Nejste přihlášen/a.
Jaké má pacient pocity při začínající schyzofrenii? Co se mu honí hlavou? Vybavují se mu například události, které ve skutečnosti nikdy neprožil? Uvědomuje si, že něco není v pořádku?
Dobrý den, myslím, že pacient si nic nepřipouští, resp. spíše se bude hádat, že je v pořádku (když si něčeho podivného všimne jeho rodina či okolí). Kamarádka měla matku a ta začala slyšet hlasy (ovšem, pouze ona a v bytě, kde byl klid). To byl začátek nemoci u ní. Zdravím!
magdon - snad už je Vám počátek této nemoci jasnější a odpovědi pomohly.
jj, schiza je cosi úplně jiného, než si lidi obvykle myslí. Začínající schizofrenik má především rychlé zvraty nálad a špatně zvládá emoce. Začíná vést divné řeči, má pocity že mu lidi křivdí, že mu ubližují a že ho pronásledují. On sám si připadá být úplně v pořádku, jenom se brání. A prý právě v tomto je hlavní potíž soužití se schizofrenikem.
Lehčímu schizofrenikovi ty jeho bludy prostě nevymluvíte a těžší schizofrenik dokáže přivést do blázince celou rodinu i s okolím.
Spolužačka měla kdysi babičku, která nikdy nebyla taková hodná babička, ale velká drbna a hodně nepříjemná. No a časem měla ty pocity, že jí někdo leze v noci do pokoje, tak museli vyměnit zámek, pak všude vykládala, že jí doma někdo krade peníze z peněženky - přitom byla doma sama, protože kvůli jinému onemocnění nechodila do práce, kamarádkám vykládala, jak ji doma mlátí a terorizují - nic z toho nebyla pravda, mamka od spolužačky z toho byla na nervy. Nikdy to nebylo diagnostikováno jako schizofrenie, ta paní pak celkem brzy umřela na mrtvici. Teprve po letech to rodině docvaklo, o co šlo.
No... všem děkuji za odpovědi a odkazy, ale mně šlo spíš o osobní zkušenost někoho, kdo tím prošel. Měl jsem totiž nedávno prapodivný pocit, který neumím dost dobře popsat a vzhledem k tomu, že jsem něco podobného za posledních 10 let už měl 3x, docela mě to znepokojilo.
Vybavují se mi vzpomínky na události, které jsem nikdy neprožil a vlastně ani prožít nemohl. Při tom si ovšem jasně uvědomuju, že je to nesmysl, ale nedá se toho zbavit. Jsem jakoby lehce v tranzu, při tom vím přesně, co dělám a reaguji zcela normálně. Nikdo mě nehoní, nikdo mě nechce zabít, mimozemšťani mě unést nechtějí, z ničeho strach nemám, tajemné hlasy neslyším. Prostě jen ty vtíravé vzpomínky. Trvá to pár hodin. Kdybych nebyl zapřisáhlý racionalista, řekl bych, že je to vzpomínka na minulý život.
Ty symptomy, které tu padly, jsou spíš symptomy paranoii, která samozřejmě schizofrenii dost často doprovází, ale nemusí. Základem schizofrenie je alternativní (pozměněné) vnímání reality. Konkrétnější už být nechci, protože ta škála je obrovská.
Co se týče těch Vašich příznaků, dokázal byste jejich projev spojit s nějakými okolnostmi? Psychické trauma, strádání, drogy, nevyspání, stres, nezvyklé události...? Upřesním to na vlastním příkladu. Mně se párkrát během VŠ stalo, že když jsem se moc ponořila do nějaké četby, tak by se určitě dalo říct, že jsem zažila alternativní vnímání reality. Jeden zážitek byl si pamatuji přesně - po práci s dílem Pád domu Usherů jsem najednou začala ten dům kreslit, včetně těch prasklin, a úplně mě to pohltilo. Bylo to ve školním bufetu a někdo mi pak pár dní nato říkal, že jsem byla asi 10 minut v transu a nevnímala. Dívám se na to tak, že jsem člověk s nějakou představivostí, čtu hodně, umím se do toho vžít a mozek si to potřebuje nějak zpracovat, občas možná při tom vyvádí blbosti do toho nevyspání (tehdy jsem dost trpěla nespavostí), stres a spousta práce... mozek citlivějšího člověka si s tím musí nějak poradit. Mimochodem, po ranním vstávání tak 2-3 minuty slýchám rozhovory lidí
naprosto autentické promluvy, které si nikdy nezapamatuji (jako sny), ale dávají smysl. Je to jen práce mozku. Naše podvědomí nám neustále dává najevo, že nejsme pány svého myšlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.