Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodina-rozdělení financí

Od: pavlin odpovědí: 31 změna:
Dobry den přátelé,mam otazku.
Jsem mladá holka,která zije současnosti ale přesto me samozřejmě napadaji myšlenky na to jak jednou budu zit,jaky treba bude muj muz atd...nemam zkušenosti s bydlením s muzem,přítelem...proto se ptam Vas. Když se partneři rozhodnou sestehovat se k sobe,koupit si byt a tak dále,jak se rozdělují finance? Předpokládám,ze byt se koupi treba na půl,nebo se pár nejak dohodne,podpora rodiny,atd...ale poté? Maji společný ucet na společnou domácnost,nebo třeba muž plati ucty a zena jidlo,doplňky do bytu..a co kdyz maji dite? Kdo platí kocarek,zkrátka veci pro dite?
Děkuji za ujasneni,casto nad tímto premyslim a vlastně nevim,jak to je

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Už je to dávno, ale měli jsme to zařízené takhle - přišel jsem s výplatou domů (účet v bance se tehdy moc nenosil), udělal jsem stojku, vysypal peníze z kapes, odebral něco málo kapesného a zbytek manželka smetla do šuplíku. Dál jsem se nestaral. Když bylo potřeba zaplatit třeba stavební materiál, nebo koupit benzín, šáhl jsem do šuplíku a potřebný obnos jsem si vzal. O zbytek se starala manželka. Za skoro 20 let manželství nebyl jediný problém.

Ale tohle dnešní mladá generace už asi nepochopí.

No právě, my mladí už moc neumíme dělat stojky.

Ano, mladí kluci neumějí dělat stojky, ale taky je pravdou, že mlsdé holky neumějí hospodařit. Já jsem starší kus a jen koukám, jak kolikrát mladé ženy řeší obědy. Kdysi na mateřské jsem uvařila pro nás a dětem něco dětského. Snažila jsem se využít, co se dalo, abych ušetřila, protože jsme stavěli. Dneska jsem se několikrát stala svědkem, jak vaří dnešní ženy na mateřské. Dopoledne se stráví skamarádkou a dětmi v dětském centru, pak si baby zajdou na oběd a dítěti nechají ohřát od obsluhy skleničku dětské výživy v mikrovlnce a je to hotovo. Pak si ještě vykládají, že musí dovézt příteli pizzu na večeři. Tož tak.

@sisi přesně tak !

hodnocení

6x

Asi je to v rodinách zařízeno různě, ale já si myslím, že je nejlepší dávat peníze dohromady. Samozřejmě si každý nechá "kapesné" pro svoji potřebu. Všechno se platí ze společných peněz. Žádné moje a tvoje, prostě naše.

iz*
hodnocení

3x

Je to tak, jak se ti dva dohodnou.

Někomu vyhovuje podílet se na nákladech napůl, jinde každý "žije za své" a ještě jinde se ten, kdo má větší příjem, podílí na nákladech vyšším procentem.

smode*
hodnocení

3x
Je to čistě na domluvě. Používají se modely žena jídlo, muž ostatní nebo muž a žena napůl nebo vše muž nebo každý určené procento z výplaty nebo jeden společný účet na který jdou obě výplaty a podobně. Takřka vždy jeden přispívá více než ten druhý - většinou muž. Poznámka: finance mohou být při nerozumném rozdělování častým zdrojem konfliktů v rodině. Tak jako ostatně všude jinde.

hodnocení

3x

U nás máme společný účet. Domluvili jsme se na tom už před svatbou a vzhledem k tomu, že už nám to tak funguje bezmála 30 let, tak to asi nebude úplně špatně. Neřeším to, že vydělávám víc, než manželka, ona zase víc maká okolo domácnosti. Prostě manželství je podle mě věcí důvěry, tak proč nemít důvěru i okolo financí.

Ale třeba kolega to má tak, že každý mají svůj účet a každý posílají měsíčně prachy na účet domácnosti. Tam mají tolik, aby to pokrylo chod domácnosti vč různých výdajů mimo plán.

hodnocení

3x

Jsou to zvláštní úvahy. Pokud si najdete partnera a provdáte se, nebudete snad podobné věci řešit, pokud budete oba rozumní. Většinou funguje společný účet, my máme s mužem taky jen jeden. A problémy nejsou. Ale záleží na společné domluvě.

