Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je třeba sepsat / vyřešit před rozvodem?

Od: mariebila odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, Jsme manželé 17 let, máme 2 syny 16 a 15 let. Nemáme stejné trvalé bydliště (manžel si ponechal adresu svého bytu za svobodna). Dohodli jsme se, že se odstěhuje (třesu se nervozitou a obavami, co zase dělám špatně a jak mě bude před dětmi ponižovat - to já jsem se odhodlala, že už s ním nechci žít). Návrh na rozvod bych ráda podala až v 18 letech mladšího syna (manžel bude bojovat všemi prostředky, tím jsem si jistá). Prosím o radu, co a jak bych s ním měla "sepsat", - abychom měli nějaký doklad, na čem se snad nyní dohodneme (např. že se do konce prázdnin opravdu odstěhuje - jinak bych hledala nový byt pro sebe a děti já - tak, abychom se stěhovali přes prázdniny). Jaká výše jeho příspěvku na děti by byla adekvátní? Manžel (VŠ, ekonom) doposud vydělával hodně (cca 80 tis měs čistého), nyní vyhrožuje, že se na práci vykašle a pracovat nebude nebo si najde něco za 30 tis měs - a nebude platit na děti nic. Kromě družstevního bytu, v němž fakticky žijeme (a já a děti zda máme trvalé bydliště) vlastní manžel sám v osobním vl. ještě malý byt, který v současnosti pronajímá (tam má trvalou adresu). Jedná se o formu notářský zápis? Nebo smlouvu? Nebo by byl lepší rovnou rozvod? Moc děkuji za rady, Marie

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

S jakoukoli dohodou manžel nemusí souhlasit, případně ji dodržet - tedybudete těžko vymáhat její plnění.

Pokud by šlo o úpravu SJM podle NOZ § 716 a násl. ( zakonyprolidi.cz/... budete potřebovat notářský zápis a bylo by tedy vhodné se s notářem dohodnout na podrobnostech.

Vyživovací povinnost k dětem samozřejmě má - takže to, že "nebude platit na děti nic" je pouze jeho zbožné přání. V tom případě by asi byla lepší žaloba a tedy opět právní zastoupení, protože na všechny potřebné informace zde není prostor.

joudis*
hodnocení

2x

Pamatuji pětiletky plánování na pět let dopředu. Vy planujete co za tři roky. Tak bud se chci rozvést nebo mééé. Nechápu proč čekat. Rozvod buď dohodou kde soud schválí Vaší písemnou dohodu nebo klasicky rozvod který se může táhnout roky. Když fakt nechcete sednete si a domluvte se hodte na papír (také jsem sam sepisoval známé a zvládli rozvod bez advokátů na první dobrou) a jestli ne tak to bude advokát a dost času a peněz a stejně Vas časem rozvedou tak proč zbytečně si dělat zle a ztrácet čas a peníze. Možná to pochopí a dáte rozvod dohodou at oba odejděte z manželství s čistou hlavou a bez dalších možných výpadku proti druhému...*stop*

m123*
hodnocení

0x

Marie, i z těch 30 tisíc by manžel platil aspoň 10 na děti. Dělá jen bububu. Ale podle toho co píšete bych si raději najala advokáta. Myslím, že s manželem asi nebude jednoduchá domluva. Můj manžel byl naštěstí rozumnej a žádost o rozvod jsme podali společně. Vše jsme si sepsali sami a u soudu jsme byli snad jen 10 minut.

hodnocení

0x
Stěhování nebo cokoliv jiného nemá smysl, pokud nebude chtít i on. To budete řešit až po rozvodu. A buďte klidná, protože pokud se bude bránit, bude to nějaký rok trvat a taky to bude hodně drahé. Takže žádost o rozvod už můžete podat teď, do pěti let to snad stihnete. Máte výhodu, že děti budou plnolete. Nicméně platit školné na střední a vysoké není levné a rozvod bude hodně drahý, takže si určete priority...

iz*
hodnocení

0x

Paní Marie,

o rozvodu uvažujete až za tři roky, což je dost dlouhá doba na to, aby člověk mohl změnit jeden či více názorů. Moc bych se divila, kdyby Váš manžel, pokud by se rozvést nechtěl, s Vámi už nyní uzavíral nějaké dohody či smlouvy.

O výživném by se v 18 letech museli s otcem dohodnout (nebo podat návrh soudu) zletilí synové (otec bude od 18 let platit výživné přímo jim).

Pokud by se výživné řešilo soudně, přihlédl by soud nejspíš k nevýhodné změně zaměstnání a výživné by stanovil z částky, kterou by si vzhledem ke svému vzdělání a praxi mohl vydělat.

Kdy jste získali družstevní podíl? Jestli za trvání manželství, musela byste manžela vyplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]