Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu ve věci dědictví po mně. Mám dvě děti z prvního manželství. S druhým manželem děti nemám, než jsme se vzali, měla jsem ve vlastnictví byt. Manžel se ke mně přistěhoval, bydlí zde, ale trvalé bydliště v mém bytě nemá. Nyní moji rodiče chtějí na mě přepsat rodinný dům. To znamená, že před manželstvím jsem měla byt a v manželství nabyla dům. V případě mé smrti, bych si přála, aby byt i dům zůstaly dětem a aby nemusely žádným způsobem vyplácet manžela. Prosím, jak je to dané zákonem, případně co mám udělat, aby bylo tak, jak si to přeji. Děkuji.
Jabrakova odpověď není úplná. Do společného jmění manželů nepatří majetek, který jeden z manželů získal darem. Pokud vám tedy rodiče rodinný dům darují, můžete jej v závěti odkázat svým dětem, pozůstalý manžel si na nemovitost nemůže činit žádné nároky. Darovací smlouvu i závěť si nechte sepsat notářem.
Další možností by bylo přepsat nemovitosti na děti rovnou... Tedy Vy převedete svůj byt dětem a rodiče svůj dům vnukům.
Musím ovšem upozornit, že se to nemusí vyplatit... děti mohou zvlčet a Vy nebudete mít žádnou páku, když se Vás rozhodnou vystěhovat. Další věc je, že děti vudou mít obojí na půl... takže se pak budou muset spolu nějak porovnat, např. vyplatit jeden druhého, pokud by se rozhodly žít každé v jedné z nemovitostí.
Zdravím,
správná a nejjednodušší je první odpověď na Vaši otázku od "karen". Protože manžel nepatří mezi nepominutelné dědice, své přání nejlépe ošetříte návštěvou notáře a sepsáním závěti ve prospěch svých dětí. Závěť bude uložena v centrálním registru, přístup k němu má při vyřizování pozůstalosti notář. Závěť se nemůže ztratit, máte jistotu, že majetek nabudou jen děti. Zaplatíte notáři poplatek dle jejich tabulek, žádné horentní sumy a můžete být v klidu.
Darování za života je dost ošemetné. Nikdy nevíme do jaké situace se můžeme dostat.
Vaše odpověď je správná pouze pro případ, že tazatelka získá nemovitost darem. Pokud by dům od rodičů koupila, stane se součástí SJM.
Tazatelka evidentně vlastnila obě nemovitosti už před druhým manželstvím,pak druhý manžel ostrouhá.
JB
Při závěti s vyloučením manžela nebude přece manžel dědit z manželčiny části SMJ. Zůstane mu jen jeho část.
Rádcové radí darovat... ale v dnešní době exekucí, nevhodného chování a nezájmu dětí o rodiče? Můžeme si myslet, že naše děti by nikdy proti nám nešly, realita z okolí je však jiná.
Souhlas s "jedubabicka"
@stir - Právě že ne vždycky - a pak se dárce nestačí divit. A zpětvzetí daru taky není pro každého snadné.
Pan Pletiplot to stále plete. Nejprve si musíme ujasnit co patří do společného jmění manželů (SJM). Je to majetek, který získá jeden nebo oba manželé po dobu trvání manželství s několika výjimkami. Nás může zajímat výjimka, dle které nepatří do SJM věc, kterou jeden z manželů nabyl darem nebo děděním. O společné jmění manželů by se jednalo pouze v případě, kdyby dárce nebo zůstavitel projevil výslovné přání, aby daná věc patřila oběma manželům společně (to ovšem v našem případě nepředpokládáme).
Dále si musíme říci, co je předmětem dědictví. Byl-li zůstavitel výlučným vlastníkem věci, dědí se tato věc, byl-li předmět ve společném vlastnictví více osob, stává se předmětem dědictví pouze zůstavitelův podíl. To znamená, že pokud je byt tazatelky v jejím výlučném vlastnictví, stává se celý předmětem dědictví. Pokud není sepsána závěť, dědí manžel a děti, všichni stejným dílem. Tazatelka má dvě děti, takže jsou zde tři dědici, každý dědí jednu třetinu. Tazatelka však může v závěti odkázat byt pouze svým dětem, manžel totiž není opominutelným dědicem.
To stejné bude platit pro dům, jestliže jej tazatelka získá darem.
