Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, chtěla bych si zkusit pár pracovních pohovorů. Ještě studuju, ale chci vyzkoušet jestli mám na to, abych v pohovorech uspěla a abych získala trochu cviku, až skutečně budu práci hledat. Nyní mám jen brigády. Poslala jsem pár životopisů a hle, oni se mi ozvali, že mě zvou na pohovor. Moje otázka je, zda mohu jít na pohovor o práci se ucházet, a pak jim říci, že práci nechci, protože jsem například vzala jinou nabídku?
Mohu takhle jít na pohovor? Nebude pro mě závazné, tím že budu na pohovoru, že když uspěju, že do té práce musím i nastoupit?
Díky moc za odpovědi. Anzionka
Můžete jít na pohovor a můžete odmítnout nastoupit - dokonce aniž byste sdělovala konkrétní důvod. Ale jednak je slušné to sdělit dostatečně včas, jednak si dejte pozor - zvlášť u specifického oboru nebo malého města - abyste nezískala pověst té, co do práce vlastně jít nechce.
Jedná se o Brno. Tam se snad nebude říkat, že do práce nastoupit nechci. Tedy doufám, a zatím se mi ozvala jen jedna firma. Samozřejmě neplánuji takto obcházet 20 pohovorů a pak odmítat, myslím, že mi pro zkušenost stačí dejme tomu tři, až čtyři. Abych si trochu zvedla sebevědomí a nasbírala zkušenosti, v tom, jaké je to vlastně na takovém pohovoru.
A převážně se jedná se spíše o administraticvní pozice, a těch nabídek je v rámci Brna spousta, takže to není žádný takový extra specializovaný obor jako třeba molekulární biologie nebo něco takového.
Díky, mám plán nasbírat co nejvíce zkušeností na pohovorech, až budu po škole hledat práci, abych věděla, jak na to. A nenervovala se s tím, že jsem na pořádném pohovoru nikdy ještě nebyla. Takže s klidným svědomím mohu na pohovor jít, a i když ho vyhraju, tak prostě do té práce nastoupit nemusím?
Pohovor je vyjednávání 2 rovnoprávných stran. Oni se ptají na kvalifikaci, historii, profesní úspěchy a neúspěchy, ty se asi budeš zajímat o podrobnosti práce, prostředí a ohodnocení (plat, benefity). Po pohovoru si obě strany vezmou čas na vyhodnocení získaných informací a udělání rozhodnutí.
Když zavolají, že by tě chtěli přijmout, tak musí pochopitelně počítat s tím, že někomu se jejich firma/práce/plat nelíbily nebo je jiná firma předběhla s podobně dobrou nabídkou nebo jiná firma nabízí tomu uchazeči výrazně lepší podmínky. Nemělo by je tedy překvapit, že jim budou úspěšní absolventi rozhovorů říkat, že se rozhodli pro jinou nabídku. Mají proto seznam úspěšných uchazečů seřazených podle úspěchu u pohovoru, začínají to obvolávat od prvního a pozvou si toho, kdo jim jako první kývne. Klidně může být třeba až pátý nejlepší u pohovorů, protože ti 4 lepší jim odmítli.
Měj připravené odpovědi normálního uchazeče (kdy můžete nastoupit, jaký plat si představujete apod.) a na konci rozhovoru si vem týden nebo dva na rozmyšlenou (chtěla bych v klidu porovnat vaši nabídku s nabídkami ostatních).
Závazné to není. M.
Tyto pohovory jsou od toho, aby zaměstnavatel měl možnost výběru toho nejvhodnějšího kandidáta. Není to závazné. Je to jako když stojí v cukrárně před pultem a vybírá, který zákusek bude ten nejlepší, ale ještě není na řadě. Ta babča před ním mu ho pak vyfoukne Asi tak...
jistěže jde odmítnout nástup. Ale hlavně vezměte v potas, že jednou budete hledat práci naostro a proto není dobré si zabouchnout dveře. Takže když už odmítáte domluvený nástup, musíte zahrát krátký divadelní výstup. S kapesníkem v ruce a se slzami v očích ze sebe vysoukejte, že bohužel nenastoupíte, protože jste dostala lepší nabídku a ten rozdíl v ohodnocení je pro vás důležitý.
Ale buďte připravená i na možnost, že rovnou dostanete ještě lepší nabídku. Pak si bleskově budete muset vymyslet další výmluvu. Přeji vám mnoho zdaru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.