Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podání uměleckého výkonu jako hlavní příjem

Od: caroline* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

potřebuji pomoc a zde jste mi už párkrát dobře poradili.

Nebudu se tajit tím, čím se živím - od října roku 2009 jsem začala pracovat na livechat - tudíž jsem získala smlouvu o podání uměleckého výkonu = autorská práva. Až teď jsem se dozvěděla, že bych nejspíš tyto příjmy měla zdanit. Vydělala jsem si do konce roku přibližně 40 000,-, žádný jiný příjem nemám a zdravotní pojištění jsem za sebe každý měsíc už i předtím platila poctivě sama ve výši 1 080 Kč.

Moje otázka tedy je - co mám v tomto případě dělat, vím že se chystá takové to sčítání příjmů a musím to stihnout do konce března. Budu ještě doplácet zdravotní pojištění? Musím doplatit sociální pojištění nebo to není povinné? Jak je to s tou daní - kolik procent musím doplatit?

Předem mnohokrát děkuji za odpovědi, na internetu psal každý něco jiného, ale moc toho nebylo, navíc z různých letopočtů.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Milá Caroline, jedná-li se o smlouvu o převodu autorských práv, pak jsi definovaná jako osoba samostatně výdělečně činná a máš následující povinnost: přihlásit se na Státní správu sociálního zabezpečení jako OSVČ a platit sociální pojištění (1720/měs.), přihlásit se na VZP jako OSVČ a platit zdravotní pojištění od nového roku ve výši 1601/měs. 1080 korun je částka, kterou platí osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP). Co se záloh na daň týká, ty platit nemusíš, rozhodně ne za loňský rok, neboť je to první rok tvého podnikání. Ani na letošní ti žádné zálohy vyměřeny nebudou, domnívám se, protože příjem je, rozpočítán na rok, velmi nízký.

Dřív stačilo nahlást na OSSZ, že činnost vykonáváš nepravidelně. Dnes už to bohužel nejde *nevi* I nepravidelně vykonávaná činnost, ať je smlouva jakákoliv, tě řadí mezi OSVČ.

Co dělat teď - hlavně nepanikařit. Naskočilo ti nějaké penále, ale nebude ještě vysoké. Obojí pojištění je splatné za kalendářní měsíc zpětně, takže ti tam lítají hlavně ty 3 loňské měsíce a max. leden. Kroky:

1) Zavolej na VZP, sděl rodné číslo, oznam, žes změnila status (z OBZP na OSVČ) a budeš platit víc. Teď mi dochází, že spolu s daňovým přiznáním dáš i přehled oběma pojišťovnám. Tam se zjistí, žes zaplatila málo, a budou chtít doplatek. Vlastně by tedy penále na VZP být nemuselo, jenom jsi prostě platila míň. Uvidíš, každopádně zavolej.

2) Totéž OSSZ - přidělí ti číslo důchodového pojištění, to poslouží jako variabilní symbol pro placení pojistného. Navěš hlavu, já loni taky zasklila změnu zákona (nesoustavnost činnosti už mě neopravňovala k neplacení pojistného), měla jsem asi 2 měsíce zpoždění, penále tehdá činilo v řádech desítek korun (snad 40?50?), vše jsem okamžitě doplatila, teď mi přišel přehled a žádný problém.

3) Podat daňové přiznání do konce března. I když nebudeš z takového výdělku platit daň, musíš podat DP! Je to proto, že někdo má na jedné straně výdaj, tak ty musíš mít někde příjem, kdyby si na to FÚ chtěl posvítit. Musí to sedět do rovnice, tak proto každý podává přehled příjmů, i když je takto malý (rozpočteno na rok).

Kdyby nebylo něco jasné, tak se ještě ozvi - nemám bohužel čas to po sobě číst, tak snad aspoň základní body jsou jasné. PS: Pracuji na smlouvu o převodu autorských práv - v oblasti naprosto jiné, ale typ smlouvy zůstává stejný. Proto myslím, že povinnosti budeš mít také naprosto stejné. Držím pěsti, ať to vyřešíš! *slunce*

caroline*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji Vám mnohokrát za odpověď! :)

Bohužel jste mě moc nepotěšila, částky jsou opravdu vysoké na každoměsíční placení, to mi moc na šetření nezůstane.

Ve firmě mi toho právě moc neřekli - jen že tohle je moje starost a že do 40 000 Kč za rok nemusím platit daň,

jenže pak mi kamarád právník řekl, že to je staré a navíc to byla jiná částka, a že musím platit všechno, ale nevěděla jsem jakými procenty by mi to mohli počítat a tak, no prostě jsem z toho měla chaos.

