Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

30 minut pred prac. dobou- „zdarma“

Od: romulus* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

jsem zaměstnán jako servisní technik, jezdící po zakázkách služebním vozem. Zaměstnavatel vyžaduje abych pracoval denně 8 a půl hodiny, plus půl hodiny přestávku. Tj.9hodin denně. Pracovní doba mi začíná sednutím do sl. auta, stojícího mi před domem a přihlášením se do mobilní firemní docházkové aplikace. Tu půl hodinu navíc argumentuje tím, že to je jakoby cesta do zaměstnání a já ji trávím cestou k zákazníkovi. V pracovním výkazu se ovšem o oné půl hodině nesmím zmiňovat a vykazovat jen 8 hodin, plus přestávku na oběd. Cítil jsem se být poškozován a onu půl hodinu jsem začal vyplňovat snídaní v autě. Zaměstnavatel to zjistil na GPS a zaslal mi doporučeně důtku s výstrahou o propuštění. Můžete mi prosím v tomto poradit? Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

10x

Jednoduchá rada - dejte výpověď. Začátek pracovní doby je většinou dám pracovní dobou a cesta k zákazníkovi je již výkon zaměstnání. Jde o možný pracovní úraz a ten by podle požadavku šéfa nebyl pracovní úraz ale váš soukromý !

Váš zaměstnavatel porušuje zákon nucením k falšování pracovních výkazů.

hodnocení

6x
Otázka je, jestli je výhodnější parkovat služebákem doma a oželit půlhodinu, nebo začínat ve firmě a dojíždět do práce po svých. Řekl bych, že kumštuješ Ty i firma. Pokud se Ti nezamlouvá přístup vedení, tak odejdi. Práce je dost. Nebo začínej regulerně na pobočce firmy a samozřejmě trvej bez pardonu na proplacení celé směny.

Něco na tom taky je...

jenda2*

Jednoznačně začínat pracovní dobu odjezdem z firmy. Pokud by byl smeten třeba náklaďákem, přišel o nohy, tak kdo by hradil odškodnění ze strany zaměstnavatele? Nikdo. Je to možné neštěstí a zaměstnaqvatel si je asi toho vědom. Proto dělá takovou sviňárnu.

hodnocení

4x

Máte špatného zaměstnavatele. I já dělám servisáka, pochopitelně mám auto před barákem. Taky máme GPS - konkrétně All4car, což je spíše elektronická kniha jízd a rozhodně mě kvůli tomu nikdo nebuzeruje. Samozřejmě jsem placen od otočení klíčkem auta, za fakturované kilometry mám navíc nějaký bonus - nevím přesně, asi 2Kč/km. Ono těch bonusů je hodně - přiznám se, že je moc neřeším, pro mě je důležité to číslo na konci pásky - a to je slušné.

Ono se situace vůbec celkem slušně otočila od onoho raně kapitalistického ,,běž si, za branou jich čeká´´ . Protože ono nečeká. To co leze ze škol je nepoužitelné, takže samostatné práce schopného servisáka si dnes firmy hýčkají.

Tvoje varianta je samozřejmě ideální pro zaměstnance. Ale co když má tazatel cestu domů, jako určitou formu benefitu s tím, že firma dává "jen" náklady na provoz služebního auta? Toto si samozřejmě měli vyjasnit předem. Nicméně vyplatilo by se pak tazateli proplacení půl hodiny a huntovat vlastní auto rekněme 2x30km denně pro cestu na firmu?

Tak, pochopitelně, neznám přesně v jakém oboru tazatel pracuje, pro jakou firmu maká atd. Vím, že třeba kluci co servisují kafemašiny mají docela utažené opratě - tam bych tomu i věřil.

Ale z praxe - já servisuji dřevoobráběcí stroje, firma sídlí v Práglu, což je od nás 130km- takže dojíždění do firmy je mimo reál, proto máme všichni ,,své´´ auta u baráku - kolegové jsou i z větší vzdálenosti.

