Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestup do nové práce - státní svátek

Od: novaprace odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

můj pracovní poměr skončil k 30.4. u bývalého zaměstnavatele a dnes jsem obdžel novou pracovní smlouvu s datem nástupu 2.5. , nikoli jak jsem předpokládal 1.5.

Můžete mi prosím někdo poradit co musím zařídit kvůli včerejšku, kdy jsem nebyl nikde hlášen? Nahlásit toto na zdr. pojišťovnu? A co sociální a zdravotní pojištění? Má se ještě něco někde hlásit?

Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pet32
hodnocení

4x

Nemusíte nic, ten jeden den se nijak neprojeví. Zdravotní pojištění se vám zaplatí za celý měsíc. Jestli si chcete sám zaplatit sociální je na vás. Já jsem loni končila 30.4. Novou smlouvu jsem podepsala 2.5. s nástupem 9.5. a byla jsem se ptát co se sociálním a bylo mi řečeno buď si sama zaplatit, když ne tak o těch pár dní půjdu později do důchodu.

Fakt nevím, jak by se na OSSZ platilo těch pár dnů - je možné se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a zaplatit za celý měsíc, ale to je v tomhle případě nesmysl. Vůbec to neřešte.

pet32

I jeden den by se platil stejně, jako za celý měsíc, tak to by se nevyplatilo

hodnocení

4x

NIC.před roky byste musel ,dnes nemusíte, max jen nahlásit Vaší ZP změnu zaměstnavatele (ale toto je tuším jeho povinnost-zaměstnavatele!)

Pže tím že máte PS od 2.5 =máte hrazeno ZP celý měsíc. Sociální se neplatí ani při evidenci na ÚP.jen pokud je jeden zaměstnanec..

hodnocení

2x

Nic není třeba řešit, jeden den nic neznamená. Na důchodovém listu budete mít tento den jako nezapočítaný, ale to se nic neděje.

Ano, tento den bude jako "vyloučený" . Já to také tak mám, když před více jak 25 lety jsem v jednom zaměstnání skončil před Vánoci a do dalšího nastoupil, pokud mne paměť neklame, 3. ledna a tudíž mám několik málo dní vyloučených a tudíž zřejmě budu muset o tyto dny pracovat déle.

Nebude vyloučený. Vyloučené doby jsou dny, kdy trval pracovní poměr, ale byl jste nemocný. Ty dny nebudou započteny jako pojištěné dny, protože jste ještě nezačal pracovat (pracovní poměr vznikne až započetím práce). Nebudete muset o to déle pracovat, důchod se počítá trochu jinak, než si myslíte.

hm*
hodnocení

2x

Přesně takhle jsem to měl před lety i já. V pojišťovně jsem se tehdy zeptal, doplácet nechtěli nic. Prostě - nic nebylo potřeba řešit.

Jiná záležitost je ten zaměstnavatel. Škudlil, který se takto zachová, patrně za nic nestojí. Z toho mého se tenkrát vyklubal pěkný hajzlík. Pracoval jsem tam 8 měsíců a neviděl jsem ani jednou slíbené pravidelné čtvrtletní prémie (jste ve zkušební době, to prémie nevyplácíme; ale tehdy se Vám ta zakázka nepovedla, tak jaké prémie; a když jsem pak dal výpověď, chybějící prémie za čtvrtletí obsahující výpovědní lhůtu už mě ani nepřekvapily).

Takže hlásit nikde nic nemusíš, ale radši dál hledej jiné místo.

iz*
hodnocení

1x

Pracovní smlouvu jste neobdržel, ale uzavřel. Mohl (měl) jste si zaměstnavateli říct o opravu od 1. května.

Dříve se to takto dělalo "automaticky". V pracovní smlouvě se sjednal se nástup od 1. dne v měsíci, ale skutečný nástup byl až první pracovní den v měsíci.

Kvůli jednomu dni není co řešit. (Dobrovolné důchodové pojištění i zdravotní pojištění hradí OBZP jen za celé měsíce, nikoliv za jednotlivé dny.)

