Nejste přihlášen/a.
Slyšel jsem,že od září nebude možno při platbě použít potvrzovací SMS prý to již není dostatečná ochrana.
Toto prý je jednostupňová ochrana a musí být dvoustupňová.
Má to být pomocí QR kódu, otisku prstu, snad sejnutí obličeje.
Ale na toto jsou potřeba tzv. chytré telefony, ale většina lidí je nevlastní.
Z médií moc moudrý nejsem.
Jaký na to máte názor a nebo o tom víte někdo více?
Něco jsem teď narychlo hledal protože jsem to ještě nezaslechl (nebo zaslechl a nebral moc na zŕetel ) a podle všeho ještě není vůbec rozhodnuto jak se bude nové zařízení vykadat a konečné řešení taky ještě není. Opravdu bych neplašil a počkal pár měsíců až se to trochu vyjasní.
Na rozdíl od kolegy si tedy vůbec nemyslím, že by smartphone měl skoro každý, dokonce znám pár lidí, kteří si "hloupý" telefon drží právě kvůli potvrzovacím sms, hádejte asi proč
Ono je zajímavé někdy mrknout na security konferenci a pak raději o tom zas tak moc raději nepřemýšlet
No, já především "chytrý telefon" považuji za velmi nebezpečnou záležitost.
SMS na hloupý telefon je daleko bezpečnější, než cokoli na zamořeném počítači s omezenou možností telefonování zvaném "chytrý telefon".
Stejným uvažováním je nebezpečný i jakýkoliv pc, tablet atd. Minimálně půlku problémů si dělá sám uživatel:
- instalací každé "blbosti" z Google play a pak se divit, že telefon je pomalý a nebo zablešený
- připojování na každou freewifi, opět bezpečnostní problém
- připojování na jakýkoliv usb pro dobíjení
- bluetooth dostupnost
- nezáplatování Androidu + ignorování verze Android už při nákupu telefonu
- btw antiviry pro telefony jsou, ale je to stejné jako na pc. Jsou k ničemu, když uživatel stejně vše povoluje, případně vypne například rezident když něco nelze spustit
Já se s potvrzující SMSkou na "hloupý" telefon bez možnosti přístupu k internetu, bez foťáku a bez možnosti sejmutí otisku prstu cítím mnohem bezpečněji než s internetovým bankovnictvím v tzv. "chytrém" telefonu.
Ale já nejsem "odborník na bezpečnost".
Kdyby opravdu k něčemu takovému došlo, zrušila bych účet v bance a vrátila se k hotovosti, kterou už několik let téměř nepotřebuji (nepoužívám).
Zatím bych nepanikařil a počkal bych na případný skutečný požadavek.
Četl jsem o tom na webu Českého rozhlasu
Je to vyvoláno směrnicí PSD2 o platebním styku, která ovšem není nijak nová, pouze se postupně začíná aplikovat.
Změny by se měly týkat jen některých plateb "online"mimo internetová bankovnictví. Takže mě to nezajímá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.