Nejste přihlášen/a.
Ukazkovy priklad poruseni lekarskeho tajemstvi. Karty jsou ve vasich rukach. Mate moznost podat stiznost nadrizenemu provinile i zrizovateli zdravotnickeho zarizeni, zalobu na ochranu osobnosti a pripadne i trestni oznameni. Muzete zadat i odskodneni. Vase rozhodnuti bude mit ve vsech pripadech drtivy dopad na vas zivot i zivot provinile sestry. Pokud je sestra u personalu oblibena, tak pocitejte s tim, ze ji ostatni v zarizeni podrzi a nic ji neprokazete. V lekarskych zarizenich je zcela bezne, ze si navzajem "kryji zada".
Zdravím. Já bych radila řešit to trochu doplomatičtěji. Zajděte za tím lékařem, v jehož počítači dotyčná sestra "šmejdila", a svěřte mu, že ho chcete varovat před velkým průšvihem. Protože vám se stalo, že ta konkrétní sestra, když on nebyl přítomen, mu pročítala počítač a zjistila tam informace o vaší osobě a roznesla to po oddělení. Tak aby tam neobjevila a neroznesla něco o někom, kdo to bude honit přes soudy. A to že on by z toho mohl mít velké problémy. A myslím, že se ten lékař už postará. A nemusíte nic dokazovat. Ida
Tohle jí neprokážete, protože jste ji u toho nechytila. Asi jste si to vydedukovala z toho, co se k Vám doneslo, protože Vám někdo řekl, od koho ty informace má. Jenomže ve finále ona může prohlásit, že to sama někde slyšela a nakonec budete špatná Vy. A pak, když Vám ten zásah dělali, tak u toho byl přece nějaký personál a když jste tam nastoupila pak do zaměstnání, tak si někdo ihned uvědomil, že jste tam byla jako pacientka a co Vám tam dělali. Tím pádem to všechno může být úplně jinak, než jak si myslíte. Já bych se v tom nevrtala. Za chvíli se na to zapomene. Vždyť ten zásah není žádná ostuda.
Suzy, správce sítě nebo někdo podobný by měl být schopen vystopovat, do jakých databází se kdo díval.
@inzinirka: správce tam možná uvidí, že se tam díval lékař, pod jehož účtem tam ta sestra leze. Pokud to mají nastaveno nějak paranoidně, tak tam bude i vidět, kterou kartu otevíral, ale to Vám k ničemu nebude, lékař si to odůvodní. Jediná možnost je je prokázat, že ty informace šíří dotyčná sestra a to musíte vyřešit s primářem.
To je bohužel ČASTÝ a BĚŽNÝ jev našeho zdravotnictví .
Pro české zdravotnictví pojem "LÉKAŘSKÉ TAJEMSTVÍ "jsou jen slova.
Mám stejnou zkušenost.Musela jsem předat papíry od spesialisty obvoďákovi.Zdravotní sestra rozkecala moji diagnózu po vesnici .Nedokážu jí NIC. Měla jsem si včas uvědomit jaká je to drbna a přejít jinam.Teď už je pozdě.Nic jí nedokážu...,ale vím to a ničí mi to život. Některé "píp" si ani neuvědomí ,že svých 5 minut sláv,kdy ví nějakou soukromou věc na druhého ,jsou pro pomlouvanou osobu jako nůž v zádech...
Můžete zažalovat nemocnici obecně, že dovolila, aby informace o vás z jejího systému se roznáší dál mezi lidi. Ta by měla věc začít vyšetřovat, čili se správce sítě bude dívat, kdo se přihlásil a přitom otvíral vaše stránky dokumentace. Ti dotyční by pak byli podezřelí ze šíření informací o vás. Jak to pak bude pokračovat, těžko říci. Pokud se kolegyně přihlásila na jméno nějakého lékaře, pak bude stíhán ten lékař, pokud nedokáže, že ona zneužila jeho přihlášení. A myslíte, že je schopen to prokázat? takže bude trestán nevinný.Jen lze sdělit, že pokud jste pracovnice stejné nemocnice, kterou chcete žalovat, pak asi dejte rovnou výpověď. Nebudou vás tam už mít rádi. Jinak z praxe mohu sdělit- 30 let ve zdravotnictví, že ve velkých pracovištích, kde se střídají u PC lékaři i střední personál / třeba ambulance s několika PC atd,/, ráno se jeden na PC přihlásil a na jeho jméno se klidně jelo celý den. Nikdo z toho nedělal vědu. Na co se kdo díval, a dívat se musel, lidé se přeobjednávali, přišli bez doporučení atd, to nikdo neřešil. Dnes už je to asi více zabezpečené, ale stálé přehlašování zvládá málokterý akutní provoz.Samozřejmě by se lékařské tajemství nemělo zveřejňovat, ale pokud si ho pracovník nechá pro sebe, je vázán mlčenlivostí a není vinen, že se koukl.
