Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se přimět ke změně práce?

Od: nerozhodna odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, ráda bych se podělila se svými pocity. Třeba mi pomůže už jen to, že to všechno sepíšu. Už 10 let pracuji jako mzdová účetní v jedné středně velké výrobní firmě. Nastoupila jsem po rodičáku, byla jsem tehdy moc ráda, že mám práci a všechno v tu dobu bylo fajn - práce mě bavila, byla v místě mého bydliště, slušně zaplacená, výborný kolektiv a skvělý šéf. Postupem času však do firmy přicházeli různí manažeři a začali dělat velké změny - všechno rozďoubali a zmizeli (někteří bohužel zůstali a ďoubají dál ...). Už asi 2 roky se firma potýká s velkými finančími problémy - výplaty odcházejí pozdě (zatím, ale vždy byly), ale nezaplatili jsme ještě ani pojistné za únor! Neustále drnčejí telefony a volají naštvaní dodavatelé, nemůžu jet na školení, protože je drahé. Nemůžu tisknout na tiskárnu, kterou mám u sebe v kanceláři, protože není na toner. Už 3 měsíce nemáme výkonnostní odměny - musí se šetřit. Propustilo se několik lidí - musí se šetřit. Někteří lidé odešli sami - ať jdou, nepotřebujeme je a ušetříme za ně - řeklo vedení. Takže my, co ještě zbýváme, se potýkáme s naprostým chaosem, protože nadřízení těch lidí neošetřili žádné předání agendy (prý není, co předávat - řeklo vedení). Chodím do práce s naprostou nechutí a musím se přiznat, že kdybych chtěla, tak té práce zvládnu daleko víc. Ano, měla bych pracovat intenzivněji, ale jsem tak neskutečně otrávená a tak strašně se mně nechce nic. Dnes je 8.4. a já jsem od vedení nedostala žádné podklady k výplatám - nemají čas se tím zabývat, ale určitě zítra ráno dostanu za úkol napsat přesnou částku výplat (když nemám podklady?!) Kocourkov. Doma jsem podrážděná a protivná a nic mě nebaví. Nejradši bych jen seděla, čučela do blba a nebo spala. O nějakém čerpání dovolené ani nemluvím - 2 týdny jsem neměla v kuse ani nepamatuju. Jsem jediná mzdovka. Když ještě byly peníze, tak jsem si byla schopná dovolenou naplánovat, protože jsem věděla, že první 2 týdny dělám výplaty - teď dělám ale výplaty celý měsíc - tedy dělám - neustále musím být k dispozici a ve střehu, kdyby přišly nějaké peníze ...

Jenže se prostě nedokážu rozhoupat ke změně práce. Mám strach z nových věcí, z nového kolektivu, ze změn. Během 2 roků jsem odmítla 2 moc zajímavé nabídky na práci. Jsem na sebe naštvaná, ale neumím si pomoct. Nejlepší by bylo, kdyby to nějaký manager vyřešil za mě a dal mi výpověď.

V pátek se chystám na výběrové řízení - na městském úřadě (asi 15 km odsud hledají mzdovou účetní). Nejdřív jsem byla ráda, že mě pozvali a už mě to zase hlodá v hlavě (dojíždění? nebudou tam nepříjemné úřednice?)

Máte někdo podobnou zkušenost? Co byste mi radili?

Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radisto
hodnocení

4x

Nejdůležitější je poznat, kdy je třeba vyskočit z potápějící se lodi.

V tomto případě tento moment již nastal. Pamatujte, to že odcházíte není zrada ani vaše selhání. Není to nic osobního, je to jen práce. Dnes mladí lidé mění práci v průměru po 2 letech.

Strach ze změny je přirozený. Změna zaměstnání se dokonce dostala hned za stěhování, ze kterého máme údajně největší obavy. Často, ale zbytečně. Většina lidí si změnou zaměstnání pomůže, kariérně, finančně i pracovně.

Jako pravý impuls kdy opustit práci, by mělo sloužit to, že práce negativně ovlivňuje Váš soukromý život.

Většina lidí o práci přemýšlí tak, že tam chtějí chodit a být rádi, pokud se jim tam nelíbí skončí. Málo kdo, chodí do práce proto, aby tam mohl být znechucený a nasraný na všechny kolem. Takže kolektivu se bát nemusíte, nakonec určitě zjistíte, že potkáte nové přátele.

