Nejste přihlášen/a.
1) logický výklad: přijal-li prodávající věc k reklamaci, potom k vyřízení reklamace dojde, jakmile prodávající spotřebitele vyrozumí (písemně, osobně, elektronicky) o tom, jak byla reklamace vyřízena.
2) teleologický výklad: účelem zákona o ochraně spotřebitele je ochrana spotřebitele jakožto slabší smluvní strany, proto má prodávající, jakožto silnější smluvní strana, informační povinnost (informační povinnost viz §14 až 19 tohoto zákona).
Výše uvedené také potvrzuje Ústavní soud (spis. zn. IV. ÚS 512/05 a III. ÚS 2983/08), který dovodil, že "vyřízení reklamace"v sobě zahrnuje podání informace o vyřízení reklamace prodávajícím. V souladu s tímto závěrem je také názor Nejvyššího soudu (33 Cdo 3228/2009).
Co říci závěrem? Pokud reklamujete zboží a prodejce Vás do 30 dnů od uplatnění reklamace nevyrozumí o způsobu vyřízení reklamace (osobně, telefonicky, písemně apod.), máte nárok od kupní smlouvy odstoupit a požadovat vrácení kupní ceny, neboť vznikla právní domněnka neodstranitelnosti vady.
Prodejce je nesolidní a vy nejste povinna se chodit ptát, zda už je reklamace vyřízená. Solidní prodejce vám v okamžiku, kdy je reklamace vyřízená, zašle alespoň SMS. Že na to nemá čas je jen trapná výmluva. 30 dní je kalendářních a pokud nebude reklamace vyřízená 27.5., pak máte nárok na vrácení peněz. Problém může nastat, když tam 27.5. přijdete a prodejce vám řekne, že reklamace je vyřízená a zboží už je "pár" dní připravené k odběru. Pak to vidím na velké dohadování s nejasným výsledkem.
I kdyby Vás přemlouval sebevíc, tak Vy na to nepřistoupit nemusíte. Přesně tohle se mi stalo v Penny marketu. Koupila jsem tam elektrický gril a po 14 dnech užívání, že začala odlupovat ta teflonová vrstva, což je přímo zdraví nebezpečné, aby člověk polykal kousky teflonu. Gril nebyl zrovna levný, tak jsem ho zabalila a odvezla zpátky. Já jsem ale už ten gril nechtěla, protože jsem nevěřila, že se to u nového, toho samého, nebude opakovat. A tak jsem chtěla peníze vrátit. Řekli mi, že to musí někam poslat k posouzení, právě kvůli té ceně. Bylo to kolem tří tisíc. Také mi dali 30 dní lhůtu, podle zákona. Tak jsem čekala. Nikdo mne na nic samozřejmě neupozornil, ale já to měla v kalendáři a přesně ten den jsem tam jela. Tak ten vedoucí někam na chvíli zmizel a pak se vrátil a začal mi vykládat, že to nestihli, ale že abych 3 dny počkala, že to urychleně vyřídí a že mi dají nový gril. Na to jsem samozřejmě nepřistoupila a chtěla, aby mi vydali peníze ihned, neboť tak to velí zákon. Bylo to docela dlouhé dohadování, protože pořád někam odbíhal a asi se s někým radil. Jelikož jsem řekla, že se odtamtud nehnu, dokud mi peníze nevrátí a pokud budou odporovat, tak napíšu stížnost. Tak nakonec hodně nas.aně šel ke kase a asi 10 minut se tam u toho lejstra 3 zaměstnaci dohadovali, jak se to má udělat, co mají do té kasy naťukat. Evidentně to neuměli, protože se s tím asi nesetkali. Ale pak se jim to povedlo a peníze mi dali.
Takže vůbec nikdo Vás přemluvit nemůže, pokud se Vy přemluvit nenecháte. Trvejte na svém. Buď to budou mít v určený den opravené, nebo peníze zpátky. Takhle ale řvát nemusíte, buďte klidná, protože jste v právu.
A ještě dodám, já v tom Penny právě byla asi týden před vypršením té doby a oni mi skoro vynadali a že prý mám čekat těch 30 dní. Tak pozor na to. Tady někdo píše, že to je slušnost. Tak já jsem slušná byla a bylo to k ničemu.