Ty to Veroniko vůbec neřeš, protože kolegyně sice udělala prasárnu ale ta její prasárna je opravdu oproti Tvé prasárně marginální, podružná a nicotná. To pochopíš až Ti to všechno jednou dojde. Zatím Ti nic nedošlo, svědčí o tom jakým způsobem jsi nám tady napsala "červnu minulého roku jsem v nemocnici podstoupila miniinterupci". Píšeš to jako kdyby jsi napsala " loni v červnu jsem v sámošce ukradla dva rohlíky". Tak to na mne působilo, když jsem četl Tvou otázku. "Podstoupia miniinterrupci". Ty jsi nic nepodstoupila, ty jsi se rozhodla k miniinterrupci. Podstoupit můžeš třeba operaci appendixu, která tak úplně nezávisí na Tvé vůli. Není Tvé rozhodnutí dostat zánět appendixu, o operaci nerozhoduješ tak úplně Ty, rozhodnou víceméně lékaři. Jenže o Tvé miniinterrupci asi lékař nerozhodl, rozhodla se o tom Ty, takže jsi nic nepodstoupila a ne, nikoli, není to slovíčkaření. Slova mají své významy a třeba slova nezaměňovat za jiná, jak to komu vyhovuje a jak se to komu hodí.
Co se týče interrupce, je taky to nesmysl v této souvislosti. Víme oba, že interrupce znamená přerušení a Tobě ještě možná nedochází, že těhotenství přerušit nelze. Přerušit můžeme například studium, že potom někdy až se změní konstelace, finanční a osobní podmínky, více peněz a víc chuti do studia, můžeme v přerušeném studiu pokračovat. Ano, tady je ten výraz "přerušení" správný.
Přerušit můžeme taky jízdu vlakem. Nasedneme do vlaku a jedem s ním kamkoli. Cesta je únavná a dlouhá, tak kdykoli vystoupíme, tím tu jízdu přerušíme a pak jak si odpočineme, prohlídneme místní pamětihodnosti, projdeme se čerstvým vzduchem, nasedneme do vlaku a pokračujeme dále v jízdě do svého cíle. Taky to je přerušení.
Jenže dítě přerušit nemůžeme, dítě můžeme zabít, někdo by řekl zavraždit avšak já půjdu s dobou, budu tomu říkat "zabití" ostatně nemuselo být vše na Tvé vůli, mohla jsi být dohnána okolnostmi, nátlakem okolí, finanční situací, malým bytem anebo malým autem, kam by se nevešlo více dětských sedaček. Ano taky kvůli dětským sedačkám, podstupují někteří lidé interrupci. Měli by víc dětí než by se jim vešlo do auta a komplikovalo by jim další dítě výlety z města a tak víš co? Miniinterrupce problém řeší.
Když jsme u té miniinterrupce. Je to takové roztomilé slovo. Zdrobnělinka toho ošklivého slova interrupce. Ani Ty jsi Veroniko na interrupci nebyla. Byla jsi na miniinterrupci přece. To latinské slovo a já nejsem latiníkem. Latina patrně nahrazuje zdrobněliny předponami, mini a podobně. Jenže je to takové zrádné. Mini mohou být například minisukně, ty které víc ukazují než zakrývají, zní to mile až mazlivě. Taky slovo miniinterrupce zní podobně, tak jako že o nic nejde. Není to přece interrupce, je to jenom miniinterrupce. Výsledek totožný, mrtvé něco, co mohlo být dítětem velikosti mého palce. Ale mluvme přece česky a nikoli latinsky, běžný lid potom tomu nerozumí.
Výsledkem interrupce je zabití a nikoli přerušení. Jak předložit tu latinskou zdrobnělinu mini aby zněla stejně mile jak by chtěla, tak to nevím. Tak řekněme minizabití? Nezní mi to. Co tak říkat tomu "zabitíčko"? Zní to mile a mazlivě až má člověk z toho dojem, že vlastně o nic takového nejde a výsledek totožný. Mrtvý shluk buněk, který mohl být dítětem avšak není, protože jsme podstoupili zabitíčko. A té Tvojí kolegyni odpusť aby mohlo být odpuštěno Tobě a porovnávat ukradený rohlík se zabitíčkem, ženské klepaření s nechci tak říct vraždičkou, no uznej sama...
Na ten spor s povídavou kolegyní se zkrátka wyser. Však ona se potrestá sama, karma ji dostihne, každého dostihne kdysi karma. Podejte si spolu ruce, zajděte si po práci do nějaké kavárničky a dál buďte kammarádky.
Takové komentáře sem radši nepište. Většina vůbec nepochopí a o co jde. Tady si píše každý pro radu, jak někoho nejlépe rovnou odstřelit a ne odpouštět. Většina lidí přece není schopná dohlédnout dál.
