Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz nosit vlajku ČR od zaměstnavatele

Od: vlajka odpovědí: 7 změna:
Dobrý den.
Může mi zaměstnavatel nařídit sundat vlajku České republiky z pracovního úboru, kterou jsem si tam svévolně připevnil?
Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode*
hodnocení

5x
Dobrý den. Zaměstnavatel Vám může nařídit cokoliv pod záminkou čehokoliv. Prakticky vždy platí pravidla která určí zaměstnavatel, prakticky nikdy neplatí pravidla která určí zaměstnanec..toto je třeba chápat. Uvedené se řeší oboustranně akceptovatelnou domluvou nebo změnou zaměstnavatele.

hodnocení

3x

Pokud má zaměstnavatel určitý pracovní oděv - uniformu, nemůžete ji nějak upravovat či si vymýšlet rádoby vlastenecké doplňky.

hodnocení

3x

ZP § 301

Zaměstnanci jsou povinni

c) dodržovat právní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané; dodržovat ostatní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané, pokud s nimi byli řádně seznámeni,

Jestliže je "pracovním úborem" míněno jednotné pracovní oblečení poskytnuté zaměstnavatelem a vnitřním předpisem stanovena (mimo jiné) podoba jeho i všech jeho součástí, pak zaměstnavatel toto právo má.

janys79
hodnocení

2x

Všechno podstatné už napsali rádci přede mnou. Jen tak přemýšlím, proč je pro Vás tak důležité vlajku ČR nosit v zaměstnání na pracovním oděvu? Aby ji všichni viděli? Je to možná podobné, jako kdybych byl nevoják a procházel jsem se kolem kasáren ve Vyškově s červeným baretem. Nebo rovnou celý v uniformě. A nebo bych šel po městě s policejní čepicí, to by mohlo některé kolemjdoucí zaujmout.

pold
hodnocení

2x

Podle mne je jakékoli upravování nebo doplňování pracovního oděvu od pracovníka tak trochu drzost. I pracovní oděv je majetkem vašeho zaměstnavatele a je jenom na jeho rozhodnutí, jak jeho pracovní úbor pro zaměstnance bude vypadat.

jurajjuraj*
05.05.19 11:42
hodnocení

0x

Může

hodnocení

0x

Určitě ano, tak jak tu píší ostatní, u nás sice v zaměstnání třeba mému kolegovi dali pokutu bez upozornění za to, že měl dola zahrnuté nohavice... Ale lze to obejít tak, jako v Praze na Vaclaváku to dělají prodejci, že mají /nemají stánek a mají tyčku opřenou o nohu... Třeba si tedy nesmíš vlajku dát na pracovní oděv, ale třeba nalepit na čelo, nebo vytetovat... Ale pak zase třeba budou přemýšlet jak na Tebe a zcela určitě zvítězí... S právníkem bys možná i vyhrál... Ale stejně bys musel z práce odejít... Odkoukábo ze života...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]