně koupí a to splnila jedna místní pobočka RK. Provize byla 3% a dostali ji až když splnili vše, k čemu se zavázali.
Věřím, že se Vám zdá hodně peněz, mně také. Asi se jim daří, vždyť RK jsou na každém rohu. Ale můžete si prodat sám a za menší peníze zajistit s právníkem smlouvy. Určitě bude levnější. Kdyby nebylo tak výnosné, nebude jich tolik.
to stejne si myslim ... dekuju za vas nazor ... dava mi pocit, ze nejsem sam :D
je to podle me o lenosti a nevedomosti lidi ... maji pocit, ze je realitka ochrani od neceho nekaleho ... muze, ale zaruka tam neni ...
proste za ty velke penize nevidim u RK alespon pribliznou pridanou hodnotu ...
Musíte si vybrat realitku a makléře, který o prodeji něco ví a pak jsou to zasloužené peníze. Náklady makléře zde byly již vypsány, chyběla jen asi nemalá částka za zveřejňování inzerátu nemovitostí.
Provizi jsem stáhla na 2 procenta, o nic se nestarala a ve smlouvě mám 5 let záruku na skryté vady. Vlastně jakákoliv reklamace domu jde mimo mě. Pro mne moc výhodné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.