@slslavomir - Odpovíte mi, když se vás zeptám, co je vám do toho, jak kdo naloží se svým těhotenstvím?
slslavomíre:
Jsem a vždycky jsem byla proti interupci. Dokázala bych ji pochopit jenom ve 2 případech: 1) znásilnění té ženy a 2) v případě, že bude ohrožen život té ženy (může mít doma další děti a ty by byly bez mámy). Nikdy nezapomenu na to, když jsem ležela s rizikovým těhotenstvím v nemocnici a bála se o své nenarozené dítě - bylo nás na pokoji tenkrát 8, na 4 postelích jsme byly ženy, co chtěly svá těhotenství udržet, proti nám na 4 postelích ženy, co si "medily", že už se "toho" zbavily. Bylo to hodně těžké (pro mě to tenkrát dopadlo špatně, o to dítě jsem přišla).
Ale to, co jste tu předvedl, mi jemně řečeno není sympatické. Nic o té tazatelce nevíte!
A hlavně: ptala se, co s tím může dělat. Protože prostě existuje nějaké lékařské tajemství a jeho prozrazení komplikuje často pacientův život a je to neetické. A ta dotyčná sestra může to, co udělala, udělat znovu někomu jinému, třeba i vám nebo vašim blízkým. (Také se mi stalo, že na chodbě, čekajíc na propuštění po operaci, šel primář, který měl papíry podepsat - jak mě uviděl, tak na celou chodbu pravil "to je ta paní s těma hemoroidama, že?" - vlastně o nic nešlo, ale bylo tam celkem hodně lidí a dost mi to vadilo)
Slavomit a podobní - jestli sis nevšiml, tak se tu neřeší potrat ale porušení lékařského tajemství. Jestli chceš řešit potraty, tak si jdi diskutovat do tématu kde se to řeší a neza...ej tady diskuzi na zcela jiné téma.
Tazatelka - aby byl někdo potrestaný, tak by se mu to muselo prokázat, což nebude tak jednoduché. Jedině snad že by se k tomu viník sám přiznal = asi těžko. Nejlíp vyrovnat se s tím, že o tom všichni ví.. Holt někdo tě odsoudí jako vražedkyni, jiný pochválí za zodpovědnost a většině to bude jedno.. Rýpnout do toho můžeš, řešit se to bude, ale pro většinu "kolegů" bys byla za bonzáka a pomluvy by se rozjely o to víc... Navíc konkrétní viník se těžko prokáže a jen by to vyšumělo, ve výsledku bys byla bitá hlavně ty...
Já jsem kvůli tady tomu přešla k jiné lékařce. Sestra byla drbna. Doktorka a sestra měly otevřené mezi sebou dveře a sestra vše poslouchala, zároveň tam měla pacienta, takže to slyšel i pacient. Přešla jsem jinam, jezdím dokonce dál, ale mám od nich pokoj. Neměli úctu k pacientovi. Vy to máte horší, protože tam pracujete. Co si to s ní nejdřív vyříkat? Aby Vás nestála místo ta podaná žaloba. Míst je dneska dost. V nejhorším přejdete jinam.
Teď, jak chodím jinam, dveře mezi doktorkou a sestrou jsou zavřené a tak to má být.
Protože někteří lidé jsou svině. Jestli jste ročník 94, tak jste mladá a nemáte moc zkušeností. Uvidíte sama. Ale můžete mít štěstí. To Vám přeji.
Tak si to vygůglete. Miniinterupce je do 8.týdně těhotenství, do 12. je to interupce. Mini proto, že plod je mini a je to šetrnější. On potrat lze ze zdravotních důvodů plodu provést do 24. týdne těhotenství a ze zdravotních důvodů matky lze těhotenství předčasně ukončit kdykoliv, nehledě na zralost a možnost přežití plodu. Ovšem jistě uznáte, že něco jiného je to odsát 8.týdnů starý zárodek a něco jiného je to jít rodit postižené pulkilové dítě v 24.týdnu. Byť obojí je nazváno potrat. Pro srovnání, v 8.tt má plod asi 1g a 1,5cm. Ve 12.tt, kdy se dělá prvotrimestrální screening je to hotové dítě (viděla jsem 2x u sebe na UTZ). Dají se tomu spočítat prstíčky na rukou a poznat, jestli je palec kde má být, i miniprstíčky na nohou jsou vidět, nosánek...
@veronika94 - Jedna s kolegyní zdá přihlašovací údaje našeho lékaře a pod jeho přihlášením se dívala do mých epizod.
V první řadě - jak to víte? Vy jste ji při tom prohlížení viděla?
Myslím, že škoda již napáchána byla. Žádný postih nepomůže. Nehledě na to, že pokud nastoupíte někam, kde jste krátce před tím byla na zákroku, musíte počítat s jistou pravděpodobností průsaku informací. Nemusí jít o nahlédnutí do dokumentace, stačí obyčejné drby. A drby jsou mnohdy horší než fakta. M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.