Dostala mě Vaše věta: Kdo platí kočárek, zkrátka věci pro dítě? Pokud potomka zplodíte se svým manželem, je jasné, že soused asi kočárek platit nebude. Když bude dítě vaše (vás obou), budete tedy platit opět vy oba. Nejlépe ze společného účtu.

Kamarádka to má doma trochu jinak. Mají s manželem každý svůj účet. Každý má své auto, provoz si platí sám ze svého (opravy, PHM, pojistka...) ON platí inkaso, tedy elektřinu, vodu a plyn. ONA platí nákup potravin a drogerie. Děti už mají dospělé a obě z domova. Prý jim takhle to placení vyhovuje.

Jak si to kdo udělá, takové to potom má. Jen by s tím měli souhlasit oba manželé. Jaga.

hodnocení

2x
Pokud se dva dohodnou hned na začátku, že mají dva účty a žijí za své, nejsou rodina, nejsou jedno. Počítají předem s rozchodem a nemají se dostatečně rádi. Když to chce jeden z nich, možná už má špatnou zkušenost a nechce ji opakovat... Ale stejně tak to nevylučuje možnost první, spíše potvrzuje.
Když za své, nejste pár, jste jen spolubydlící, případně s výhodami.
doplněno 20.04.19 08:25: Lze mít účet s disponibilním právem. Ale otázka není o počtu účtů, ale o rozdělení finančních nákladů. Kdo co platí.
kimbert*

Když jsem si vzal manželku tak jsme se dohodli,žesi necháme své ůčty a to čistě z jednoho důvodu,kdyby se náhodou stalo to nejhorší a jeden se například jednoho dne nevrátil domů(nehoda) a nezůstal totálně bez peněz,to se stalo naší známé, manžel zemřel a ze dne na den zablokovaný účet na kterým byly všechny jejich peníze ,už nevím kolik měsíců trvalo odblokování.Jsme normální rodina a rozhodně nikdo neplánoval,že půjdem od sebe a pořád máme moc rádi(letos bylo deset let).Ano toto je špatná zkušenost ,ale s úřady(zákony).

lidus*
hodnocení

2x

40 let nemám potřebu to řešit. Ovšem dnes se na to, ponaučená ze vztahu dcery, dívám jinak. Oddělit SJM, každý svůj účet a dohoda o financování chodu rodiny a dětí. Každopádně předmanželskou smlouvu. Pozor na tu koupi bytu.

Každý nemá doma gemblera.

lidus*

Viktore, ani netušíte, co vás může potkat. Dnes velká láska a co bude zítra, to ještě nevíte.

ugiry
hodnocení

1x

U nás to máme tak, že každý přispívá, jak může. Peníze a účty máme rozdělené, ale víme, kdo kolik má.

Tedy byl třeba potřeba koupit nový barák, tak já zaplatil 95% a manželka 5%, ale v katastru máme každý 1/2. Peníze, které vydělám nad rámec normální potřeby rodiny si utrácím dle vlastního rozhodnutí. Tedy chci si koupit novou motorku za 500tis, tak si jí koupím a manželka mi do toho nekecá.

Ideální stav.

Asi tak, je potřeba přihlédnout k finančním příjmům obou dvou a nemít to striktně rozdělené 50%-50%. Pro jednoho totiž může byt 10-15tis. měsíčně na chod domácnosti celá výplata a pro druhého jen nepatrný výdaj..

previt - A to je právě to, co dnešní mladí nepochopí a co bývalo téměř samozřejmé. Když se 2 lidi vezmou, není žádné "moje / tvoje", ale "naše". To znamená, že jsme jedna bytost, s jedním společným příjmem (součtem obou příjmů bez ohledu na jejich velikost), společnými výdaji, společnými starostmi a radostmi.

@magdon - to je jen o úhlu pohledu a pohled na "naše" většinou úplně změní rozvod. To je i důvod, proč se dělají předmanželské smlouvy a proč lidé mají vlastní účty místo společných.
A nenechte se mýlit, dříve to nebylo vůbec jinak..

prevít - Mýlit se nenechám, i já jsem po oněch skoro 20 letech se 2 dětmi zažil rozvod (rozhodně ne kvůli penězům). Žádnou předmanželskou smlouvu jsem neměl (tehdy to snad ani neexistovalo) a o majetku jsme se dokázali v klidu a bez emocí dohodnout (a nebylo to zas tak málo). A že jsem v manželství bral 2x tolik co manželka? No a co? Z té jedné dvojbytosti se společnou kasou se prostě staly opět dvě bytosti jednoduché a každý jsme pokračoval svou cestou a pak už jen za své peníze. Prostě se udělala čára a minulost se neřešila. K čemu nějaký kus papíru.

