Nejste přihlášen/a.
Můj zaměstnavatel (městský úřad) pořádá 2x ročně výjezdovou akci a na tuto dobu uzavírá celý úřad. Pokud se nechci zúčastnit, nutí mě vzít si dovolenou. Naproti tomu ti, kdo na akci chtějí přespat, nemusí další den do práce a dovolenou si brát nemusí.Přijde mi to jako velmi nespravedlivé a diskriminační.Poradí mi někdo nebo jaký na to máte názor?
Zaměstnavatel vám skutečně může část vaší roční dovolené nařídit, kdy si ji máte vzít. To jestli je spravedlivé, že vy musíte mít dovolenou zatím co ostatní dostali benefit, že oni v práci být nemusí a přesto to mají placené berte jako benefit, který můžete přirovnat k odměně. Někdo nárok má, někdo ne. Hádám, že nemáte šanci to změnit.
Pracovala jsem při MěÚ a podobné výjezdové akce jsem zažila. Pokud jsem jen trochu mohla, ráda jsem se jich účastnila. I ve vyšším věku. Nikdy to nebyly "chlastačky", i když pár jedinců skoro vždy přebralo.
Veškeré náležitosti ohledně těchto akcí jsou v kompetenci tajemníka úřadu. Vybírá termín, trasu a cíl cesty, sestavuje program. A samozřejmě dává pokyn k uzavření městského úřadu pro veřejnost. Pokud si vzpomínám, tak někteří z úředníků se výjezdní akce nezúčastnili, protože museli na nutné jednání třeba na krajský úřad či jinam. Po dohodě se svými vedoucími odborů umývala uklízečka okna a někdo si na ten den pozval zúčastněné strany k důležitému jednání. Ale třeba pracovnice podatelny si opravdu braly dovolenou.
Jestli máte Vy a mnoho dalších kolegů dojem, že akce není v žádném případě přínosná, informujte o tom některé zastupitele. I když jsou tyto akce v kompetenci nestranných tajemníků, městské rady o nich ví a svým způsobem je trochu ovlivňují. Pro opoziční zastupitele by informace o nevhodných výjezdech byla dobrou příležitostí ke kritice. Ale při vzpomínkách na vše zajímavé, co jsem sama na podobných cestách viděla, si nemyslím, že by to u Vás vždy byly opíjecí cesty do divočiny.
Tajemníka úřadu si vybírá (snad je to správné slovo) rada města. Po volbách a ustanovení nové rady většinou dobrý tajemník zůstává, ale nějaká pravomoc výměny existuje. Podrobnosti nevím. Ale starosta a celá rada rozhodně mají možnost ho usměrnit.
Na špatná tajemníkova rozhodnutí mohou upozornit i vedoucí jednotlivých odborů. Mívají pravidelná pracovní setkání. Pokud si opravdu velká věšina úředníků a dalších zaměstnanců MěÚ přeje jiné výjezdní akce než popisujete, neměl by být problém, aby to někdo z vedoucích odborů navrhl. Dá se přece slušně a věcně poukázat na jiné úřady, které si jezdí prohlédnout zajímavě řešené oddací síně, nové školní tělocvičny, městské bazény, spalovny a skládky odpadů... V navštívených městěch se mohou vzájemně konzultovat přípravy městských slavností i tvorba webových stránek. Ale opravdu musí někdo na dosavadní nevhodné akce poukázat. A nejlépe je zároveň navrhnout něco lepšího a přínosnějšího. Zřejmě jste řadová pracovnice a netroufáte si být příliš aktivní. Že neznáte jednotlivé zastupitele na tak malém městě (malém, protože má úřad jen 40 pracovníků), je zvláštní, ale snad by se tedy našel někdo mezi vedoucími odborů. Tam musí pracovat lidé rozhodní a schopní řešit i nepříjemné záležitosti.
Moc Vám děkuji za Vaši reakci, asi jako jediná jste pochopila princip mého postesku. Víte, kdyby tyto akce byly opravdu výlety na zajímavá a různá místa, neměla bych s tím žádný problém, ale co pracuji na tomto úřadě (cca 9 let) jezdí se stále na jedno a to samé místo, vlastněné městem (dříve to byl pionýrský tábor), je to místo v lese, odřezané od světa, kde není ani moc zajímavých cílů a pokud je nepříznivé počasí, skutečně od rána sedíme ve vymrzlé jídelně (jezdí se většinou na jaře a na podzim) a skupinka těch "lepších jedinců" popíjí a nic se nedělá. Váš odkaz na zastupitele je určitě trefou do černého, ale nikoho zase tak dobře neznám, abych se na něj s důvěrou obrátila, a s rebélií umí paní tajemnice jaksepatří zatočit...
@janak - Pokud se nechci zúčastnit, nutí mě vzít si dovolenou. Naproti tomu ti, kdo na akci chtějí přespat, nemusí další den do práce a dovolenou si brát nemusí.
Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel (viz ZP § 217).
