Nejste přihlášen/a.
Co se stane, když po úmrtí majitele mobilního telefonního čísla nikdo nezaplatí za služby? Bude a případně po kom (dědictví žádné) telefonická společnost požadovat zaplatit? Všude se jen píše, že smlouva zaniká úmrtím a společnost nepožaduje zaplatit pokutu za předčasné ukončení smlouvy.
@liska5 - Měla jsem kvůli platbám z účtu za nemohoucí maminku u Vodafonu na své jméno dvě smlouvy... Žádný úmrtní list je nezajímá.
Proč by je měl zajímat úmrtní list někoho, s kým nejsou ve smluvním vztahu?
Je-li to smlouva na číslo uzavřená s člověkem, který zemře, smlouva končí. Do dědického řízení ovšem jde nejen majetek zemřelého, ale i dluhy. Pokud se dědictví dědicové nezřeknou, dluhy přejdou na ně.
Nevím, jestli ten dluh telefonní operátor do řízení uvede. Možná ano, z jejich strany se asi jedná o formalitku. Ale řekl bych, že je přinejmenším slušnost ten dluh zaplatit, i kdyby se nepřihlásili. Jestli se ti smlouva nelíbí, měli jste ji dávno zrušit nebo vůbec neuzavírat. Ale využívat placené služby (a souhlasit s tím, že jsou placené) a pak nezaplatit, to je lumpárna.
Podstatné je, na koho je to číslo psané. Pokud na zemřelého, tak není nic snažšího než to vypovědět.
Pokud na někoho jiného, tak musíte dodržet výpovědní lhůty.
Ano, mobil je psán na zemřelého, který tedy ještě není zemřelý, ale co nevidět bude. A abych se z toho všeho pak nezbláznila, dělám pomalu pořádek už teď. A o peníze jde přece až na prvním místě. Vypovědět s úmrtním listem můžu, ale jde o to, jestli třeba ještě 2x zaplatit, protože dotyčný jako na potvoru zemře den po dalším zúčtovacím období, nebo jim hodit úmrtní list na hlavu a nazdar bazar, neplatit nic. Protože mám přístup do samoobsluhy a doposud jsem telefon hradila převodem z mého účtu, tedy zaplatit bych mohla (a možná měla), ale nechci. A pokud je šance, že bych nemusela a žádný postih by nehrozil, nebudu operátorovi cpát patnáct stovek jen tak z plezíru pro hřejivý pocit.
To by měly obsahovat obchodní podmínky, k jakému datu se ukončuje v případě úmrtí. Nebo by měli umět odpovědět na nějakém jejich info-mailu - takových případů musí být spousta.
kecy a vymluvy, pochovavas nekoho kdo jeste zije, uz premyslis jak vyjebat s operatorem od jeste nezemreleho, mozna by jeste mohl/a dojit pred pohrebni ustav a oblect se do cerneho ne
aha, takze protoze to je mobilni operator ktery neodpusti nikomu ani korunu tak je v poradku ho ojebat? o nic jineho nez ojeb nejde kdyz tazatelka sama napise ze vi ze by to mela zaplatit ale nechce, na takove nic jineho nez exekutora
@Pb > "Váš zesnulý ještě nezemřel" a Vy už "operativně" řešíte, jak "přečůrat" operátora? )--:
Smlouva skončí úmrtím a zaplatit bude potřeba až do okamžiku ukončení smlouvy. Za poslední měsíc pravděpodobně jen poměrnou část.
Neodpovím konkrétně, ale co mně se stalo. Měla jsem kvůli platbám z účtu za nemohoucí maminku u Vodafonu na své jméno dvě smlouvy. Na moje + ještě její číslo. Maminka zemřela a já musela doplatit skoro tisíc korun za předčasné ukončení smlouvy na to její číslo. Žádný úmrtní list je nezajímá. Jedině tehdy, kdyby platby šly z účtu s jejím jménem. A ten neměla.
@Liska5 > je úplně jedno, z jakého účtu se za služby platí.
Podstatné je, na čí jméno byla uzavřena smlouva. A protože jsme smlouvu na maminčino číslo uzavřela svým jménem, operátora logicky nezajímalo, že ten, pro koho jste číslo pořídila, zemřel.To bylo Vaše riziko.
Pokud už uzavírat smlouvu na paušál, pak na dobu neurčitou. Takovou smlouvu lze kdykoliv vypovědět bez sankcí s 30denní (platí pro tf..operátory) výpovědní dobou.
Ferax, já se nedivím. Pochopila jsem, když jsem smlouvu uzavřela já... Dala jsem to do placu, jako takové upozornění.
Co mne ale zarazilo, odpověď tazatele, jak kalkuluje se smrtí bližního. Aby náhodou nezemřel v jiném kvartálu. To snad né!
Jenže v tomhle případě nebyla zákazníkem maminka, ale vy. A vy jste neumřela, prostě jste jen chtěla rušit jedno z Vašich čísel. Že jste číslo nechávala využívat někoho, kdo umřel, je už mezi Vámi a maminkou, nic pro operátora.
liska5 - taky mě ta formulace zarazila, to je jako když čekají u postele a odpočítávají čas. Je to hnus.
Myslim, že se strachjete úplně zbytečně. Úmrtím zaniká smlouva, pochybuju že by poskytovatel služeb počítal s tím, že to poslední vyúctování za zesnulého někdo zaplatí a taky si myslim, že poslední platbu ani nechtějí zaplatit, protože by to vpodstatě muselo projít dědickým procesem a to jim za tech pár stovek nestojí. Je to jednorázová záležitost, maji takové výdělky, že je to pro ně úplně nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.