Teď je mi to díky Vám jasnější, i když mě to nepřekvapilo zrovna příjemně. Určitě si zajdu na všechny ty úřady a budu se to snažit vyžehlit.

Myslíte že k daňovému přiznání potřebuji nějaké doklady o vyplácení? Vždy jsem jim podepsala potvrzení o převzetí peněz, ale sama žádný doklad nemám.

A když už teď budu fungovat podobně jako OSVČ, tak myslíte, že když při této práci začnu podnikat, že to bude podnikání jako vedlejší činnost? Takže bych nemusela znovu platit sociální a zdravotní?

pu®

To Vás chápu, mně taky ty částky nepotěšily, když jsem si to dala všechno dohromady.. *plac*

S tím placením daně - Vy skutečně "platit daň" nebudete, na to je ten příjem malý; kolik dělá přesná částka, do které se daň neplatí, to Vám nepovím, ale bude to o něco víc než 40 000 (počítá se to z životního minima, tuším, ale to bych kecala). Každopádně neplatit daň není totéž jako nepodat daňové přiznání. Jinými slovy, tak jako tak musíte podat DP, a ono už se Vám tam napočítá, že neplatíte žádnou daň (ke stažení jsou formuláře na netu běžně). Doporučuji odpočet nákladů paušálem, který dělá pro OSVČ 40 %. Tj. vydělala jste si 40 000, odpočtete 40 % (tj. 16 000) a jako výdělek tedy předkládáte 24 000. Když to vydělíte 12 (měsíců v roce), tak vám vyjde 2 000/měsíčně. To rozhodně není životní minimum - a proto to není výdělek, který by podléhal zdanění. K DP nepotřebujete žádné potvrzení o příjmu, to je pro ty, kdo Vám vypláceli. Právě proto, že oni to, co Vám vyplatí, uvedou někde jako výdaj - a kdyby Vy jste nic nepřiznala a tvrdila, že jste nic nedostala, pak oni mají od Vás potvrzení o převzetí. Proto je důležité podat DP, i když z výdělku nebudete platit daň. Doufám, že jsem se (a Vás) do toho nezamotala. ;)

Co do procentuálního výpočtu - o tom nic moc nevím, zjišťujte opět na FÚ, poradí Vám. Není v jejich zájmu, abyste měla nějaké nesrovnalosti, i pro ně je to pak víc práce.

A k posledí otázce - to právě nevím. Vím, že pokud byste byla zaměstnanec a přitom podnikala, tak se tuším vše platí 2x (absurdní, že? důchod dostanete jednou a pojistné zdravotní - lékařský zákrok také proplatí lékaři jednou), a byť je to blbost na entou, možná že pokud budete mít další živnost nebo podnik, budete muset platit něco navíc. Ale zase jste vždy na vlastních nohách, tak možná že naopak by to mohlo být tak, že ať máte živností xy, pořád platíte jako jedna OSVČ. Ale to vyloženě vařím z vody, přeptejte se na OSSZ a FÚ, tam poradí lépe.

Holt každá OSVČ by měla mít aspoň trochu hrubý přehled o zákonech a účetnictví, jinak je to tu dost obtížné *nevi* Držím pěsti! *placni*

doplněno 20.02.10 13:18:

Jo, to by bylo parádní, Caroline, kdybyste sem dala vědět! Díky za to. Ostatně i já se ráda dozvím, jak to vlastně je *placni*

Ad inzinyrka - ano, s tou zmenou procent mate pravdu, ale ja mam dojem, ze autorska prava jsou porad 40 %, tech 60 % plati pro zivnostniky (tedy majitele ZL). Ja jsem oboji - fakturuji jak na ZL, tak mam smlouvy na prevod autorskych prav. A uz se strasne tesim, jak to budu patlat dohromady v tom DP.. *blee* Za tech 10 let, co podavam DP, se mi jeste nestalo, ze by bylo v poradku, no, tak si tam zas parkrat zajdu znova... *nevi* Pokazde vzdy vse poctive proctu, vyplnim, vse do posledni kouny prictu, a stejne je to vzdycky blbe :D Ale aspon ze ta pojisteni jsou vzdy zaplacena vcas a v poradku *uf* . Nicmene abych se vratila k procentum - skutecne se domnivam, ze autorska prava porad podlehaji pausalnimu odpoctu 40 %. Ale jak Caroline dobre rika - nejlepe se optat na FU, tam ji reknou vse presne. Tak drzime pesti!

doplněno 20.02.10 13:19:

Jeste pro Caroline - nezalezi na tom, v kterem roce platite, ale za ktery rok platite. Jinymi slovy - pri placeni cehokoliv se musite ridit pravidly pro rok 2009, kdyz ted uz je rok 2010. Co se vztahuje na letosek, budete uplatnovat zase az pristi rok.

pu, můj syn má také příjmy z autorských honorářů, a nejsem si jistá, jestli za rok 2009 nemůže odečítat paušál 60%.

jakpodnikat.cz/...

