Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení autorizačních SMS při platbách

Od: slavo® odpovědí: 15 změna:

Slyšel jsem,že od září nebude možno při platbě použít potvrzovací SMS prý to již není dostatečná ochrana.

Toto prý je jednostupňová ochrana a musí být dvoustupňová.

Má to být pomocí QR kódu, otisku prstu, snad sejnutí obličeje.

Ale na toto jsou potřeba tzv. chytré telefony, ale většina lidí je nevlastní.

Z médií moc moudrý nejsem.

Jaký na to máte názor a nebo o tom víte někdo více?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mot
hodnocení

3x
vetsina lidi chytre telefony vlastni, tak netreba plasit

to sice ano, ale dost důchodců ho používá jen kvůli hezkým fotkám, ale ne na internet, na to nemají peníze, internet jim stačí doma v pc nebo notebooku.Já osobně nevím, pfoč bych platit za net ještě v mobilu.Nemusím pořád držet mobil v rukách jako vy mladí.

hodnocení

3x

Něco jsem teď narychlo hledal protože jsem to ještě nezaslechl (nebo zaslechl a nebral moc na zŕetel *nevi*) a podle všeho ještě není vůbec rozhodnuto jak se bude nové zařízení vykadat a konečné řešení taky ještě není. Opravdu bych neplašil a počkal pár měsíců až se to trochu vyjasní.

Na rozdíl od kolegy si tedy vůbec nemyslím, že by smartphone měl skoro každý, dokonce znám pár lidí, kteří si "hloupý" telefon drží právě kvůli potvrzovacím sms, hádejte asi proč ;)

Ono je zajímavé někdy mrknout na security konferenci a pak raději o tom zas tak moc raději nepřemýšlet *ee* *smich*

No, já především "chytrý telefon" považuji za velmi nebezpečnou záležitost.

SMS na hloupý telefon je daleko bezpečnější, než cokoli na zamořeném počítači s omezenou možností telefonování zvaném "chytrý telefon".

iz*
26.04.19 22:08

@ra252

Stejným uvažováním je nebezpečný i jakýkoliv pc, tablet atd. Minimálně půlku problémů si dělá sám uživatel:
- instalací každé "blbosti" z Google play a pak se divit, že telefon je pomalý a nebo zablešený
- připojování na každou freewifi, opět bezpečnostní problém
- připojování na jakýkoliv usb pro dobíjení
- bluetooth dostupnost
- nezáplatování Androidu + ignorování verze Android už při nákupu telefonu
- btw antiviry pro telefony jsou, ale je to stejné jako na pc. Jsou k ničemu, když uživatel stejně vše povoluje, případně vypne například rezident když něco nelze spustit ;)

A proto je SMS na telefon s "OS v EPROM " bezpečnější.

mot
a neni to drobny detail, kdyz do toho bankovnictvi pak lezete pres pc?

Je to zásadní detail, protože bez potvrzení přes SMS se platba nekoná. A hloupý telefon nezamoříte.

mot
Ale neni daleko vetsi pravdepodobnost, ze budete mit zamoreny ten pocitac nez chytry telefon, na ktery prijde ta sms?

iz*
hodnocení

1x

Já se s potvrzující SMSkou na "hloupý" telefon bez možnosti přístupu k internetu, bez foťáku a bez možnosti sejmutí otisku prstu cítím mnohem bezpečněji než s internetovým bankovnictvím v tzv. "chytrém" telefonu.

Ale já nejsem "odborník na bezpečnost".

Kdyby opravdu k něčemu takovému došlo, zrušila bych účet v bance a vrátila se k hotovosti, kterou už několik let téměř nepotřebuji (nepoužívám).

Telefon k platbám nikdy nepoužívám, vše řeším přes George v počítači, kde funguje několikéré ověřování.

id
hodnocení

1x

I já si držím hloupý, vlastně nejhloupější telefon jen z důvody plateb. Jinou činnost s ním nevykonávám, na to mám ostatní přístroje. Tarif pro "hlupáčka" jsem zvolila u ČEZu, fakrurtu pošlou až dovršíte částku 100,- Kč, což je u mne jednou za rok.. rok.

hm*
hodnocení

1x

Zatím bych nepanikařil a počkal bych na případný skutečný požadavek.

Četl jsem o tom na webu Českého rozhlasu

irozhlas.cz/... .

Je to vyvoláno směrnicí PSD2 o platebním styku, která ovšem není nijak nová, pouze se postupně začíná aplikovat.

Změny by se měly týkat jen některých plateb "online"mimo internetová bankovnictví. Takže mě to nezajímá.

hodnocení

0x

Zeptej se u své banky, tam se dozvíš nejpřesnější informaci. Tiskem taky něco proběhlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]