A ještě k tomu dodám, že jsem měla tenkrát pocit, že to nikdy nikam neposlali, že na to prostě zapomněli a ten gril se jim tam pořád válel někde ve skladu. Ono už je to dost dlouho. Ale nabízeli mi, že stáhnou z jiného Penny ten samý gril, pokud ho tam někdo ještě má a že mi ho dají místo toho mého. Ale když jsem ho reklamovala, tak si pamatuji, že tam právě byla i kolonka, kde jsem mohla uvést, jestli v případě, že gril opravit nepůjde, chci místo něho nový a ten samý výrobek. A tam jsem napsala, že nechci, že jsem k výrobku ztratila důvěru. Přesné znění si už nepamatuji. A jelikož jsem měla v ruce tu kopii a tam to bylo černé na bílém, tak nemohli nic jiného, než mi vrátit peníze.
Podle mne to musí být stejný typ brýlí. Ty jste si koupila, ty chcete. Pokud budou nabízet jiný typ, nemusíte na to přistoupit.
To také nemusíte. Když jste si barvu obrouček a skel vybírala, tak jste k tomu měla přece specifické důvody. To by přece pak nemělo smysl, aby měli stovky různých barev a typů brýlí, kdyby se měl každý spokojit s čímkoliv. Buďto to samé zboží, nebo peníze. Ale kdyby se Vám ty jiné brýle líbily a vyhovovaly by Vám ve všech směrech, tak si je vemte.
Mám podobný zážitek jako @suzymon.
Po 30 dnech si jdu pro reklamované zboží a prodavačka ať přijdu zítra, že tam není vedoucí. No nenechal jsem se a dotáhl to do vrácení peněz, ale byla z toho hodně špatná. Snad nedostala výpověď, nebo krácení odměn.
@sonaa - Co když mi pak zase řekne, že reklamace byla zamítnuta a nebude mít žádný doklad?
Upozorněte ho, že porušuje zákon:
z. č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele
§ 19
(1) S výjimkou případů, kdy je k provedení opravy určena jiná osoba, je prodávající povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb, případně i v sídle nebo místě podnikání. Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Tato povinnost se vztahuje i na jiné osoby určené k provedení opravy.
Prodejce odůvodnění nevydal, můžete se obrátit na Českou obchodní inspekci s podnětem k provedení kontroly dodržování zákona o ochraně spotřebitele.
Mimochodem - reklamační řád či obchodní podmínky prodejce jste si přečetla?
Buď na majitele firmy, není-li jím prodejce, nebo na soud - tím někdy stačí "pohrozit" s tím, že samozřejmě budete požadovat i úhradu nákladů.
Proč chodit pryč? Protože vám to řeknou?
Po třiceti dnech vás nikdo do ničeho nemůže nutit. Přemlouvat možná, ale prostě řeknete ne. Proč chodit někam jinam a obracet se "kamsi výš", když to lze vyřídit rovnou. Prostě řeknete, že chcete prachy hned, bez debaty. Nemohou vás nutit - jít proti zákonu. M.
Pak prokazatelně využijete svého práva, odstoupíte od smlouvy a budete požadovat vrácení peněz na účet xx v (zákonném) termínu, v případě nevrácení budete vymáhat právní cestou. Prodejce je nesolidní, ale tiše počkat 30 dnů a pak si přijít pro prachy je zase nesolidní od zákazníka. Je slušnost předem říct, že nebudu hlídat termín vyřízení, ať mě informuje on, že to je jeho povinnost (a patří to ke slušnosti). A že pokud informovat nebude tak po 30 dnech jen přijdu odstoupit od smlouvy.
@sonaa - že reklamace byla takto vyřízena ústně od výrobce telefonicky
Přinejmenším nemáte žádný doklad o tom, že reklamace byla zamítnuta a proč - měla jste si to nechat uvést do reklamačního protokolu alespoň od prodavačky. Teď nezbývá, než počkat dalších 30 dnů a pak trvat na písemném vyjádření výrobce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.