Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návaznost na Povinný sběr odpadků pro děti ZŠ

Od: lenulakr® odpovědí: 7 změna:

Ráda bych věděla, jak se stavíte k brigádám, které se dělají sice ne úplně dobrovolně, ale jsou potřeba a nemáte je placené . Navazuji na otázku Povinný sběr odpadků pro děti ZŠ , kde někteří navádějí dotazujícího otce k podvodu, radí mu, že má dítě nechat doma a napsat mu omluvenku, radí mu různé výmluvy. Když jsme byly děti, konaly se brigády, my jsme byly rádi, že se ulejeme ze školy a braly jsme to jako zpestření. Dnes rodiče mají jen starost, aby dítě něco nemuselo dělat, nedejbože rukama , umím si představit , jak doma mají služku, která jim uklízí špinavé ponožky a prádlo, protože to je pod jejich úroveň. Pak se přestávám divit, že lidé překročí starou paní, která na přechodu upadla a zlomila si nohu, že ujedou od nehody,kterou sice zavinili, ale auto mají pojízdné, tak ujedou, protože by se zdrželi a měli by problém.Doufám, že se nestane, že by tito sobečtí lidé měli bránit třeba republiku, to by bylo taky zadarmo. Naštěstí jsou i normální rodiny, kde jim není lhostejné, jaká bude budoucnost dětí. Nikdy jsem nebyla žádná hrdinka, ale myslím, že jsem nikdy nebyla lhostejná a pokud bylo v mých silách, neodmítla jsem pomoc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Taky jsem to četla a divila se...

Já bych tam děcka klidně poslala,sama si pamatuji na učňák,kde jsme uklízeli na městě a ruce nám neupadli.Nemluvě o bramborových brigádách,a světe div se i ty jsme přežili ,a aby nás rodiče nechali jen tak doma,místo "práce",to fakt nehrozilo.Takže za mě,jen ať ti mladí taky něco dělají (i zadarmo)

vilik*
hodnocení

4x
Mám z toho rozporuplný pocit.
Sám jsem se občas dobrovolných brigád učastnil. Uklízel jsem listí a sekal trávu a náletové keře okolo mého pozemku.
Jenže, když pak chce člověk něco po obci, najednou je problém. Převislé větve stromů mi stále poškozují plot a plodiny na zahradě a vlastník obec už několik let hledá důvody, proč nedojde k nápravě. Protože nemám čas ani náladu brečet u starosty nebo se dohadovat o výši škody, přehodnotil jsem svůj postoj a nyní jen jsem ochoten platit daně a ať se o svůj pozemek každý stará sám a za své.
Stejně beru i úklid po lidech prasatech. Pokud nikdo nebude nucen po sobě uklízet a v krajním případě i trestán, nebudu dělat práci za někoho jiného. Příklad, pokud uklízím před domem chodník a projíždějící stařík cyklista po mně mrskne láhev a já na něj zavolám cosi o mojí zbytečné práci, slova typu ty zasr.nej komouši, č.ráku, m.dko, ty mě nebudeš vychovávat, mě od podobné bohulibé činnosti příště odradí. Až bude společnost alespoň ty nejkřiklavější případy umět řešit (teď myslím lokality schůzek feťáků, opilce v centrech, vandalismus, obtěžování kolemjdoucích na komunikačních trasách apod), možná můj postoj opět přehodnotím. Do té doby opět každého odkážu na povinnost vlastníka pozemku.

samosato*
hodnocení

3x

Vy si zde ale dosazujete něco jiného. Daný otec neměl vůbec strach z toho, že by jeho dítě muselo pracovat. Měl v prvé řadě strach o jeho zdraví (injekční stříkačky od feťáků). Pokud jde o práci na ZŠ, my jsme měli tzv. Zemědělské práce a pak ještě Práce v dílnách (přesný název nevím) a byl to normální předmět ze kterého dítě bylo hodnoceno a dostalo známku. Předpokládám, že něco podobného funguje ve školách i dnes a proti tomu daný otec rovněž vůbec nic nenamítal.

A promiňtě, já opravdu nevidím nic prospěšného na tom, když dítě bude uklízet bordel po druhých místo toho. To dle mého opravdu ničemu nepomáhá, spíše naopak.

K té bezpečnosti,myslím že ti učitelé to tam taky znají a ví co a jak a nepoženou děti uklízet feťácká doupata,my jsme třeba uklízeli park podél cest ,nebo hlavní ulice,ne boční zapadlé feťácké uličky...,ale samozřejmě neznám to místo,o které jde v příspěvku

hodnocení

3x

Tady ale nejde o to, nenechat děti pracovat rukama, ale o sběr a úklid často nebezpečného odpadu (jehly, stříkačky, možná i výkaly...), navíc bez potřebných ochranných pomůcek. Tedy práci, kterou mají vykonávat poučení a náležitě vybavení dospělí pracovníci. Kdyby šlo třeba o úklid školy po malování, nebo sběr brambor, bylo by to o něčem jiném a tazatel by asi nic nenamítal.

Samostato - Ty předměty se jmenovaly "pozemky" a "dílny", dohromady pak "pracovní výchova". Bohužel, už řadu let se nic podobného na školách nevyskytuje a podle toho to taky vypadá (je to znát i z otázek tady na poradně). Kluci neumí ani zatlouct hřebík, o složitější práci (třeba ohoblovat prkéko) ani nemluvě. Řemeslníků kvapem ubývá, nikdo se nechce živit rukama. Velmi brzo to špatně dopadne (pracovníci IT od klávesnice chleba neupečou, dům nepostaví...).

doplněno 12.04.19 12:40:

Je to sice mimo téma, ale ještě doplním - nedávno jsem slyšel v rádiu jakéhosi poslance (?), který říkal, že se uvažuje o znovuzavedení pracovní výchovy do škol, ale (volně cituji): "Nepůjde samozřejmě o nějaké dílny, nebo pozemky, jak je známe z minulosti, ale o obsluhu vyspělých technologií, například 3D tiskáren" *zed*. Nějak mu uniklo, že ani ty 3D tiskárny už nebude mít kdo vyrobit.

samosato*

Díky za info. To jsem opravdu netušil a je to pro mě překvapivá a samozřejmě špatná zpráva.

cyklopoutnik*
hodnocení

2x

Rozhodně bych děcko na brigádu týkající se uklízení odpadků poslal ale pozor na věc. Škola coby organizátor této akce musí zajistit bezpečné a hygienické pracovní prostředí, což ostatně platí vlastně pro každého zaměstnavatele a nejen školy.

V původním tématu škola nezajistila dětem pracovní hygienu a to zadavateli zjevně vadí. Oprávněně. Uklízení použitých injekčních stříkaček po fetkách rozhodně není vhodná práce pro děti naavíc ještě nevybavené bezpečnostními hygienickými pomůckami a nepoučené o nebezpečí plynoucí z možných infekcí.

To je práce pro obecní úřady, které mají víc možností poučit o rizicích a vybavit své zaměstnance potřebnými pomůckami. Takže bych požádal učitele anebo ředitele školy aby dětem k brigádě přidělil vhodnější pracoviště a zároveň bych jim oběma připomněl rizika z takové brigády plynoucí pro školu. Zejména to, že se v případě infekce například hepatitidou B anebo dokonce hepatitidou C budu se školou soudit o odškodné, které se může vyšplhat do sedmimístných položek a to ještě nemluvím o možné infekci HIV+. Tak aby vhodnost této školní brigády ještě jednou zvážili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]