Jeden čas jsem pracoval i tak, že mě můj zaměstnavatel házel do cizích firem, abych jim pomáhal rozjet nové projekty, za tu dobu jsem byl možná ve 40 firmách a mohu poctivě říci- nikdy jsem nikde nenarazil na to, že by tam byl nepříjemný kolektiv, blbec se najde všude, ale vesměs mi češi jsme skutečně v pohodě *placni*.

Takže se nebát. Naštěstí pro Vás- hůře už být opravdu nemůže.

hodnocení

3x

Pomohlo by uvědomit si, že výplaty mohou nepřijít opravdu brzy? Chcete pak teprve, když dojde na nejhorší, hledat novou práci? V nouzi se práce hledá těžko, to pak berete i to, co nechcete... V nové práci jste 3 měsíce ve zkušebce a můžete jít ze dne na den (když budou ty úřednice fakt děsné...).

hodnocení

2x

Dobrý den. Pokud nejste v práci spokojená a jste neustále pod stresem, poohlédněte se po jiné. Odhodláváte se již delší čas, tak to dotáhněte konečně do konce. To za Vás nikdo jiný neudělá. Nehledejte důvody proč zůstat tam, kde nejste spokojená. Hledejte způsoby jak si najít lepší zaměstnání a nebojte se ten krok udělat.

smode*
hodnocení

2x
Dobrý den, nijak. Jste prostě jen typ člověka co takzvaně nevolá hasiče když u souseda hoří střecha ale až v okamžiku kdy Vám doma chytnou ručníky v koupelně. Pokud byste opravdu chtěla odejít, jste už dávno pryč. Z nějakého důvodu je pro Vás stále přijatelnější zůstat. Lze tedy ještě počkat a jít alternativou tzv. "vyhnití". Není na tom nic špatného, je to však patrně ta složitější cesta.

lmgify
hodnocení

2x

Nejlepší, jak se přimět k něčemu, je uvézt věci do pohybu a ony tě pak tlačí a nutí něco dělat.

Představ si, že nechceš jít zpátku dolů z kopce. Nad sebou vidíš velký volný kámen. Štouchni do něj, aby se začal kutálet dolů z kopce. Teď už musíš jít dolů (a rychle!), protože jinak tě ten kámen dožene a rozplácne.

Můžeš si to představit i jinak (lavina, píchnutí do vosího hnízda, nasednutí na sáňky na kopci - už to samo jede i když nic neděláš atd.). Rozešli životopisy, obvolej místa a až začnou chodit pozvánky na pohovory, tak už tam musíš na ně jít, někde tě vezmou, tak musíš podat výpověď, musíš si zajistit dopravu do nové práce atd.

Osobně bych zkusil zavolat do těch 2 odmítnutých zajímavých nabídek, jestli ještě mají zájem, že se u tebe pár věcí změnilo a teď bys o tom uvažovala. Jdi i na ten MÚ a pak se doma v klidu rozmysli, kterou nabídku vezmeš.

Mně by teda vadilo, kdybych najednou bral výrazně méně (žádné výkonnové prémie) a hledal bych, kde je zase rychle získat zpátky (v jiné firmě).

hodnocení

0x

Chápu, že se bojíte změny - ale divím se, že nemáte větší strach z toho, že se firma zjevně řítí do propasti a hádejte, koho vezme s sebou? Managery těžko... ti zdrhnou jako první. Skoro bych řekla, že hůř být nemůže - a v každém novém zaměstnání je zkušební doba, kdyby náhodou bylo. Odchodem vážně nemáte co ztratit.

hodnocení

0x

Myslím si, že je nejvyšší čas. Peníze chodí pozdě, chcete snad čekat, až nebudou chodit vůbec? Hledejte novou práci, v tisku, na internetu, oslovte podniky ve Všem okolí. O mzdovou účetní jistě bude zájem.

Nemá cenu čekat až do konce, lepší už to asi nebude. Ať najdete něco lepšího. Jaga.

nerozhodna
hodnocení

Moc všem děkuju. Na pohovor půjdu. Držte mi palce.

lmgify

Běž na pohovor, nech si týden nebo dva na rozmyšlenou a mezitím rozhoď síť na pohovory u dalších firem včetně těch dvou z dřívějška. Začni obvolávat a obesílat e-mailem potenciální firmy HNED TEĎ !

