Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím platit sociální?

Od: jojo* odpovědí: 2 změna:
Zdravím,
Od dubna mi bylo ukončeno studium na VŠ. Nyní pracuji na dpp, ale kvůli rekonstrukci jsem si nemohla vydělat nad 10000 Kč, aby mi bylo strženo zdravotní a sociální.
Se zaměstnavatelem jsme dohodnutí, že mi strhne zdravitní pojištění. Nemusím tedy nic řešit s pojišťovnou? Musím platit sociální?
Vůbec se v tom nevyznám a jsem z toho hodně zmatená. Počítá se dpp jako normální pracovní poměr, abych neměla někde s něčím později problém?
V září se chci vrátit do školy, takže mi jde jen o pár měsíců, ale nechci mít potom někde problémy s úřady.
Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Ne, DPP není normální pracovní poměr, jde o práci konanou mimo pracovní poměr.

Na DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat maximálně 300 ročně (odpovídá necelým dvěma měsícům). Po skončení ale můžete s tímtéž zaměstnavatelem uzavřít např. DPČ.

Stržení zdravotního pojištění si ověřte ve výplatní pásce a odvedení o ± dva týdny později u své zdravotní pojišťovny.

doplněno 30.04.19 22:32:

Z DPP se sociální pojištění neodvádí, z DPČ a pracovní smlouvy ano. Jde-li jen o pár měsíců, nemusíte sociální pojištění řešit (na rozdíl od zdravotního není povinné).

doplněno 30.04.19 22:37:

OPravuji: Z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně se sociální a zdravotní pojištění neodvádí.

Odvádí až od 10.001 Kč měsíčně. Proto radím, abyste si strhávání i odvod kontrolovala > abyste se za několik let nedozvěděla o dluhu.

jojo*
hodnocení

Děkuji moc
A nevíte, jak je to s tím sociálním, když si nevydělám více než 10000?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]