Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu odejít bydlet za babičkou v 15ti?

Od: milyusmev odpovědí: 8 změna:

Ahoj, už dlouho mám docela závažný problém. Jedná se o to že nejsem spokojená s pobytem u ani jednoho z rozvedených rodičů. Já vím že většina lidí se na mě obrátí s tím že to je ta "puberta", ale né každý případ by mohl být následkem puberty. Nejdřív jsem bydlela s matkou, její manžel mě mlátil a já furt jen musela uklízet, vařit a hlavně se starat o dva mladší bratry z toho jednoho z nich jsem v podstatě vychovala. Po sedmi letech žití s matkou jsem se "konečně" dostala k tátovi kde mi bylo řečeno že všechno bude lepší. Bohužel, vychovala jsem další dítě a k tomu jsem nevycházela s macechou. Rodičům jsem lhala, nesvěřovala jsem se jim a měla určitý blok v komunikaci s němi. Dostala jsem do bodu kdy měsíčně jezdíme k psychologovi. Je tu jedna možnost, odejít bydlet k babičce která tu pro mě vždycky byla a v nejhorším mi pomohla. Když jsem tohle zmínila bylo mi řečeno že ani jeden z rodičů nesouhlasí a ani můj psycholog to nedoporučuje. Napadlo mě jestli by bylo možné za babičkou odejít v patnácti i přesto že to budu mít od rodičů "zakázané". Babička není nijak nemocná že by se o mě nedokázala postarat, žije i s dědou který ještě ani není v důchodu a já jsem dostatečně samostatná.

Předem děkuji za pomoc :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zor
hodnocení

2x

A i kdyby to šlo, tak prarodiče jsou prostě zvyklí na své zajeté soukromí a i když vás mají rádi, pomáhají vám, tak by to prostě narušilo to jejich soukromí, jejich zvyklosti.. Mají také už svůj věk, výchovu svých dětí za sebou a rádi si užívají zasloužilý klídek. To je také třeba si uvědomit.

hodnocení

1x

Zdravím. Pokud s tím rodiče nesouhlasí, tak ne. Ale zkuste si o tom promluvit s babičkou, aby to byla ona, kdo toto rodičům nabídne. Třeba se dospělí dokáží domluvit. Ale dokud nejste zletilá, zodpovídají za Vás rodiče. Takže bez jejich souhlasu by šlo o útěk z domova a nadělala byste si jen zbytečné problémy a babičce s dědou také. Musela byste se stejně vrátit.

hodnocení

1x

@belicka - od 4-6 let vychovávat dva bratry je neuvěřitelné
Od šesti let ne, od deseti ano - vyzkoušeno.

belicka

Váš případ neznám.

Reaguji na dotaz od ,,milyusmev,,. Pokud ještě nedosáhla na 15 let, nyní žije s otcem a macechou, nějaký čas pomáhá s výchovou děcka tam, tedy 1-2 roky, a předtím byla 7 let u matky a opět tam pracovala, tak mi to vychází, že se starala od 5-6 let. Což jako neberu. Možná dříve, za časů našich babiček, nosila šestiletá děvčata na zádech v šátku svoje o hodně mladší sourozence a chodila s nimi na pastvu, ale určitě to nebylo s vařením a úklidem.

Mě byly 3 roky a mému bratrovi 6 let a vypravovali jsme se sami do školky. Co bratr zvládl, tak bylo zamknout barák a odvést mě do třídy a tam předat.

Jinak snídani jsme měli na plotně, oblečení snad také připravené, to si nepamatuji. Jestli to fungovalo měsíc, dva, do té doby, dokud se rozpálená kamna - tály nevyboulily a plameny nezačaly šlehat do výšky. Popadli jsme kabáty a bez čepice, byla zima, sníh, mráz jsme běželi za rodičemi 2 km do práce, že hoříme. A byl to zážitek, že si to pořád dobře pamatuji. Takže 6 ti leté dítě dokáže pár samostatně pár úkonů, postarat se o sebe, obléknout si oblečení, vybrat si oblečení ze skříně, zamknout byt, možná si dojít do krámu pro sušenky atd. ale vařit určitě ne. Vzít si z lednice jogurt, pomoci při obalování řízků, atd., ale určitě ne to, co nám tady slečna píše.

belicka

Ten případ se zahořením jsem uvedla, že si dítě dokáže poradit s drobnými věcmi, ale s hašením požáru už ne, zrovna tak jak by slečna zapálila plyn, nebo nastavila knoflíky u elektrického sporáku na vaření?

hodnocení

0x

@milyusmev - Napadlo mě jestli by bylo možné za babičkou odejít v patnácti i přesto že to budu mít od rodičů "zakázané".
Nebylo. Dokud nejste zletilá, záleží zceĺa na rozhodnutí rodičů.

PS - I když si myslíte, že jste "dostatečně samostatná", samostatnou akci bych vám nedoporučovala, protože byste mohla způsobit prarodičům potíže.

belicka
hodnocení

0x

Co je tohle za pohádku?Ještě slečně není ani 15 let a již za sedm let vychovala jedno dítě plus druhé částečně, vařila, uklízela, matčin přítel ji bil a po této anabázi se odstěhovala k otci, kterému také vychovává další dítě. A kolik let již bydlíte slečno u otce? Budiž, ve 14 letech se může postarat o bratra /pohlídat/,ale od 4-6 let vychovávat dva bratry je neuvěřitelné. To jaksi nevěřím. Nebo jste zázračné dítě.

Podle všeho jste byla týrané a zneužívané dítě k otrocké práci v domácnosti, starání se o malé sourozence, pečovat o domácnost a vařit. Opravdiu 6 leté dítě umí vařit?

Nebylo by Vám lépe v dětském domově. O ten můžete požádat.

Nevím, kdo to napsal, ale různá spojení neodpovídají slečně v pubertálním věku / nejsem spokojená s pobytem ani u jednoho rozv... rodičů/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]