Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám velký problém. V září 2009 jsem půjčila kamarádce 3000,- Kč. Ve slepé důvěřivosti jsem si nenechala nic podepsat. Ale mám svědka, který ví o půjčce přímo od dlužnice. Dlužnice teď ignoruje moje sms, telefon má nedostupný. Je nějaká možnost něco podniknout a domoci se vrácení peněz (policie, práce...).
Děkuji za rady
I když je pro vás asi 3 tis. Kč značná částka, bez dokladu bych do soudní žaloby nešla. Také je otázka, zda svědek byl přímo u poskytnutí půjčky. Stejně tak kamarádka může tvrdit, že vám už půjčku vrátila a zase to bude tvrzení proti tvrzení. Zkusila bych pouze jednu věc, poslat doporučenou písemnou upomínku, kde uvedete identifikaci půjčky (částku, datum poskytnutí, splatnost apod) a určíte pevný termín splátky, např. 5. března 2010 na vaší adresu. Také tam uveďte, že na vaše dosavadní upomínky nereaguje. A v případě, že by nebyl termín splátky dodržen, důrazně ji upozorněte, že spolu se svědeckou výpovědí podáte trestní oznámení na policii ČR a poté váš právník podá i žalobu na soud. Možná ji to trochu donutí půjčku splatit.
Dobrý den.Mám bohužel podobné zkušenosti.Soud bych jednoznačně vzdal.Je to fakt cenná zkušenost.Mně například zemřela teta která mi dlužila 20000 kč.A mám mnoho jiných zkušeností.Cenná rada je že se peníze nepůjčují nikomu.Pak nepřijdete o přátele.Přijdete jen o nevhodné přátele.Vemte 200 kč a vsaďte si čísla 6 7 a 77 ve Šťastných deset bez královského čísla a se šancí.Hodně štěstí
Několik pdobných zkušeností mám za sebou, než si ničit nervy a ztrácet čas řešením problému, který stejně nevyřešíte k Vaší finanční spokojenosti, raději peníze "odepište" a dotyčnou kamarádku pošlete k šípku nebo do jiných míst s tím, že už od ní nechcete svoje peníze, ale hlavně že už o ní v životě nechcete ani slyšet. Možná se Vám stane (jako i mně), že se to té "kamarádce" rozleží v hlavě, a získáte zpět svoji původní kamarádku a potom po symbolických splátkách i své peníze...
Nadpis je špatně - není to kamarádka, ale mrcha
Zajistěte si toho svědka - nejlépe písemnou výpovědí. Pak jí zkuste majít osobně a klidně, diplomaticky pohovořit a dosáhnout uznání dluhu. Písemnou formou, se splátkovým kalendářem. Když ani to nepomůže, tak máte skvělou životní zkušenost za 3 tisíce - to je dost. Nebo zkuste zjistit, zda nedluží někokomu jinému. A pak nezbývá nic jiného než ji pomouvat u všech kamarádů.
Ze své praxe vím, že co není psáno, není dáno...
takže vystavujeme směnky, sepisujeme exekutorské zápisy se svolením k vykonatelnosti, smlouvy o zajišťovacím převodu nemovitostí...
Pokud po mne někdo chce půjčit peníze a nechce přistoupit na mé podmínky - výše uvedené, tak rychle z toho couvám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.