Pokud by však dům koupila, stal by se součástí SJM. Pak bude předmětem dědictví pouze polovina domu (druhá polovina patří pozůstalému manželovi a ta se nedědí). V případě dědění ze zákona by první polovinu zdědili tři dědicové, každý by obdržel po 1/3. Jestliže by tazatelka chtěla napsat závěť, může zmíněný předmět dědictví, tedy polovinu domu odkázat pouze dětem. Ale tazatelka se jasně vyjádřila, že nechce dopustit, aby k této situaci došlo.
Takže aby se naplnilo její přání, musí se postarat, aby dům dostala darem a v závěti jej odkázala dětem.
"Pokud by však dům koupila, stal by se součástí SJM."
To by platilo v případě, že by dům koupila za prostředky spadající do SJM. Pokud by ale např. prodala svůj byt (ten patří pouze jí) a za prostředky získané prodejem by pořídila něco jiného, patřil by nový majetek opět pouze jí.
Obě máte pravdu, to je jedna z dalších výjimek, nechtěl jsem vypisovat všechny. Tato výjimka zní: do SJM nepatří to, co nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví (např. pořízení majetku za výtěžek z prodeje majetku ve výlučném vlastnictví – tzv. transformace)
To,co pořídíte s manželem za vašeho života(doložit) je děleno napůl,polovina je manžela a druhá vaše.po vaší smrti druhou polovinu zdědí děti a k nim manžel.Protože zákon je zákon,nemůže nad ním převládnout nějaká závěť.Takže manžel bude dědit polovinu společného majetku a k tomu z druhé poloviny třetinu.Protože dům i byt jsou výhradně vašim majetkem,manžel na něm podíl mít nebude.
JABRAKA
Vlastní zkušenost na podzim. Manželé 24 let a on 2 děti z 1 manželství. Měl závěť v můj prospěch. Zemřel a jeho majetek se dělil na 3 třetiny. TZn. jeho 2 děti a mě. Ale protože byla závěť tak jeho děti zletilé dostaly každý jen neopominetulný díl t.j. 25% z toho jejich dílu,zbytek já. Byla závěť v můj prospěch. I Když je závěť zletilé děti musí dostat 25% a nezletilé 100% z podílu. To je dle nového zákona. Jabraka nemá pravdu...
nový zákon je už pár let..nevím asi 8 ...
@jabraka jste vedle. Zákon je zákon, ale zákon přesně vymezuje, co je možné v závěti vymezit. A přesne to také dělá.
U dědictví nehraje roli, jestli byl majetk nabyt před manželstvím nebo po něm, to by hrálo roli u rozvodu. Takhle manžel podle zákona zdědí polovinu bytu i polovinu domu, děti si pak rozdělí ty druhé poloviny.
Ideální řešení pro Vás bude závěť. Jelikož manžel není neopomenutelný dědic, můžete jeho dědictví libovolně omezit. V závěti napíšete, že dům, pozemek pod ním i okolo (nejlépe rozepsat parcely) dědí v celém rozsahu děti rovným dílem, dedictví bytu nějak vymyslete. Mějte na paměti, že děti neopomenutelní dědici jsou, takže pokud byste jim naopak snížila podíl v bytu a tím byste snížila příliš mnoho jejich podíl (pod jednu polovinu toho, co by měly dostat podle zákona, vyjádřeno finančně), byla by závěť napadnutelná.
Kdyby to nehrálo roli, spadal by do SJM i majetek nabytý před uzavřením manželství či darem, takže by "polovina všeho automaticky patřila pozůstalému manželovi". Teprve druhá polovina by spadala do dědictví.
Tolik odpovědí a každá je správná, ale jen z pohledu toho, kdo to napsal.
Z Vašeho popisu cituji:
měla jsem ve vlastnictví byt***ten Vám zůstane a nový manžel nic nebude dědit.
v manželství nabyla dům***zde prosím sdělte, jak jste ho nabyla, darem od rodičů, nebo koupí za společného manželství s novým manželem? pokud je to dar výlučně od rodičů pro Vás, pak opět nový manžel nic nebude dědit. V případě koupě domu se bude započítávat do majetku manželství.
To není pravda. Pokud by to nechala na dědění podle zákona, manžel by dostal polovinu, bez ohledu na to, jak ten majetek získala.
@stir - líp by bylo, kdyby jeden dostal dům a druhý byt
Nebylo - nebo nemuselo by být. Znám rodinu, kde se sourozenci přes dvacet let hádají, kdo má víc, lepší a tak dál - a přitom dělení proběhlo přesně podle jejich představ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.