Jen bych doporučila si u zdravotní pojišťovny po 8 kalendářních dnech ověřit, jestli Vás zaměstnavatel přihlásil. Kdyby ne, měl byste změnu zaměstnání oznámit a doložit pracovní smlouvu Vy.

novaprace
hodnocení

Děkuji za reakci i za rady. Zkusím se poptat zda by se nemohla upravit pracovní smlouva. Máte pravdu, byla by škoda té dovolené.

Na to asi nepřistoupí, páč by Vám pak museli zaplatit jeden den svátku.

Spíše Vám do dovolené započítají celý měsíc.

novaprace
hodnocení

Je mi jasný proč to udělali takto. Díky moc za všechny rady.

novaprace
hodnocení

Díky moc za všechny reakce a Vaši pomoc :) Hned jsem klidnější, nechtěl jsem nic zanedbat.

hodnocení

0x

Obávám se, že za květen nebudete mít nárok na poměrnou část dovolené, protože jste neodpracoval celý měsíc ani vám pracovní poměry nenavazují.

ZP § 212

(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

(3) Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují; zaměstnanci přísluší v takovém případě poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.

novaprace
hodnocení

Děkuji za reakci. S tím bohužel nic nenadělám .*zmateny*Já jsem si nejdříve myslel, že přestup bude navazovat, opak je ale pravdou. Čert vem tu dovolenou, hlavně mi ať mi pak nezaklepe na dveře exekutor kvůli nějakému nedoplatku.;)

iz*

@NovaPrace > podle mne je té dovolené škoda...

hodnocení

0x
Toto jsem zažil taky před několika lety... Z podnikání jsem nastoupil do zaměstnání a bylo mi slíbeno, že k 1. v měsíci, ale nakonec to bylo k 2 v měsíci a musel jsem si zaplatit zdravotní pojištění na celý měsíc... Tuším tehdy cca 1480 Kč (?!)...
Tam je to tak, že se platí k 1 v měsíci a to pak platí na celý měsíc... Ať jsi kdekoliv, čili Tvůj nový zaměstnavatel zaplatí až za další měsíc...
Teď nevím abych to úplně nedomotal, jestli to nebylo sociální... Už je to taky několik let...

Teď jste to opravdu domotal, už pár let je to krapet opačně.stačí jeden den v měsíci (registrace na ÚP 31 , nebo n nová smlouva s nástupem 31 v měsíci ) a ZP je hrazeno za celý měsíc opačně (končí zaměst.,reg.ÚP 1 dnem v měsíci ) je pak celý měsíc ZP pijištěnn! sociální se pak neplatí není povinné!

Pro tazatele platí-nástup zaměstnání 2.5= celý měsíc květen je zdravotní placeno! a ne až od 1.6 jak píšete

To nebylo od 1.6, ale od 1.5...
iz*

@Hiawata,

v roce 2017 činilo zdravotní pojištění OBZP 1.485 Kč měsíčně, pro OSVČ bylo vyšší.

Jestli jste měl v jednom měsíci uhrazeno zdravotní pojištění dvakrát, pak to podle mne bylo proto, že jste podnikání neukončil nebo nepřerušil k poslednímu dni předcházejícího měsíce. Tzn., že za Vás už zdravotní pojištění odvedl zaměstnavatel, ale ještě jste je musel uhradit jako OSVČ (u těch se to řídí stavem k 1. dni v měsíci).

OBZP hradí zdravotní pojištění pouze za celé měsíce, v nichž nebyla alespoň jeden den zaměstnancem, uchazečem o zaměstnání (na ÚP) nebo za ně pojistné neuhradil stát.

Zaměstnavatel zdravotní pojištění odvádí hned od nástupu do zaměstnání, nikoliv až od dalšího měsíce.

jj, jenomže taky jsem dostal smlouvu né od 1. v měsíci a když jsem okolo toho chodil, tak mi bylo řečeno, že pojištění platí ten, na koho připadne první den v měsíci... A zaměstnavatel mi dal smlouvu až od 2...

K příspěvku : včera 21:38

To nebylo od 1.6, ale od 1.5...

Máte pravdu. Přepsal jsem se *hi*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]