Nejste přihlášen/a.
Jak je to s cukrovkou a řidičským průkazem?
Jde o 79-letého člověka,cukrovka-píchání inzulinu perem,vysoký tlak...a za poslední půl rok 3x nabourané auto.Zatím šlo je o"tukance",ale bojím se,aby se nestalo něco vážného.Tak mě zajímá jak to ti cukrovkáři mají.
Myslím si, že to není o cukrovce, ale spíše o zodpovědnosti dotyčného seniora a dále o zodpovědnosti jeho lékaře, který by se k tomu měl vyjádřit, popř. zasáhnout. Vím, že to není jednoduché, ale nic lepšího mě nenapadá.
Řidič ve věku tohoto seniora musí absolvovat povinnou lékařskou prohlídku každé dva roky, tedy velmi pravděpodobně někdy před dosažením 80 let. Opět to nemá nic společného s cukrovkou.
Po tom kolapsu by nejspíš mělo následovat oznámení obvodnímu lékaři, který by měl patrně oznámit na příslušné Evidenci řidičů nezpůsobilost k řízení motorových vozidel ze zdravotních důvodů. Dále by pak mělo následovat řízení o odebrání řidičského oprávnění.
Pokud budou lékaři jednat jinak, myslím si, že to bude od nich značně nezodpovědné.
Cukrovkáři žádný zvláštní režim nemají, stejně jako ho nemají hypertonici, neuropatici atd. Dřív nebo později přijde za svým praktickým lékařem, ten mu řekne, že chce zprávu od diabetologa, v té zprávě se objeví, že měl nějaké kolapsy, a praktický lékař rozhodne, jestli je nadále způsobilý řídit nebo není. Zákon od věku 68 let vyžaduje takovou kontrolu minimálně jednou za 2 roky.
Pokud si onen člověk neaplikuje inzulin perem v průběhu řízení, je souvislost cukrovky s nehodami pouze v rovině spekulací, cukrovkáři normálně řídí a nevybočují (statisticky). Samozřejmě s věkem dochází k zhoršování všeho možného a může to mít různé příčiny, včetně náhody. V 80 pravděpodobně půjde na prohlídku a ta to rozlouskne.
...někde jsem slyšela informaci,že cukrovkáři chodí co tři roky na prohlídky...zajímaly mě detaily,zda to tak je nebo jestli je to jinak.
to nejsou žádné"mé"tři roky.Prostě jsem tuhle informaci zaslechla a proto dále píšu na Poradte,aby mi zde někdo poradil jak to chodí v praxi a zda je ta informace pravdivá...to že má chodit na pravidelné prohlídky po dosažení určitého věku,to vím a chodí na všechny.V tom problém není,problém je současný zdravotní stav v kombinaci s řízením,který se za posledního půl roku zhoršil.
...na netu jsem vyčetla info,že cukrovkáři chodí co tři roky na prohlídky kvůli řidičáku,jen mě zajímá jak to chodí v praxi,zda tomu tak je nebo jestli je to jinak...a ano,poslední "tukanec"byl způsobený cukrovkou (kolabs člověka,následoval odvoz sanitkou do nemocnice,kde se řešil zvýšený cukr)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.