Dobrý den. Pracuji u zaměstnavatele 6 let, mám smlouvu na dobu neurčitou,nyní jsem byla na delší nemocenské (cca 5 měsíců), zaměstnavatel mne chce teď poslat na mimořádnou kontrolu k závodnímu lékaři, zda mohu i nadále vykonávat své zaměstnání, zda jsem způsobilá zdravotně. Má na to nárok? A pokud tato lékařka napíše, že již nejsem způsobilá, co mne čeká? Může mne propustit okamžitě nebo mi musí dát klasickou výpověď? Mám nárok na odstupné? Děkuji za odpověď. Šárka
Z. č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách
§ 55
(2) Zaměstnavatel má právo vyslat zaměstnance na mimořádnou pracovnělékařskou prohlídku, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci.
Jinak též
Mimořádnou prohlídku je nutné provést, pokud byl přerušen výkon práce z důvodu nemoci po dobu delší jak 8 týdnů (s výjimkou prací 1. kategorie)
Pokud nebudete způsobilá ze zdr.důvodů dělat stejknou práci-měl by Vás převést na jinou,práci odpovídající Vašemu zdr.st.pokud nemá takpovou pozici, pak propuštění ze zdr.důvodů=odstupné nwn.
To záleží na tom, zda se jedná o nemoc z povolání nebo o obecné onemocnění. Pokud je to obecné onemocnění ze ztrátou zdravotní způsobilosti, jedná se o paragraf 52e bez nároku na odstupné. Výpovědní doba je standardní dvouměsíční. V praxi to vypadá tak, že vás nechá po výpovědní dobu doma a bude vám doplácet průměr nebo vás může přeložit na jinou pro vás vhodnou práci. Pro nemoc z povolání je paragraf 52d a odstupné 12 měsíců nebo přeložení na jinou práci s dorovnanim do průměru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.