Myslel jsem hlouběji do minulosti, než byla doba komunistická a raná post-komunistická. ;)

jenda2*
hodnocení

1x

Žádný společný účet, nic takového . Veškeré nezbytné náklady se podělí mezi vás dva a je po hádkách. Mladé manželky neumějí ani vařit, ani rozeznat hodnotu peněz a co vidím kolem sebe, tak jen nutí své manžely či druhy k vyšším výdělkům. A stal se případ, kdy jeden člověk čelil tlaku nejen manželky, ale i tchýně, že nevydělává dost na pokrytí nákladů rodiny. Malé dítě, nové auto, že nebude ona jezdit vrakem, nový kočárek za 15000 Kč, co by tomu řekli sousedi atd... Nic netrvá věčně a jednoho dne mu došly síly. V koupelně si prostřelil hlavu. Skutečně se to stalo se vším všudy. Na počátku tragedie bylo neuvážené hospodaření s dostupnými financemi.

@jenda2 - Mladé manželky neumějí ani vařit, ani rozeznat hodnotu peněz
Zatímco mladí manželé všechno kolem nové rodiny zvládají perfektně, že?

A ještě k tomu nemají ani snahu se něco naučit,jenom kde dělají nejlepší nehty,která v čem jezdí,drby v kavárnách atd.mám 3 dcery tak to mohu posoudit a jak to bude u vnuček,to bůh sud,jedna dokonce chodí na štědrý večer do hospody na večeři ani nemá zájem doma něco dělat,radši si jich už nevšímám.

@vikotr - radši si jich už nevšímám

Dobře děláte - nejhorší jsou rodiče, kteří svým dospělým dětem vnucují nevyžádané rady a vysvětlují, jak by měly "správně" žít *smich*

krtek66

souhlasím s jendou...rád bych tvrdil něco opačného, ale bohužel dnešní doba je holt taková...a co se týká nevyžádaných rad...to řeším u kámaráda...taky do děcek furt cosi hustí ... "Kristýnko, nejez tu kůrku (od pizzy) je hnusná.." Na to mu vždycky reaguji ať jí dá pokoj a ať si jí co uzná za vhodné. To jestli jí to chutná nebo ne, na to si musí přijít sama. Děcku je skoro 10let. ...U vody místo, aby je (2 děcka) naučil házet kamínkem zabičky, tak je celej nervní, aby tam nespadly..Jak kdyby jim byly 3

Možná každý žijeme jinde - všechny moje děti i jejich partneři bez rozdílu pohlaví se umějí postarat o děti a domácnost, uvaří, chodí do práce, výdaje s bydlením platí - a připadá jim to normální.

Na děti všechno nové být nemusí (jsme velká rodina a dost se dědí), ale je pravda, že s prvním miminem se všude pořizovalo ne fungl nové, ale bezpečnější auto.

Tak asi to měli od koho okoukat,protože když je někdo perfektní a bez chyby,tak jsou jistě takové i děti a jejich partneři,ono když někdo spí každý den v knihovně a má patent na chytrost,je pak radost žít.

hodnocení

1x

Pokud manželství funguje jak má, jedině společný účet. Z něj se vše platí, je přehled a pro běžnou potřebu si každý bere kolik potřebuje. Předpoklad je, že jsou oba rozumní a na všem se domluví, včetně výdajů. My jsme nikdy neměli problém.

hodnocení

0x

Jediný opravdu spravedlivý způsob je společný účet a společné peníze jak již psáno nahoře.

Pokud bude chlap vyskakovat, že vydělává víc a chce si víc nechávat, účtoval bych mu každou práci v domácnosti navíc...přebalení dítěte-20 kč, vaření večeře-50 kč, přestlání postele-20kč,umytí nádobí-40 kč...

Pokud se takto chlap chová, je pako.

hodnocení

0x
Ideální za mě: každý svůj účet (stejně už ho každý má), k tomu jeden společný účet, ke kterému mají kartu oba, každý na něj posílá domluvený podíl z výplaty a platí se z něj společné věci (bydlení, energie, nákupy...)
V době účtů zdarma v tom nevidím absolutně problém :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]