Nevím si s tím taky moc rady, naštěstí on má zatím ty příjmy tak nízké, že daňový základ mu pohltí sleva na poplatníka.

caroline*
hodnocení

Taky jsem právě někde našla 40 a někde 60 % - ono se to kolem toho roku 2009 změnilo - a právě nevím, které procento by teď eventuelně platilo pro mě tudíž za rok 2009 když to chci platit v roce 2010.

Ale taky Vám děkuji za odpověď :)

caroline*
hodnocení

Ještě jednou děkuji, s tím finančním úřadem už to teď více chápu, dobře že se ty formuláře dají stáhnout.

Právě k tomu poslednímu co jste psala - tak to vím, že kdyby člověk byl normální zaměstnanec, tak by byl vedlejší OSVČ, z čehož by už neplatil SP a ZP, pokud by příjmy z podnikání nebyly vyšší. Právěže já bych teď měla takovou divnou situaci že jsem něco jako OSVČ a chtěla bych být i OSVČ...ale asi to platí stejně si myslím.

Každopádně doufám, že mi to na FÚ všechno pořádně vysvětlí, teď když vím, že tam opravdu musím jít :)

Zkusím pak nezapomenout sem napsat, jak jsem s tím dopadla, aby i jiní věděli co dělat :) - kdyžtak se mi připomeňte :)

caroline*
hodnocení

Tak dnes jsem se dostala na finanční úřad...a překvapivě jsem se nic nedozvěděla :(

Slečna na přepážce mi pouze předala dokument na vyplnění - Registrace k dani z příjmů fyzických osob - kde jsem v kolonce předmět uvedla Umělecká činnost. Dále se se mnou slečna nebyla ochotna zabývat, že si mám počkat až mě zaregistrují.

No tak čekám a jen doufám, že mě stihnou zaregistrovat ještě před koncem března.

Až budu mít něco nového, dám zase vědět :)

pu®

Jo, to mě nepřekvapuje, a to ze dvou důvodů - jednak proč by tu u nás služby měly funogovat, jak mají, že ano, a dále přece slečna na přepážce, která rozdává formuláře, není povinna vědět, jak to v téhle oblasti chodí (ale budiž, to asi chápu). Nicméně bych na Vašem místě skutečně počkala, až Vás zaregistrují, protože pak budete přidělena k jedné konkrétní paní (popř. pánovi, ne že bych v úřednictvu FÚ kdy nějakého viděla, ale ať jsem korektní...) a právě ta Vám pak bude radit, jak postupovat dál. Nebojte se, že by to nestihli, na peníze si dají pozor...a počítám, že mají 30denní lhůtu, takže tak jako tak to do března stihnete. Blbé pak akorát bude, že tam bude hromada lidí a všichni budou z DP nervózní jak psi *cert* Ale nebojte se, vše zvládnete *hej* Budeme se těšit na další zprávy a kdyby se sem nikdo neozval, neznamená to ještě, že to nečteme ;) Rádi se dozvíme, jak to vše dopadlo. Držíme pěsti!

doplněno 18.05.10 17:25:

No tak vyřešeno *placni* děkujeme!

caroline*
hodnocení

Omlouvám se za velice ale opravdu velice pozdní odpověď :)

Noo dopadlo to nějak - dobře pro mě, ale uspokojivou odpověď asi nemám.

Firma prý podává příjmy na FÚ až když si dívka vydělá přes těch zhruba 40 000,-

Tudíž jsem nebyla nikde vedená a na SP a ZP jsem se nemusila hlásit o případné nedoplatky.

Ale jelikož končím a opět jsem si nevydělala více jak 40 000,- tak ani už nezjišťuju, co bych měla dělat, kdybych pokračovala.

Jinak z toho FÚ se mi stejně neozvali, takže to považuji za hotovou věc :)

caroline*
hodnocení

Prosím, prosím, prosím, kdo o tom něco víte, pomozte mi! Nechci se za pár let dozvědět, že mám obrovské dluhy na finančáku z pouhé nevědomosti!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]