Odhaduji, že pokud se jedná o pracovní výjezd, může být poskytnuté volno posuzováno buď jako jistá odměna, případně náhradní volno za práci přesčas. Vy se účastnit můžete leč nechcete - pak ale nemůžete argumentovat tím, že je to "velmi nespravedlivé a diskriminační" - to, že nikam nejedete a jste doma vlastně na náklady zaměstnavatele by zas mohli takto chápat vaši kolegové.
Nechci být doma na náklady zaměstnavatele, chci být v práci. Je nás tu takových asi polovina, ale pod tímto nátlakem se raději zůčastní. Abych to osvětlila. Jsem už starší osoba, a na podobné "chlastačky" a branná cvičení jsem nikdy neměla (a což teprve nyní) náturu. Navíc jsme vyvezeni do místa, odkud není žádné spojení ani možnost dostat se o svobodné vůli domů. Připomíná mi to dobu za komoušů, kdy jsme také stále něco museli. A odměna jakože za co?
@janak - Je nás tu takových asi polovina, ale pod tímto nátlakem se raději zůčastní.
Jste-li jediná, kdo nechce jezdit, nemůžete se divit. Jestliže se "uzavírá celý úřad", nemůžete po zaměstnavateli žádat, aby se jen kvůli vám budova otevírala, topilo se atd., problém by mohl nastat i s bezpečností práce.
Připomíná mi to dobu za komoušů, kdy jsme také stále něco museli.
Zaměstnavatel má právo nařídit vám dovolenou ze zákona - na režimu až tak nezáleží.
Tyto akce bývají většinou v době, kdy se ještě netopí a už netopí. Ale i kdyby se úřad uzavřel v lednu, stejně se bude topit nepřetržitě.
V době, kdy jsem na Měú pracovala, jsme běžně docházeli do svých kanceláří i o sobotách a nedělích. Já mívala uzávěrku, jiní dodělávali resty, zvali si k jednání někoho, kdo z prokazatelných důvodů nemohl jindy atd.
Topení byl jen příklad - my měli třeba v jedné práci nastavenou na víkendy udržovací teplotu, takže barák nezamrzal, ale na sezení to moc nebylo.
udržovací teplotu, takže barák nezamrzal, ale na sezení to moc nebylo.
To chápu, ale na městských úřadech se v sobotu oddává. A pokud si dobře vzpomínám, tak o víkendech přijížděli ministři, poslanci a jiné všelijaké návštěvy. Někteří oficiálně, někteří jen za starosty, ale budova MěÚ o víkendech žila. Narozdíl od jiných úřadů, škol atd.
Jasně - ale tazatelka píše, že se během výjezdu celý úřad zavírá - tak tam žijou tak maximálně kytky
celý úřad uzavírá
To je napsáno na vstupních dveřích. Jinak snad kdo má klíč a čip, může vstoupit. Jedinkrát jsem zažila, že mě o víkendu z budovy vyhnali, všechno zkontrolovali policejní psi a dál už mohly vstoupit jen osoby prověřené a ten papaláš, kvůli němuž se ty manévry děly. Snad to byl premiér Gross, nevzpomínám si přesně.
Ano, je to možné - ale tazatelky zaměstnavatel si zjevně nepřeje, aby se v budově někdo zdržoval v době výjezdní akce - takže s tím asi těžko něco udělá.
Stejně jako má zaměstnavatel právo nařídit vám dovolenou, může nařídit takovouto akci - pokud se to, jak píšete, většině zaměstnanců nelíbí, proč s tím něco nedělají? Protože by přišli o teplou židli?
@janak - kdyby tyto akce byly opravdu výlety na zajímavá a různá místa, neměla bych s tím žádný problém
Proč by vám měl zaměstnavatel zajišťovat (a platit) "výlety"? Zvlášť když má vlastní nemovitost.
Přijít v dnešní době o práci chce asi málokdo, nemyslíte?
V "dnešní době"? Kdy je minimální nezaměstnanost?
Abych to shrnula - zaměstnavatel ohledně dovolené nic neporušuje a dokud se neobrátíte na někoho kompetentního - snad po 9 letech aspoň někoho znáte - samo od sebe se to nezmění. Leda by si ty prstíky za vás pálil někdo jiný.
Padlo zde, že zaměstnavatel může nařídit čerpání CELÉ dovolené / samozřejmě tím myslím po částech , ale v součtu na všechny dny dovolené/. Zatím jsem tento problém neměl, ale žil jsem v domnění, že se jedná o polovinu dovolené, polovinu si mohu čerpat dle mé úvahy. Mýlím se nebo nikoliv?
Mýlíte se - jedná se o celou dovolenou, ale podle
ZP § 217
(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
takže pokud budete mít školní dítě, měl byste "dostat" dovolenou v době prázdnin spíš, než bezdětná kolegyně - pokud zaměstnavateli váš požadavek oznámíte včas (někde se skutečně plánuje rozvrh dost dopředu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.