Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplatná občanka

Od: rodic odpovědí: 12 změna:

Přišel jsem do banky a odmítli mě tam, že mám neplatnou občanku, protože mám rozlepené rohy, je to kousek, všechny údaje jsou čitelné, tak nechápu, v čem je problém. Taky mě napadla pošta, když vám ustřihnou rožek a je to pro ně neplatný doklad, tak v čem je neplatný. Ano, toto je znak, že si měníte trvalé bydliště, ale oni si ho nikde nepíšou, tak také nechápu, čím je neplatný. Spíš mě zajímá ta banka než pošta, ale může být obojí. Neví někdo?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Projeďte tu občanku laminátorem, a zajděte do banky znovu.

hodnocení

0x

Pokud nemá OP prošlou dobu platnosti a je poškozená tak, že to nemá vliv na čitelnost údajů ani nezavdává podezření, že je padělaná, pak je banka (i pošta) povinna ji uznat. Spíše si myslím, že je skutečně propadlá, protože v současné době už tento druh OP platí pouze výjimečně.

doplněno 18.04.19 13:22:

@figurek: Banka je úřad. Nemůže dát na "dojmy", musí dát na fakta;)

doplněno 18.04.19 13:50:

Asi by bylo na místě zjistit, co to vlastně znamená "poškozený" doklad. Nechci se bavit o extrémech, ty jsou jasné, ale co třeba ulomený růžek OP, když toto "poškození" nezasahuje do "činné" plochy dokladu. Jinak se tady bavíme o nesmyslech a vaříme z vody.

rodic
hodnocení

@satam Platnost je do 28.5.2019

figurek*
hodnocení

0x

no já si myslím, že váš problém je jinde. Jak se správně říká : Jaký pán, takový krám.

Přišel jste si pro půjčku s poškozenou občankou. Co si o vás asi pomysleli? No co jiného než : Bacha. Nepořádný klient.

rodic
hodnocení

@figurek Ne, nepřišel jsem si pro půjčku, chtěl jsem změnit číslo, na které mi chodí autorizační sms a k tomu je nutné znát i bezpečnostní obrázky u Airbank a já si je nepamatoval, tak jsem je potřeboval zadat znovu a k tomu je právě nutná občanka.

hodnocení

0x

Pokud máte průkaz poškozený – je neplatný. Nepomůže vám ani náhradní "papírek", který dostanete při trátě nebo krádeži občanky.

radiozurnal.rozhlas.cz/...

:(

hodnocení

0x

@rodic - tak nechápu, v čem je problém

Pro banku poškozený doklad = neplatný doklad. Nemůže vědět a nebude zjišťovat, zda jeho platnost nebyla skončena podle

z. č. 328/1999 Sb. o občanských průkazech

Skončení platnosti občanského průkazu

§ 11

(2) Obecní úřad obce s rozšířenou působností, příslušný k vydání občanského průkazu, rozhodne o skončení jeho platnosti, jestliže

a) je poškozen tak, že zápisy v něm uvedené jsou nečitelné nebo je porušena jeho celistvost,

Babi, teď ti budu oponovat. Jsi si jistá, že rozlepené rohy jsou opravdu porušením celistvosti dokladu? Já tu celistvost vnímám trochu jinak;)

rodic
hodnocení

@jedubabicka Píšete, že nemůže vědět nebude zjišťovat, jestli nebyla skončena platnost, ale pokud by byla neodebrala by obec s rozšířenou působností tento průkaz nebo neustřhla by rožek? Chápal bych to, kdyby to bylo nečitelné a nebo poškozený ten papír nebo co tam je,ale tomu tak není, je jen rozlepená trochu folie. Skončím asi tím, že je to třeba podle zákona, ale v mém případě mně přijde hloupý. Chápal bych, kdyby nebyla čitelná fotografie a ostatní důležité údaje, ale takto se mně zdá a možná špatně, že je to proti zdravému rozumu.

@satam - Jsi si jistá, že rozlepené rohy jsou opravdu porušením celistvosti dokladu?
Já si jistá být nemusím - já nejsem banka ;) Pravděpodobně jediná "obrana" by byla předložit vyjádření příslušného úřadu, že se o poškození nejedná - a to už je jednodušší zařídit si doklad nový.

@rodic - neodebrala by obec s rozšířenou působností tento průkaz nebo neustřhla by rožek?
Možná ano - ale to by se o poškození musela nejdřív dozvědět a pak by záleželo na jejím posouzení.

Neříkám a nikdy jsem neříkala, že všechny zákony jsou v souladu se selským rozumem - ale tady má skutečně rozhodovací pravomoc úřad.

Už jsem se dlouho tak nezasmál. Doklad o tom, že doklad je v pořádku*haha* To už jsem někde slyšel*smich*

@satam - Bylo to míněno přesně tak, jak jste to pochopil *pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]