Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Budu mít nárok na dovolenou?

Od: papricka odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, končila jsem v říjnu a pak šla na nemocenskou..do práce půjdu v květnu..budu mít nárok na dovolenou? Potřebovala bych hned od května každý týden volno. Z roku 2018 mě žádná nezbyla .diky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Nárok na roční výměru dovolené (nebo na poměrnou část dovolené) vznikne až po odpracování 60 pracovních směn, do té doby je nárok jenom na dovolenou za odpracované dny.

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.

Dá-li se předpokládat, že zaměstnanec podmínku pro vznik nároku na dovolenou splní do konce roku nebo do skončení zaměstnání, může zaměstnavatel čerpání dovolené nařídit (umožnit) dříve (před vznikem nároku).

Pozor na to, že pokud byste ještě pro nemoc nebo pro jiné překážky na své straně zameškala více 99 pracovních směn, nárok na dovolenou by se krátil. Za prvních 100 směn o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 zameškaných směn vždy o jednu dvanáctinu.

doplněno 25.04.19 22:34:

Ano, pokud je předpoklad, že do konce roku odpracujete 60 směn, může (nemusí) Vám zaměstnavatel umožnit čerpání dovolené před vznikem nároku.

papricka
hodnocení

Takže zjednodušeně řečeno..pokud to odpracují do konce roku 2019..může mě to zaměstnavatel povolit? Jde o osobní záležitosti..opravdu nutné osobní záležitosti jeden den v týdnu

Bez ohledu na to, jestli ten nárok budete mít nebo ne, o tom, jestli si tu dovolenou můžete vzít, rozhodne zaměstnavatel. Musíte se s ním domluvit. Ani jste nenapsala, kolik máte ve smlouvě týdnů dovolené.

hodnocení

0x

@papricka - může mě to zaměstnavatel povolit?

Může, ale není to jeho povinnost ani vaše právo, protože určení čerpání je primárně vždy na zaměstnavateli

ZP § 217

(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.

O neplaceném volnu nebo napracování jste neuvažovala?

papricka
hodnocení

O neplaceném volnu ano..ale tam si musím platit zdravotní pojištění a soc

iz*
hodnocení

0x

Pracovní dobu, rozvrh pracovních směn i čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, který Vám sice může vyhovět, ale není to jeho povinnost.

A nezdá se mi příliš pravděpodobné, že by Vám umožnil týden co týden vybírat den dovolené.

K Vaší reakci dnes (26. IV. 2019) v 10.51: Povinné je pouze zdravotní pojištění, sociální povinné není. A to zdravotní pojištění byste doplácela jen za 4 dny v měsíci > šlo by jen o doplatek rozdílu, nehradila byste je v plné výši...

Větší problém je, že i o čerpání neplaceného volna rozhoduje zaměstnavatel, který ani neplacené volno nemusí povolit.

Já bych na Vašem místě spíše zvážila pokus se domluvit se zaměstnavatelem o napracování. I čerpání náhradního volna sice určuje zaměstnavatel, ale v případě náhradního volna (napracování předem) se mi zdá vyšší pravděpodobnost úspěchu.

Ještě mne napadá: O jaké osobní záležitosti jde? Něco člověk opravdu musí (vy)řešit sám, ale při něčem se může dát někým zastoupit, dát někomu plnou moc k vyřízení některé záležitosti apod.

tazatelka
hodnocení

Terapie ..a po pracovní době to nejde ..jezdím k odborníkům dost daleko a doma o tom nevědí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]