Situace je vcelku elementární - český rybníček je velice malý a v oboru se většinou známe, Takže i pracovní podmínky jsou +- stejné, což udržuje status quo. Kdyby některá ze zůčastněných firem učinila podobné kroky, které popisuje tazatel, je vcelku brzy v personálních problémech. Ostatně ani já jsem nikdy nebyl na pracovním pohovoru i když jsem už několikrát zaměstnavatele změnil - prostě mi byly nabídnuty lepší podmínky, tak jsem šel, kde je líp.

Proto jsem tazateli sdělil, že jeho problém je celkem lehce řešitelný.

iz*
hodnocení

3x

Cesta za zákazníkem spadá do pracovní doby.

Vykažte dodatečně všechny dříve nevykázané půlhodiny a vyzvěte zaměstnavatele písemně k doplacení dlužné mzdy. Nárok na doplacení můžete uplatnit až tři roky zpětně.

Dále se písemně ohraďte proti důtce, protože zaměstnavatel Vás nemá co kontrolovat v době Vašeho volna či cesty do zaměstnání.

Kvůli dlužné mzdě (nebo její části) můžete okamžitě zrušit pracovní poměr (ZP, § 56, odst. 1 písm. b). Nárok na doplacení se nemění a navíc byste měl nárok na náhradu mzdy "za chybějící výpovědní dobu".

Také se můžete obrátit na inspektorát práce, ale pokud zmíněné půlhodiny nevykazujete, je otázka, jestli by se kontrola něčeho dobrala. > Snad v té mobilní firemní docházkové aplikaci?

Neřídím auto a neznám GPS (nevím, k čemu všemu může sloužit). Jak mohl zaměstnavatel zjistit, že ve služebním voze snídáte? Sledovací systémy nemají sloužit ke sledování zaměstnanců.

GPS byl (a někdy dosud je) buzerativní nástroj pro zamezení černých jízd, krádeží nafty, překračování rychlostních limitů a pod. Dneska jsou fakt pekelně přesný, určí polohu auta na pár metrů přesně, jeho okamžitou rychlost, stav paliva, sešlápnutí plynu a pod - možností je hafo.

Ovšem pro mě je třeba zajímavý tím, že nemusím vypisovat knihu jízd, což mě od jakživa šíleně iritovalo - ve fofru na to nebyl čas a pak člověk vymýšlel jízdy týden zpět, což byla spíše sci-fi, než literatura faktu. Perfektně to vyřešil kolega, když vyplnil zápis za týden zpět tímto výrazem : Skuteč a okolí 4.867 km *smich*

Takže to snídání zaměstnavatel zjistil celkem hbitě - GPS jela, ale auto se půl hoďky nehnulo...

iz*

@Promon > díky za vysvětlení a přiblížení GPS.

Rádo se stalo ...;)

hodnocení

2x

Zlý jazyk by řekl, že je to nenasytnost kapitalismu... Ale třeba je to jen obyčejná vyčůranost... Mám spolupracovníka, který pracoval u firmy co montuje jeřáby a povinně si museli 10h měsíčně odepsat z přesčasové práce...

radisto
hodnocení

2x

Dnes hledá spousta i slušných zaměstnavatelů spoustu slušných zaměstnanců s kterými nemá v plánu vyjebávat. Dejte výpověď, v nové práci si nejspíše polepšíte.

O této problematice hovoří zák. 262/ 2006 sb. Zákoník práce.

Argument, že jde o "cestu do zaměstnání" v tomto případě použít nelze, ta je totiž specifikována jinak. V tomto případě je čas a vzdálenost vždy odlišná a to v horizontu kratším než 1 den. Navíc ustanovení, které zaměstnavatel v tomto případě znevýhodňuje zaměstnance a naopak zvýhodňuje zaměstnavatele.

Zaměstnavatel se v tomto případě snaží zbavit své zákonné odpovědnosti v případě průseru. A samozřejmě i ušetřit.

romulus*
hodnocení

0x

Děkuji všem za příspěvky.Dávám na vaše rady a podávám výpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]