Nejste přihlášen/a.
V rámci vaší bezplatné právní poradny mám dotaz z oblasti pracovněprávní problematiky.
Vedoucí pracovník mi v prosinci odebral osobní příplatek v plné výši, a to s poukazem že v předchozích 3 měsících provedl hodnocení mé pracovní výkonnosti a pracovních výsledků. Osobní příplatek jsem pobíral již 2 roky před tímto rozhodnutím a moje pracovní výkonnost i pracovní výsledky jsou stále stejné. S hodnocením mé pracovní výkonnosti a pracovních výsledků jsem pochopitelně seznámen nebyl a v rozhodnutí o odebrání osobního příplatku vedoucí pouze uvedla, že "na základě zjištěných výsledků konstatuje, že zákoníkem práce stanovené podmínky již nejsou v mém případě splněny". Je nás na pracovišti víc, co jsme dostali k Vánocům takový dárek. Prostě se šetří!
Otázka zní, je takový postup vedoucí legitimní? Může vedoucí bez uvedení jakýchkoli důvodů odebrat podřízenému osobní příplatek?
Začal jsem se o tento problém zajímat. Od naší personalistky, která má pochopitelně obavy do rozhodnutí vedoucí vstupovat, protože je její podřízená, jsem se dozvěděla, že "aby bylo možné osobní příplatek odebrat, musí se jednat o kvalifikované porušení pracovní kázně, které se současně projeví ve zhoršených výsledcích práce zaměstnance. Podle § 136 odst. 2 vět/..., dojde-li ke změně skutečností uvedených v platovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit včetně uvedení konkrétních důvodů, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti."
Na internetu jsem se dokonce dočetl o právním názoru Nejvyššího soudu, který v precedenčním rozhodnutí NS 21 Cdo 3488/2006 ze dne 20. 12. 2007 mj. dovodil, že pro tzv. nenárokovou složku platu je charakteristické, že bez rozhodnutí zaměstnavatele o jejím přiznání má povahu pouze fakultativního plnění, ale jestliže však zaměstnavatel vydá rozhodnutí o jejím přiznání a její výši, je povinen tuto složku platu zaměstnanci v určené výši poskytovat a odebrání osobního příplatku řádně zdůvodnit, protože osobní příplatek jako nenároková (fakultativní) složka platu se v důsledku předchozího rozhodnutí zaměstnavatele o jeho přiznání a výši stává složkou platu nárokovou (obligatorní).
Mám tedy dotaz, zda zaměstnavatel je při neodůvodněném odebrání osobního příplatku povinen mi tento osobní příplatek vrátit do původní výše a odebranou mzdu ve výši 5 000,- Kč za poslední 4 měsíce zpětně doplatit.
Nedojde-li na základě rozhodnutí vedoucí organizace k úpravě dříve odebraných osobních příplatků vedením organizace, jak se mohou zaměstnanci domáhat svých práv? Soudní cestou, kolektivní či individuální žalobou v rámci občanskoprávního řízení? Na pracovišti je na nás takových přímo pět. S díky BM
Osobní příplatek je sice nenárovou složkou...ALE! Já to pochopil tak, a myslím, že správně...pokud má dotyčný napsané ve smlouvě, že má zaklad+premie tak to tak platí...je to jen na vůli zaměstnavatele jestli dá nebo nedá. Nemusí nic zdůvodňovat...ale nyní přichazí to důležité. Pokud má uvedeno ve smlouvě, že má nárok na základ + osobní ohodnocení kde je dále v této smlouvě nebo jejích dodatcích nebo dalších předpisech stanoveno za jakých podmínek má na osobní ohodnocení nárok...tzn. co vše musí splnit a udělat, aby mu bylo přiznáno tak v tom případě má na něj nárok a neplatí výše uvedené...takže pokud vše splnil a nedostal zaplaceno tak se může ohrazovat...a takto to je napsané v tom rothodnutí soudu co psal tazatel!
Nenárokovou složku mzdy nikdy při rozhodování se o práci neberte v potaz, protože na ni - jak už je z názvu patrné - nemáte nárok.
Příklad: máte 3 nabídky od 3 firem:
Po vyhodnocení podle mého pravidla výše máte tyto 3 nabídky platů:
Tedy je vidět, že druhá nabídka je nejhorší, protože stejně jako ve vašem případě skončíte na 20 tisících, ať se snažíte, jak chcete, podle toho, jak se šéfová zrovna vyspí.
bmartinic,
Pokud nemáte v kolektivní smlouvě předpis popisující změnu odměny, tak je právo dle toho NS na tvé straně. To ale v podstatě víš sám.
Ideální by bylo to řešit kolektivní žalobou. To se musíte rozhodnout s kolegy.
Na tvém místě bych se zkusil domluvit ale nejdříve na rovinu s vedoucí. Pokud ji předložíš to rozhodnutí NS, tak by měla uznat, že případný spor nemůže vyhrát, jen jej nákladně oddálit. Tudíž by se sváma měla ve vlastím zájmu vyrovnat.
Pokud do toho půjdete kolektivně, tak se zmenší riziko, že by se chtěla nějak mstít.
Do toho soudu bych šel s tím, že bych byl smířen s opuštěním zaměstnání.
.
Pak máš ještě možnost ji opakovaně měsíčně posílat upozornění na její protiprávní jednání se stavem dluhu vůči tobě a po nějakém roce jít k tomu soudu a dostat to z ní i s tučnými úroky. Věřím, že se určitě nějaká parazitická právní společnost na tomto ráda přiživí a bude tě/vás "bezplatně" zastupovat.
.
Z tvého oslovení mám pocit, že sis možná trochu splet zaměření těchto stránek. toto není žádná právní poradna, ale spíše lépe zorganizovaný chat, kde ti může odpovědět každý návštěvník. Ber tedy všechny rady zde jako od lajků včetně mne.
Přeji hodně štěstí.
Tak to chápeme to vysvětlení NS jinak ("... jestliže však zaměstnavatel vydá rozhodnutí o jejím přiznání a její výši, je povinen tuto složku platu zaměstnanci v určené výši poskytovat ...").
Zaměstnavatel žádná formální pravidla (o podmínkách přidělování osobního ohodnocení) nevydal, jen příplatky dlouhodobě pravidelně vyplácal.
No já to beru tak, že mu to při nástupu přiznáno bylo podle § 113 odst. 4 zákoníku práce (mzdový výměr).
a k snížení mohlo dojít jen podle tohoto
"Ke snížení nebo odnětí přiznaného osobního příplatku zaměstnavatel směl proto přistoupit jen tehdy, došlo-li v okolnostech (předpokladech a podmínkách) uvedených v ustanovení § 7 odst.1 a 2 nařízení vlády č. 253/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců orgánů státní správy, některých dalších orgánů a obcí (v době do 31.12.2003) a v ustanovení § 7 odst.1 a 2 nařízení vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě (v době od 1.1.2004), za nichž byl osobní příplatek zaměstnanci přiznán, k takové změně, která odůvodňovala jeho další poskytování v menším rozsahu nebo která vyžadovala jeho odnětí."
Což by vedoucí při kolektivní žalobě dokázala asi stěží.
vzhledem k tomu jak je tazatel informovaný a jak se o ně bije, tak bych řekl, že je nemá per huba
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.