Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se sebeovládat?

Od: rodic odpovědí: 11 změna:

V určitých situacích reaguji impulzivně, v rozčilení, nechám se lehce vytočit a nemám sám sebe pod kontrolou. Není to stane se událost, já ji mám pod kontrolou a reaguji, ten mezistupeň tam zcela chybí. Je to jak když se šrtne sirka a hned chytne plamen. Chtěl bych dosáhnout toho, aby než na danou situaci zareaguji, abych nad ní přemýšlel a až potom reagoval. Jenže jak na to?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkus navštívit psychologa.

hodnocení

0x

Počítat do deseti, uklidnit se a teprve pak začít přemýšlet a reagovat. Případně psycholog?

rodic
hodnocení

Problém je v tom, že prostě je to impulz, kdybych si uvědomil, že můžu počítat do desíti, tak je to mnohem jednodušší, jenže je to bum a prásk a je to, není tam to uvědom si co se děje.

figurek*
hodnocení

0x

těžko kamaráde. Těžko. Nezvládáš emoce a člověčí charakter je víceméně hotový už v patnácti letech. Pak už je těžké ho změnit.

Docela dobře účinkuje metoda zafixovat si do podvědomí nějaké naučené chování, které ty tvoje návaly agrese aspoň na chvíli zadrží. Například ve chvíli kdy se dostaneš do vyhrocené situace, udělej čelem vzad a jdi pryč.

hodnocení

0x

Taky bych vám doporučila aspoň pro začátek někoho, kdo vás povede a kdo je na vám podobné profesně zvyklý.

hodnocení

0x

Naučit se tam ten mezistupeň uměle vkládat. Ať už je to počítání do deseti nebo opuštění místnosti. Vím, není to lehké. Někdy je člověk zahnán do kouta a reaguje naprosto pudově. Důležité tedy je se do takové situace nedostat, nenechat se zahnat do kouta. To znamená vyslat okolí varovný signál, byť situace ještě není kritická. Pes taky nejdřív vrčí, než kousne. To, říkám jako člověk, který má se sebeovládáním rovněž problém (držím se přespříliš dlouho a pak bez kontroly vybuchnu).

rodic
hodnocení

@amper Uvedu příklad z mého života. Jel jsem v Olomouci po víceproudová silnice, já byl ve špatném pruhu, dal jsem blinkr a přejel do levého, najednou slyším troubení, podívu se do zpětného zrcátka a vidím, jak se plácá řidič za mnou na čelo, mimochodem právem, ale to jsem si v tu chvíli neuvědomil, tak jsem to viděl tak jsem vyletěl jak čert z krabičky, naprosto nekontrolovaně a šel jsem se s ním hádat. Vůbec jsem to neměl v tom počátku pod kontrolou. Na nějaké počítání nebyl v reakci prostor, prostě hlava fungovala automaticky, bez vědomí a uvědomění. Potom jsem na sebe byl akorát naštvaný, nemám rád, když se tak chovám a rozhodně se tak chovat nechci.

Tak to už je na odborníka - jste nebezpečný jak sobě, tak svému okolí.

houbes*
hodnocení

0x
Tímhle si dennodenně procházíme všichni, mám známého a něco podobného řeší taky . Osobně na tohle není rada pouze léky aby Vás oblbnuly a vy potom budete chodit jak tělo bez duše. Možná mám jednu radu až vybuchnete tak si teprv uvědomíte své jednání a hned se začnete té osobě omlouvat. Postupně se takhle zdokonalite třeba to bude trvat rok ale pomůže to .

dave1212121
hodnocení

0x

Začni chodit do fitka a uvidíš jak to z tebe opadne a budeš vyrovnanější a klidnější

m123*
hodnocení

0x

Trpím na něco podobnýho. Jakmile je někdo hnusnej na mě, tak to nedokážu přejít a být " ta chytřejší " , ale vylítnu a je to na hrubej pytel hrubá záplata. A to si fakt nevidím do pusy. Už jsem nad psychologem uvažovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]