Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mlčenlivost/ lékařské tajemství

Od: 6890 odpovědí: 3 změna:
Ahoj.chodím krátce k psycholožce a k terapeutce a zajímalo by mně, jesli i ony musí dodržet nějaké lékařské tajemství/ mlčenlivost.
Když ano, na co se to vztahuje? Můžou podávat informace bez mého souhlasu rodinným příslušníkům a jiným doktorům? A kdybych řekla, třeba,o nějaké nezákonné věci, musí to nahlásit? Je počítač psycholožky a jiných doktorů nějak propojen? (Na pohotovosti věděli že beru anidepresiva a koukali na mně jak na blázna)
Dekuji za odpovědi!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

1x

Klinický psycholog i psychoterapeut, podud má příslušné vzdělání. je vázan lékařským tajemstvím. Psychologem ale může být i nelékař. Psycholog, na rozdíl od psychiatra nepředepisuje psychofarmaka. Jestli jsou někteří lékaři v síti celkem nehraje roli. Můžou být a nemusí. O dodržování lékařského tajemství si ale nedělej iluze. Vím to z vlastní zkušenosti, měl jsem důvěrný vztah s lékařkou.

hodnocení

0x

Ano, psychoterapeut dodržuje profesní tajemství, určitě neposkytne klientovy informace rodiným příslušníkům ani nikomu jinému.

Na druhou stranu, oznamovací povinnost ohledně trestných činů má, jako každý jiný běžný občan.

Psycholog (psychoterapeut) není lékař, takže k lékařským informacím nemá online přístup.

hodnocení

0x

Všechny odpovědi viz z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372#cast7

Konkrétně § 51 Zachování mlčenlivosti v souvislosti se zdravotními službami a § 65 Nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořizování jejích výpisů nebo kopií

Ohledně oznámení "nezákonné věci" pak trestní zákoník § 368 Neoznámení trestného činu zakonyprolidi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]