Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může prodávající snížit vrácenou částku?

Od: anetaa odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

koupila jsem si v internetovém obchodě nafukovací matraci. Nevyhovovala mi, rušila, tak jsem ji vrátila. Prodávající mi vrátil ale menší částku, protože kartonový obal byl "znehodnocen" (přelepen a na poště ho počmárali fixou) a bez něj nelze matraci prodat. Žádná taková informace ale na jejich stránkách není. S matrací samotnou nic není, vše, co v ní přišlo, jsem vrátila. Mohu požadovat o vrácení původní částky, za kterou jsem matraci kupovala?

Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No ono je to asi tak, že nyní může ten obchod prodat to zboží jenom jako "rozbaleno", nebo v rubrice "vrácené zboží s náhradním obalem". A tak musí také podle toho snížit cenu toho zboží. Kybyste tu krabici zabalila ještě do jiného papíru, na kterou by pošta nalepila své údaje, tak by původní obal zůstal neporušen. Není to moc komerční postup od toho obchodu, ale na Vás už jim nezáleží a asi na to právo mají. Pokud to nebylo hodně peněz, tak bych to nechala být. Za to dohadování to nestojí.

mot
hodnocení

0x
ano, prodavajici ma pravo na uhradu nakladu na vraceni zbozi do 100%stavu.
anetaa
hodnocení

Omlouvám se, ale asi nějak nechápu

Jak jsem pochopila, tak prodávající vrácenou matraci bude muset prodat dál se slevou kvůli poškozenému obalu. I na internetu se najdou prodejci prodávající zboží s poškozeným obalem často za o dost nižší cenu. Myslím, že i v kamenném obchodě by byl trochu problém. Ale já nic nevracela, tak nemám zkušenost.

krtek66
hodnocení

0x

Ano, 100% můžete. Dokonce bych řekl, že musíte. Prodávající Vám nesmí strhávat jakékoliv peníze za poškozený obal.V případě, že by byl poškozen samotný výrobek tak ano. Je to jak v případě reklamace. Tam taky nesmí požadovat původní obal. Jeho počínání nemá oporu v občanském zákoníku. Na Vašem místě bych jeho odůvodnění o snížení částky chtěl podložit paragrafem, na základě, kterého tuhle skutečnost praktikuje. Jestli se bude odkazovat na nějaké obchodní podmínky, které si např. vycucá z prstu odpovězte mu, že občanský zákoník je nadřazen obchodním podmínkám a má prostě smolíka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]