Nejste přihlášen/a.
Je tu někdo kdo by mi dokázal poradit? Jsem zaměstnána na hl. prac. poměr. Se zaměstnavatelem jsem se domluvili na neplaceném volnu na 2 měsíce. Po tuto dobu budu podnikat v hostinské činnosti. Jak je to s pojištěním sociálním a zdravotním? Zaměstnavatel mi řekl, že za mě odvede zdravotní, které mu pak zaplatím. Ale když po dobu 2 měsíců budu podnikat a budu to mít jako hlavní činnost přece mu nebudu platit za zdravotní a ještě ho odvádět znovu jako OSVČ. Jak to tedy je?
zaměstnavatel za své zaměstnance musí vždy odvést alespoň z minimálního vyměřovacího základku, i když je zaměstnanec na neplaceném volnu a žádný příjem nemá. toto neplatí v situaci, ve které pro zaměstnance minimální vyměřovací základ neplatí (např. čerpají rodičovský příspěvek, pobírají důchod apod.) nebo pokud má zaměstnanec zaměstnavatelů víc a součet pojištění ze všech tu alespoň minimální částku dá. pokud je tam souběh zaměstnání a podnikání, tak (pokud se nepletu) tam záleží na tom, jak je podnikání nahlášeno na zdravotní pojišťovně. pokud je tam podnikání nahlášeno jako činnost hlavní, tak ze zaměstnání minimální zdravotní odvedené být nemusí. pokud je nahlášeno jako činnost vedlejší, tak ze zaměstnání odvedeno být musí. nicméně předpokládám, že zaměstnavateli je potřeba doložit, že podnikání je u pojišťovny nahlášeno jako činnost hlavní.
a doložil jste zaměstnavateli, že je pro vás podnikání hlavním příjmem? pokud ne, tak on vám opravdu musí alespoň minimální pojistné strhnout. nepodnikám, takže netuším, jestli se vůbec lze na pojišťovně nahlásit jako OSVČ hlavní jenom na dva měsíce, nebo jestli se to řeší na celý rok dopředu při podání přehledu na pojišťovnu (určením výše zálohy).
jinak na stránkách ČSSZ jsem našla vzor prohlášení zaměstnance o hlavní činnosti OSVČ, vyplňte ho zaměstnavateli, tím by při kontrole z pojišťovny měl být z obliga.
----
Prohlášení zaměstnance, že je současně OSVČ a v rámci této své samostatné výdělečné činnosti platí alespoň minimální měsíční zálohy na pojistné jako OSVČ
Čestné prohlášení
Čestně prohlašuji, že samostatná výdělečná činnost je hlavním zdrojem mých příjmů a jako osoba samostatně výdělečně činná pravidelně platím ve zdravotním pojištění alespoň minimální zálohy na pojistné jako OSVČ.
Pokud nebudu jako OSVČ platit ve zdravotním pojištění zálohy na pojistné alespoň v minimální povinné výši, oznámím zaměstnavateli tuto skutečnost nejpozději do osmi dnů od data splatnosti poslední zálohy, která je vyšší než minimální zákonná výše nebo je jí rovna.
Ve ........... dne.............
................
zaměstnanec
Poznámka:
Z hlediska placení pojistného (záloh na pojistné) v podnikatelské činnosti se při souběhu zaměstnání se samostatnou výdělečnou činností vychází z posuzování hlavního a vedlejšího zdroje příjmů. Tuto důležitou skutečnost sděluje pojištěnec zdravotní pojišťovně v rámci plnění oznamovací povinnosti a taktéž při podávání Přehledu jako OSVČ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.