Držím palce. Dej nám vědět, jak jsi dopadla. *placni*

bg
hodnocení

0x

Dobrý den, když jsem četl Váš dotaz, měl jsem pocit, že čtu o sobě. Zažil jsem velmi podobnou situaci, z počátku pár lidí, skvělá parta, všechno fungovalo a pak postupně to šlo víc a víc do háje. Vydržel jsem dlouho, ale nakonec se odhodlal k odchodu. Dnes už ta společnost neexistuje, já se mám skvěle a říkám si, proč jsem neodešel o dva roky dříve. Držím Vám palce!

nerozhodna
hodnocení

Dobrý den, tak píši, jak to proběhlo. Výsledek zatím neznám, dozvím se jej příští týden. Už dlouho (cca 10 let jsem na pohovoru nebyla, musím to do nějakého příštího ještě vychytat ...). Překvapilo mě, že na výběrovém řízení bylo tolik lidí - celá komise. Já a 4 lidé z úřadu. Nejdříve byly obecné věci - co mám za školu, proč chci změnit práci atd. Pak si vzala slovo paní, po které bych měla nastoupit (paní odchází do důchodu) a dávala mi otázky z oblasti účetnictví a mezd. Jelikož se jedná o práci účetní na úřadě, tak na tyto otázky z oblasti účetnictví obcí jsem se moc nechytala (celý život pracuji ve výrobní firmě a to účetnictví je úplně jiné), ale jistě jsem schopná se to naučit. U otázek ze mzdové/platové oblasti už jsem měla pocit mnohem lepší. No ale moc se netvářili na to, že bych eventuálně mohla nastoupit až po uplynutí výpovědní doby. Jsem si jistá, že by mě můj současný zaměstnavatel dříve nepustil. Další věc je (ale o té jsem zatím nemluvila - přišlo mi to blbý), že máme s rodinou zaplacenou v létě týdenní dovolenou, kterou jsme zamlouvali už na podzim 2018.

Ošemetná byla otázka platu. Sami od sebe mi výši neřekli, až když jsem se zeptala, tak řekli nějaké rozmezí, které bylo dost rozlišné (pracovníci v tomto sektoru jsou zařazováni podle tříd a stupňů a je zde velké rozpětí podle vzdělání a délky praxe, přičemž každá instituce tu praxi hodnotí a započítává jinak - třeba 6 roků rodičovské někdo započítává celou, někdo jen část atd. Já jsem ještě navíc nepracovala všechny roky jako účetní, ale začínala jsem jako sekretářka a pak asistentka obchodního oddělení - což jsem uvedla v životopise a i jsem to zmínila v pohovoru, takže nevím jak velkou praxi by mi nakonec uznali a nikdo neměl nějakou snahu se tím nějak konkrétně zabývat). Nevím, jestli jsem měla být neodbytná a měla jsem to chtít vědět konkrétně? Prostě to rozmezí, co řekli bylo opravdu dost široké a nebyla z jejich strany nějaká snaha se blíže k nějakému přesnějšímu číslu dopracovat.

Spíš mám pocit, jestli to nebylo takové výběrové řízení "na oko". No ale alespoň jsem si po době vyzkoušela ten pocit a trochu se oťukala.

Také jsem dostala od známých 2 typy, kde hledají účetní, takže se chystám rozjet akci "nová práce" ve velkém. Musím říct, že se mi najednou hrozně ulevilo a že jsem se celá tak nějak uklidnila. Prostě po tom, co jsem došla k tomuhle zjištění a začala to nějak řešit se mi hrozně ulevilo.

Děkuji za podporu.Snad sem budu moci brzy napsat, že mám novou a lepší práci.

lmgify

Pohovor jste si vyzkoušela, běžte na další. Tam už to bude lepší. Čím více jich absolvujete, tím jsou jednodušší.

Postupujte jako byste u tohoto pohovoru neuspěla, tedy na nic nečekejte a choďte na další pohovory.

