Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné při výpovědi zaměstnavatelem podle $

Od: sarkasates odpovědí: 4 změna:
Dobrý den. Pracuji u zaměstnavatele 6 let, mám smlouvu na dobu neurčitou,nyní jsem byla na delší nemocenské (cca 5 měsíců), zaměstnavatel mne chce teď poslat na mimořádnou kontrolu k závodnímu lékaři, zda mohu i nadále vykonávat své zaměstnání, zda jsem způsobilá zdravotně. Má na to nárok? A pokud tato lékařka napíše, že již nejsem způsobilá, co mne čeká? Může mne propustit okamžitě nebo mi musí dát klasickou výpověď? Mám nárok na odstupné? Děkuji za odpověď. Šárka

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

7x

klasickou výpověď (2 měsíce počínající začátkem následujícího měsíce). Na odstupné není nárok.

Předpokládám, že nejde o onemocnění ze zaměstnání.

hodnocení

3x

Z. č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách

§ 55

(2) Zaměstnavatel má právo vyslat zaměstnance na mimořádnou pracovnělékařskou prohlídku, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci.

Jinak též

Mimořádnou prohlídku je nutné provést, pokud byl přerušen výkon práce z důvodu nemoci po dobu delší jak 8 týdnů (s výjimkou prací 1. kategorie)

bozp.cz/...

K výpovědi viz info @lmgify.

hodnocení

1x

Ano má na to nejen právo ale i povinnost!

Pokud nebudete způsobilá ze zdr.důvodů dělat stejknou práci-měl by Vás převést na jinou,práci odpovídající Vašemu zdr.st.pokud nemá takpovou pozici, pak propuštění ze zdr.důvodů=odstupné nwn.

hodnocení

0x
To záleží na tom, zda se jedná o nemoc z povolání nebo o obecné onemocnění. Pokud je to obecné onemocnění ze ztrátou zdravotní způsobilosti, jedná se o paragraf 52e bez nároku na odstupné. Výpovědní doba je standardní dvouměsíční. V praxi to vypadá tak, že vás nechá po výpovědní dobu doma a bude vám doplácet průměr nebo vás může přeložit na jinou pro vás vhodnou práci. Pro nemoc z povolání je paragraf 52d a odstupné 12 měsíců nebo přeložení na jinou práci s dorovnanim do průměru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]