Nejste přihlášen/a.
Ahojte všichni.
Narodila se nám vnučka.Chtěla bych jí založit spoření do jejích 18 let a po malých ,pravidelných částkách jí tam ukládat.
Nejsem nějak bohatá,ale prostě chci,aby děvčátko mělo od babičky a dědy něco do startu,byť to nebude závratná suma.
Poraďte mi prosím,co zvolit .Dříve se preferovalo stavební spoření,teď nevím..ale i to mám v úvaze.Mohlo by se protočit 3x do 18 narozenin.Nebo nějakou vkladní knížku? Nechci nic rizikového .Budu vděčná za každou radu.
Vaše novopečná babička Lenka
Nejlepší uložení peněz na budoucno je,koupit vnučce byt.Ten pronajmout na dobu určitou a vnučka bude v 18 letech vlastnit byt a zulíbá vás kolem dokola.Peníze,uložené na 1,5 % ztrácejí výnamně hodnotu při 2,5 inflace ta může být i vyšší.Byt nikdy hodnotu neztratí,
JABRAKA
Naše vnučka má od nás od narození Stavební spoření, na které ukládáme 500,-Kč měsíčně. I pokud se o něj nebudeme starat a "točit" jej, dostane vnučka ve svých 18 letech docela slušnou sumičku do začátků, i když na byt nebo barák to nebude. Ale nejsme jediní, kdo jí takto spoří
Kolem dokola vzato, asi nejlepší je jakékoli spoření se státním příspěvkem, žádný nerizikový "spořící" bankovní produkt na takové zhodnocení nemůže dosáhnout.
Proč vůbec protáčet? Poté, co jsem si to trochu probral, to nemá žádný význam. Státní příspěvek se připisuje pořád, vložené peníze se také zhodnocují stále, takže to funguje i jako spořící účet. Nevidím jediný důvod pro ukončení po 6 letech a založení nového pokud nepotřebujete použít/investovat peníze z toho původního. To dělám u penzijka, po ukončení cyklu peníze vyberu a založím nové. A to proto, že ty peníze si užiju ještě za života a nebudu je spořit pro dědice, aby je rozfofrovali. U stavebka dostane vnučka po 18. narozeninách to, co je tam naspořeno. Točení by mělo význam pouze v případě, že po 6 letech peníze vyberete a vložíte na spořící účet nebo je investujete tak, aby zisk (zhodnocení) bylo větší, než když je ponecháte na účtu stavebka.
Děkujiza radu .A jak to tedy je? Když se to nechá běžet bez "protočení" (- myslím po doběhnutí 6 let znovuzaložení ) ,nepřijde se pak o něco? Státní podporu či úroky? Zase když se to znovu založí platí se také poplatky,že?
Nechat to tam můžeš, podmínka je hlavně jedna a to je nepřesáhnout cílovou částku - tedy zvolit ji vhodně (ale jde měnit)
Také takto spořím vnukovi, ale na své jméno. V 18ti letech spoření ukončím a ráda předám mladýmu. Nikdy bych nezaložila st. spoření na jméno vnuka, nevím co se za 18 let stane. Doufám, že nic a vše bude v pohodě.
Od mé kamarádky dcerka byla na drogách od 17ti let. Nepomohlo nic na její nápravu. V 18ti spoření vybrala a rozfofrovala s kamarády. Matka se spořením neměla šanci nic udělat bez soudu. Jen rok již nespořila, ale i tak tam byla pěkná suma.
To máte pravdu,vím to.Jenže je třeba pomyslet i na to , že ani já nejsem nesmrtelná a v případě mé smrti půjdou všechny moje úspory do dědictví, nikoli vnučce.Asi založím to stavební spoření na její jméno. Veškeré smlouvy , papíry budou u nás. Rodičům vnučky to jen oznámím.Koukala jsem na vkladní knížky české spořitelny. Jedna je dětská,spoří se do 18 ,ale je vhodné je vybrat až ve 26letech Úrok je je 1% ,příspěvek 500 ve 12 letech a 1000 v 18 letech. Pak knížka výherní,která není úročena ,ale "můžete vyhrát 2x ročně až 1 000 000 Kč. "
Pokud je stavebko na jméno vnučky, dal bych "papíry" rodičům dítěte. Nakládat s tím stavebkem totiž může jen vnučka po dosažení plnoletosti, nikdo jiný. Dokonce i vy jako zakladatel toho stavebka musíte mít rozhodnutí soudu, že s ním můžete nakládat.
Jéžiš, to je to dneska všechno komplikované. Já bych asi založila normálně nějaký spořící účet na své jméno a notářem si nechala vystavit potvrzení, že tento účet v případě mé smrti patří výhradně mé vnučce. Poradila bych se s tím notářem jak to sepsat, aby to bylo opravdu jen její. Ale vybrala bych si lepší banku než je Č.S. to jedno procento, 500 korun za 12 let a 1000 za 18 let je směšné.
To máte svatou pravdu, je to výsměch.Já to uváděla jako spíše pro pobavení.Tip na dobrý účet u důvěryhodné banky náhodou nemáte? Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.