Jestli z MÚ zavolají, že vás přijímají, řekněte, že chcete nejdříve setkání, na kterém dohodnete nabízený plat a teprve podle to že se pak definitivně za pár dní (týden? nebo později pokud jim to stačí) rozhodnete. Neberte nic "z fleku" s takhle široce vymezeným platovým rozsahem bez jasných pravidel na základní ocenění + přesné podmínky nároků na bonusy, protože jinak budete dělat za spodní okraj toho rozsahu a to kdo ví jestli ještě (třeba dodatečně "zjistí", že vám započítali moc praxe a sundají vás ještě pod ten spodek rozsahu).

S dovolenou v létě osobně problém nevidím, protože kdo nejede v létě na dovolenou? Potvrďte si od nich termín (písemně?) před podepsáním pracovní smlouvy a nástupem.

Těšíme se na další dobré zprávy a držíme palečky.

nerozhodna
hodnocení

Dobrý den,

tak hlásím, že na úřadě jsem byla vybrána a mám čas na rozmyšlení do úterý. Po druhé návštěvě ale ze setkání nemám moc příjemný pocit. Měla jsem dojem, že je svými dotazy zdržuji a že se jimy nechtějí moc zabývat. Spíše byli přesvědčeni, že zajásám, že jsem byla vybraná a ne že se ještě budu rozmýšlet.

Zúčastnila jsem se i dalšího pohovoru a z něj mám daleko lepší pocit.Jde o místo účetní v účetní firmě - zaměstnankyně během půl roku odejde do důchodu. Prostředí pěkné, paní, se kterými jsem mluvila jsou přátelské a ve firmě pracují už spoustu let, pan majitel na první dojem super, má o mě zájem, ale popravdě jsem si představovala lepší peníze. Když jsem byla včera nakupovat v Lidlu, tak jsem z cedule na prodejně zjistila, že je to nástupní mzda prodavačky do Lidlu ... Teď mám víc asi o 5 tisíc, ale chodí se zpožděním - to už jsem tady psala. Určitě ze současného zaměstnání odejdu, jen si chci dobře vybrat kam. Ale zase abych nepřebrala že?

Taky jsem se s Vámi chtěla poradit - myslíte, že je vhodné, abych na pohovoru uváděla, že ze svého současného zaměstnání odcházím kvůli tomu, že má firma finanční problémy? Jsme na malém městě, každý se tu zná. Bojím se, aby se mi to nějak nevrátilo. Nechci to na pohovoru nějak rozebírat, ale zároveň chci aby ten nový potencionální zaměstnavatel věděl, že mám pádný důvod pro změnu práce.

Děkuji za názory.

lmgify

Zkuste v nové firmě požadovat více peněz. 5 tisíc je velká ztráta na vašem platu. Řekněte, že za nástupní plat prodavačky se vám (u nich) nevyplatí dělat, ale že za XY (váš současný průměrný plat) už byste o tom velmi silně uvažovala, protože se vám ta firma líbí. Že níže než XY jít nemůžete. Jinak budete muset hledat dále. Bodejť by vás šéf neměl rád, když získá kvalifikovanou sílu s dlouholetou praxí za plat "nekvalifikované".

Na říkání, že k hledání nové práce vás dovedly dlouhodobé finanční problémy vašeho současného zaměstnavatele, nevidím problém. Určitě to ve městě není novinka, že vyplácí pozdě platy a odchází jim lidi.

Vybrala bych si účetnictví v té firmě. Je Vám to bližší, dělala jste v tom, než se učit nové věci o obcích apod. Druhá věc, jsou přátelštější, nebudete je muset prosit o nové informace, zaučení, jako na tom úřadě. Jednají vcelku fér, řekli Vám mzdu na rovinu, bez schovávání se za nějaké´tabulky a platové třídy. Líbí se mio i to, že budete mít dostatek času na ukončení současného pracovního poměru. Ještě Vám zbyde čas, abyste se mohla třeba chodit do nové firmy zaučovat, abyste tam nějaký čas pobyla s odcházející paní a zapracovala se.

Jen ta výplata je tam horší. Ale nestyďte se o tom mluvit, je možné, že po zapracování, po zkušební době Vám přidají.

Ten úřad se mi tolik nezamlouvá. Ale dělat tam budete Vy a tudíž to záleží na Vás. Jen jsem uvažovala, jak bych asi jednala já. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]