Nejste přihlášen/a.
Jak dlouho to trvá? Nejsou to nějaké nenárokové složky platu?
Zaměstnavatel má podle zákona dobu do konce následujícího měsíce na proplacení celé mzdy.
Obdobím splatnosti mzdy je celý následující kalendářní měsíc, poté má zaměstnavatel ještě 15denní lhůtu k doplacení.
Případné okamžité zrušení /... tak přichází v úvahu až 16. den po období splatnosti mzdy.
Doporučený dopis k rukám jednatele společnosti, ve kterém jim dej z dobré vůle 30 dnů k vyrovnání závazku (nebude od věci pohrozit podáním návrhu na konkurz), potom žaloba k soudu...
Odstupné je nejvýše 3 platy. Když podáte okamžitou výpověď dnes pro nevyplacení mzdy, máte nárok na další 2 měsíční platy (a možná i plat za celý květen navíc - ví někdo na 100%?), tedy ztratíte 1 plat, ale určitě si najdete brzy práci, kde si vyděláte včetně prémií více.
Pak samozřejmě nevyplacené peníze vymáhat (inspektorát práce, návrh na vyhlášení konkurzu atd.)
@lmgify - Když podáte okamžitou výpověď dnes pro nevyplacení mzdy
Nevíme, od kdy zaměstnavatel neplatí - dnes to ještě nemusí být možné.
§ 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
(1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1).
§ 141
(1) Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Takže u nevyplacené (části) mzdy např. za duben lze pracovní poměr okamžitě zrušit nejdříve 16. června.
@jedubabicka: Nevíme, od kdy zaměstnavatel neplatí - dnes to ještě nemusí být možné.
Vycházel jsem z toho, co tazatel napsal ("...doba doplacení již uplynula.").
Pro vás to znamená, že asi nedostanete dlužnou částku. Čím déle tam budete, tím bude dluh vyšší se stejným výsledkem. Zapomeňte na to, že vám soud vymůže dlužnou částku.
Přesně tak, takže domáhat se práva na dlužnou mzdu je asi tak účinné jako topit v době bez dveří...
Tak to se tedy nemýlím. Už jsem to absolvoval. Zaplatil návrh k soudu, proběhl soud a nakonec správce konkurzní podstaty poslal dopis, že pro nedostatek majetku zanikající společnosti se můj nárok zamítá. Tečka.
Vaše teorie není pro život použitelná. Bohužel.
Z toho plyne závěr, že pokud i jedenkrát zaměstnanec nedostane celou mzdu, okamžitě je potřeba podat výpověď. Navíc Zákoník práce je tak benevolentní, že nutí zaměstnance zůstat v krachující firmě po dobu výpovědní doby a bez dohody se zaměstnavatelem nelze odejít dříve. A další měsíc za pár Kč. Sám jsem to zažil a pro druhé je dobré se počit z chyb jiných a naivně si nemyslet, že to někoho v tomto státě zajímá problém jiných. Stát si jako první natáhne ruku pro poplatky a výsledek je jedno velké nic. V otázce nevyplacené mzdy tedy rozhodně.
Měl jste smůlu - ale z toho nelze usuzovat, že je to tak vždycky. Já vysoudila všechno, co jsem požadovala.
@jenda2: Navíc Zákoník práce je tak benevolentní, že nutí zaměstnance zůstat v krachující firmě po dobu výpovědní doby a bez dohody se zaměstnavatelem nelze odejít dříve.
Naopak. Zákoník ti umožňuje po 2 týdnech skončit okamžitě a ještě budeš mít nárok na proplacení té standardní dvouměsíční výpovědní doby. Jestli to bude z čeho zaplatit je věc druhá.
Odkazy na paragrafy zákona jsou už uvedeny výše.
Ještě máš možnost jít marodit s "bolavými zády" a domluvit se s tvým obvoďákem, aby si nemusel do práce, že je v práci taková a taková situace a jestli to je možné , tak zůstat doma. Obvoďákovi to bude jedno, tak tě nechá doma. Takhle jsem to řešil kdysi, když mi nevyplatil bývalý zaměstnavatel mzdu a na to konto měl mou výpověď na stole (a rozhodně neuvažoval o vyplacení, což i ostatní bývalí zaměstnanci před jeho kanceláří potvrdili, že jim dluží za dva i tři měsíce nazpět). Musíš dodat jakýmkoli způsobem neschopenku do práce, třeba i poštou a máš svým způsobem vyřešeno. Nevěř, že svou mzdu někdy uvidíš, natož odstupné, pořád jsi v Čechách. Zítra jdi k obvodnímu lékaři, že tě už nějaký den zlobí záda, že si prochladl a nechce tě to pustit.. Na pracáku na právním oddělení ti ohledně nevyplacené mzdy nepomůžou, mám vyzkoušeno. Akorát pokud si nedostal výplatu/mzdu, máš nárok na 60% Kč ze mzdy-nějaká podpora či soc. dávka nebo nouzová dávka-přesně si na název nepamatuji. Na ten byl ale nárok v případě, že si bydlel sám a neměl co prodat, abys z prodané vlastní věci "přežil" . To bylo za vlády Topolánka. Ale k těm 60% se přiznali až po deseti minutách, pořád tenkrát mlžili a odkazovali na samotného ředitele v bývalé práci, ať to z něj vyrazím.. Bylo to sice v roce 2011, ale pochybuju že se něco změnilo. Můžeš si při tom marodění jít někam ještě přivydělat, pokud je tedy u vás kde. Jak píšu, pořád jsme v Kocourkově-v Čechách. Nemáme referenda, zato máme vyžírky..
Omlouvám se-ne Topolánkova, ale Nečasova vláda, každopádně ani za jednoho se nedalo nikde domoci spravedlnosti. Ono to trvá vlastně dodnes..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.