Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodlužování studia, strach z reakce okolí

Od: kaktuska odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně jedné věci. Jsem vysokoškolák. Studuji navazující magisterské studium. Teď jsem v posledním semestru. Dneska bych měla odevzdávat předběžnou verzi diplomové práce, které by mělo být 80 %. Nemám ani polovinu. Takže je jasné, že mi vedoucí nedá zápočet za předmět.

Věc je taková, že mám ještě další předměty, které musím tento semestr ukončovat. A do toho 2 brigády, na které musím chodit, abych se uživila, protože mě rodič, kterému chodí na mě alimenty a u kterého žiju (tomu chodí alimenty na mě účet toho rodiče), nedává z těch peněz prakticky nic, tj. vidím z těch jen opravdové minimum, občas něco málo na jídlo v menze, a peníze na jízdenky. Na nájem a všechno okolo vydělávám sama. K tomu rodiči jezdím jen na víkendy.

Prostě nemám moc času psát tu diplomku. Řeknu to takhle, když sedím dejme tomu xy hodin denně nad diplomkou, unikají mi peníze, které bych si vydělala tím, kdybych místo diplomky pracovala. Jinak už mi bude o prázdninách 26 let. S tím počítám, že se mi z brigády bude platit zdravotní pojištění, jakmile mi bude 26 let.

S největší pravděpodobností asi budu prodlužovat, snad jen o jeden semestr. Bojím se reakce rodičů, i toho ke kterému jezdím na víkendy domu, i toho druhého. Na druhou stranu, kdyby mě ten rodič, u kterého žiju, trochu více podporoval, nemusela bych tolik pracovat a měla bych větší klid na psaní diplomky. Můj plán je následují, ukončit všechny předměty, které půjdou tento semestr. O prázdninách si rozvrhnout čas tak, abych měla dny, kdy budu jen pracovat, a dny, kdy budu jen psát diplomku. Teď to moc nejde tak rozvrhnout, mám dva další předměty kromě psaní diplomky, které musím ukončit, takže když teď píšu diplomku, nebo se soustředím na ni, tak vím, že bych měla dělat věci ještě do dalších dvou předmětů, aby toho nebylo málo.

Jaký na to máte názor vy? Potřebuji asi jen trochu podpořit, a prosím nepopište mi, že by alimenty na mě měl druhý rodič posílat mě na účet, to vím, a že i ten rodič, u kterého bydlím, by mě měl taky podporovat finačně. To všechno vím. Ale nejsem na to skrz můj psychický stav (chodím k psychiatričce, i psycholožce a beru léky) nejlíp, a nemám na to, se tahat s rodiči u soudů a hádat se s nimi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Jaképak hádání a tahanice, oni mají vyživovací povinnost.

Vědí rodiče, že chodíte na dvě brigády a pak nestíháte diplomku?

kaktuska
hodnocení

Rodič, u kterého bydlím ví, že mám dvě brigády, že kvůli tomu nestíhám školu, to nevím, jestli to ví. Každopádně z toho rodiče tak tak dostanu peníze na to, co potřebuji, občas menza, občas jízdenky. Kdybych na ty dvě brigády nechodila, tak mi nebude platit nájem a ostatní věci, které si platím sama, protože řekne, že prostě mám chodit na brigády, jako každý normální student. Tak činím, abych s tím rodičem nemusela hádat. Ten druhý rodič, co platí alimenty tomu, za kterým o víkendu jezdím, ten o mě nemá ponětí, nestýkám se s ním, jak já, tak rodič, u kterého jsem na víkendy. Ani já, nemám zájem kontaktovat druhého rodiče (opravdu špatné vztahy), ani druhý rodič se s ním v postatě nebaví.

Jinak ten rodič, u kterého jsem na víkendy, má jaksi zkreslené představy o tom, jaké brigády má. Ano, jedná se sice o práci z domova, na ntb, ale stejně člověkovi vezmou čas, když si chce vydělat. Abych si nějak slušně vydělala v jedné, musím pracovat i z domu cca na půl úvazku. Ta druhá tak 30 % úvazku, do toho ještě mám ostatní předměty, na kterých musím pracovat a do toho ta diplomka, a taky musím mít nějaký čas na relaxaci, a odpočinek, protože beru ty prášky, chodím k psychiatričce a psycholožce, a nechci, aby se můj zdravotní stav zase horšíl, když bych třeba po nocích nespala, nebo pořádně neodpočívala a neměla i volné chvíle.

hodnocení

0x

Není na odevzdání diplomek ještě termín po prázdninách?

kaktuska
hodnocení

Na naší fakultě a katedře to tak bohužel nefunguje. Buď ji odevzdáme před prázdninama a jdeme k obhajobě i státnicím, nebo až po dalším semestru, podzimním po Vánocích, je další možnost.

ruru
hodnocení

0x

Na to zdravotní bacha, neplatí se vám z brigády automaticky. Záleží na tom, jakou smlouvu máte a kolik odpracujete. Nastudujte si to.

kaktuska
hodnocení

Pracuji na DPČ, průměrně odpracuji za měsíc víc jak 3 000 Kč. To by mi zaměstnavatel platil zdravotní ne? Druhá práce je jen dohoda o honoráři, tam nemám ani DPP ani DPČ.

kaktuska
hodnocení

Samozřejmě bych o prázdninách musela zajít za zaměstnavatelem, a vykomunikovat s ním, že už je mi 26 let, abych znovu podepsala růžový papír, jako už nestudent (i když defacto pořád status studenta mít budu), i když budu studentka, ale bude mi už 26 let.

hodnocení

0x

Musíte si určit priority,vysoká škola a její zdárné ukončení by měla být na 1.místě.Nevím jak na vaší škole ale semestr navíc nad 26 let se už většinou platí,synovec si platil 10.000,- za 1 semestr nad 26 let.Rodič přestane mít úlevu na daních,vy nebudete mít už studentskou slevu na jízdné.U toho zdravotního pojištění si taky dejte pozor aby vám nevznikl dluh,za studenty platí zdr.pojistné stát ale jen do 26 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]