Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
hodlám sepsat závěť.jsem svobodný,bezdětný.mám bratra (po otci),který je ženatý,má děti,vnuky atd.nikdy se o mě nezajímal,za celý život jsem jej viděl asi 3krát,vždy za nepřijemných okolností.chci znát způsob,jak ho zbavit možných nároků na můj majetek.na internetu tento vztah neřeší a od právníků mám rozporuplné informace,např:
1)napište závěť,majetek rozdělte dle své ůvahy a o (nevlastním) bratrovi se v závěti nezmiňujte!
2)musíte sepsat listinu o vydědění,aby nemohl závěť napadnout u soudu.musí zde být důvod?ale pak bych musel vyděďovat i další členy v posloupné řadě dědiců,protože vyděděním tohoto se nezbavým dalších,mnohé ani neznám.
jsem víceméně přesvědčen,že platí 1ní varianta! je ve 3tí skupině dědiců
děkuji.
Smyslem vydědění je rozhodnutí zůstavitele, že některému z nepominutelných dědiců nebude odkázán žádný díl pozůstalosti. Nepominutelnými dědici jsou pouze děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci. Ve vašem případě žádní nepominutelní dědici nejsou, proto v závěti můžete odkázat majetek komukoli. Příbuzní sice mohou podat žalobu na neplatnost závěti, ale nebude jim to nic platné, soud žalobu zamítne, protože vaše závěť nebude v rozporu s NOZ.
U dědění ze závěti není nutno - až na výjimku neopominutelných dědiců, což není váš případ - brát ohled na kohokoli dalšího, viz:
NOZ § 1633
(1) Kde nedojde k posloupnosti podle dědické smlouvy nebo podle závěti, nastane zákonná dědická posloupnost k pozůstalosti nebo k její části. Není-li zákonný dědic, nebo nenabude-li dědictví, stávají se dědici odkazovníci podle poměru hodnoty svých odkazů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.