Dobrý den, potrebuji poradit ohledne sveho zamestnavatele.Pracuji na plny pracovni pomer od pondeli do patku, plus jedenkrat tydne navic pracuji 12hodin, dle domluvy se svym zamestnavatelem na svem pracovisti.Vyzadoval to po me, tak jsem na to pristoupila.Dnes ale prisel s tim, ze jedna kolegyne odchazi a ja budu za ni delat jedenktrat tydne odpoledni po me pracovni dobe.To se mi nechce, potrebuji se venovat dětem.Zamestnavatel vyuziva ze jsem samozivitelka a dost na me naklada..Muze mi prikazat pracovat zadarmo navic po me pracovni dobe?Za odpověď dekuji
Dobrý den. Proč byste měla v zaměstnání pracovat zadarmo? To Vám nikdo nařídit nesmí!
doplněno 07.05.19 18:17:
Mladá paní, zadarmo mu nikdo do práce chodit nebude. Nedělejte to ani Vy a najděte si lepšího zaměstnavatele. Nemá právo po Vás žádat práci, pokud Vám ji nechce řádně zaplatit!
Nemůže ti v žádném případě přikázat práci zadarmo... Máš snad nějakou smlouvu, kde je stanoveno za jakou a jak dlouhou práci dostaneš kolik peněz, ne?!
"U nas se neplati ani prescasy ani prace navic, je to jako samozrejmost, pracuji u soukromnika."
Váš zaměstnavatel porušuje zákoník práce, za páci Vám musí zaplatit.
Nenechte si to líbit, vyzvěte zaměstnavatele písemně k doplacení dlužné mzdy (dejte mu lhůtu ± 14 dnů) a pokud výzvě nevyhoví, zrušte okamžitě pracovní poměr.
V tom případě budete mít nárok na náhradu mzdy "za chybějící výpovědní dobu".
I mezi soukromníky existují slušní zaměstnavatelé a troufám si odhadnout, že jich je většina. Budete-li chtít, snadno najdete slušně placenou práci i v soukromém sektoru.
U nás v práci mají právě samoživitelky nejvíc úlev. Ta hlavní je, že nechodí na odpolední, protože se jim nemá kdo postarat o děti. Natož, aby dělaly zadarmo. To snad nedělá nikdo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.