Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik penez na začátek

Od: deniel odpovědí: 26 změna:

dobrý den prosím vás chci jit s přítelem bydlet..oba dbva zijeme ješte u rodiču..je mu je 33 ma snimi dobrý vztah ja moc ne.. a proto na to i spechám...je mi 28...jenže...jde o to že přítel narozdil odeme si nic nekupuuje sám jidlo mu plati rodiče maminka vyváří...já si jidlo kupuju sama a plat nemám vysoký jako on...tudiž do začátku mám pouze na konte 70 tisic...víc nemám...je to málo nebo se mu muže zdát že mám hrozne málo penez? on má tusim co povídal kolem 500 tisic možná více..ja se mu bojim říct mou částku:/

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dobrý den. A proč se staráte o to kolik peněz má on? Jemu také není nic do toho kolik máte Vy. Proč byste mu to měla říkat? Chcete spolu bydlet, tak vycházejte jen ze svých příjmů a o výdaje se podělte. Úspory do toho netahejte - ani ty jeho, ani ty své. Kdyby se vám společné bydlení neosvědčilo, úspory se Vám pak budou hodit, až se o sebe budete muset postarat a být soběstačná. Mluvte s přítelem a plánujte společně dle svých možností. Už jste se zde na toto ptala, žádná rada se Vám nelíbila?

poradte.cz/...

kami*
hodnocení

4x

měla by sis nejdřív ujasnit sama, co chceš, to tu za tebe nikdo neudělá.

není tolik důležité, kolik máte, ale jaký budete mít příjem a výdaje.

univerzální rada ode mne je, abyste si sehnali levný pronájem a na rok to prostě zkusili ´, jak vám to bude fungovat.

hodnocení

3x

@deniel - přítel narozdil odeme si nic nekupuuje sám jidlo mu plati rodiče maminka vyváří... do najmu nechce pac nechce platit cizí byt... říká mi že bych mela setrit a ne utrácet když to nepotrebuju
Řešit nepříliš dobrý vztah s rodiči tím společným bydlením s takovýmto přítelem - tomu bych řekla "z bláta do louže".

Víte aspoň rámcově, jak si vaše soužití představuje co do financí, podílu na domácnosti a podobně? Mluvili jste o tom? Nebo chlapec očekává, že z náruče chápavé a milující maminky přejde do náruče vaší a nic se pro něho nezmění?

hodnocení

3x

asi jsem cy. ale dnešní dobu celkem nechápu asi jsem se narodil v minulém tisiceletí a nechápu dnešní postoj k životu 33 lety chlap řešit take cypo.. , já měl už jsem 3 děti a rozmýšlel jak je nejlepe uživit, asi v dnešní společnosti je něco špatně?

Primárně je špatně ten rodič, který 33-letému chlapovi vaří a pere. To jen k tomu "boji generací".

Známá před nedávnem vyhodila z domu syna (30 a něco), který sice nájem platil a ani mu nemusela prát ani vařit (to převzala synova přítelkyně). Prostě jí připadlo nevhodné, aby syn bydlel u rodičů. Neuvěříte, kolik lidí z okolí se na ni dívalo skrz prsty.

@naufrago - Soudím, že to je fifty fifty - dospělý synek by měl mít dost rozumu na to, aby se odstěhoval.

Když myslíte. Já nemyslím. Odůvodnila bych to, ale dole jsem slíbila, že už se budu držet a nebreptat mimo téma *ticho*

m123*
hodnocení

2x

Je mi vás už předem líto. Chlap co se nechá ve 33 letech obsluhovat od maminky je nepoužitelnej.

Mmch. já bych mu neříkala vůbec, že mám něco naškudleno. Sice žijete s rodiči, ale přispíváte jim na nájem, platíte si jídlo a dokud jste mladá, tak si užíváte i ty peníze navíc co vám po zaplacení obého zbydou, ne ;)?

Zatím, být vámi, to zkusím jen v podnájmu. Z toho se utíká líp než ze společné hypotéky.

deniel
hodnocení

jo ježe jako on na práci je..ale proste varit neumi... a má vztah s rodiči vyborný ...neni to žádneý nefakcenko..jen proste do najmu nechce pac nechce platit cizí byt... ano uzivam zatám si kupuju co chci,ale říká mi že bych mela setrit a ne utrácet když to nepotrebuju což me docela mrzí..

m123*

O tom, že je nefachčenko jsem nepsala. Z čeho by taky naštřetřil než ne z práce, že?

Po všech životních zkušenostech je mi prostě 33 letej chlap bydlící u rodičů podezřelej.

Jo a aby mi říkal, že nemám utrácet už na začátku vztahu... co vám asi tak bude říkat až spolu budete bydlet?

joudic*

do najmu se mu moc nechce, protoze doma ma all inclusive zadarmo a v najmu by musel platit pulku najmu, vodu, elektrinu, internet, casto fond oprav + jidlo

hm*
hodnocení

2x

Podle mne dobré odpovědi už jsem obodoval.

Teď mi to je nedá, jak se tu mnozí (mimo téma otázky) navážejí do soužití rodičů a dětí. To je opravdu doba tak praštěná, že je to skoro zločin? Některé rodiny se rozprchnou co nejdřív, jiné zůstávají spolu, jinde někdo odejde a někdo zůstane. Podle mne je všechno dobře, ne jen jedna varianta. Někdo tu psal o vyhození syna z domu, protože "na to má věk". Dobrá, syn bude bydlet jinde (zbytečně vyhozených 10 tisíc měsíčně za vlastní bydlení). Za pár let třeba půjde rodič do DD nebo LDN, protože sám domácnost nezvládne a nikdo s ním doma nebude; má, co chtěl. A že je špatné, když se dělají domácí záležitosti pro všechny dohromady, pokud žijí spolu? Je snad lepší: "ne, moje neper, já si pak pustím pračku extra (se zbytečnou extra spotřebou všeho)", "ne, tvoji polívku nechci, vedle tebe budu vařit svoji", "ne, s vámi autem nepojedu, pojedu hned za vámi svým, byl bych jinak divnej", "ta levá televize je vaše, pravá moje", ...? Trochu na palici!

belicka

Hm - souhlasím. Také bych neměla problém mít doma 30 > a více let dítě. Natož abych ho vyháněla.

Odejde až bude zralý, až se zamiluje, až bude samo chtít.

Hm, už vidím, že to vyznělo jinak, než mělo. Detaily, o kterých jsem se nechtěla rozepisovat. Chlapec se prostě o sebe neuměl postarat sám, a dalším bydlením doma se to fakt nenaučí...

Ovšem s tím, že je to mimo téma, jste měl pravdu. Jen jsem nemohla nereagovat na "majo". Už se budu držet *ticho*

já se skoro bál ozvat...ale je mi 29, bydlím u rodiču ale tím stylem, že jsem bydlel s nimi v jednom bytě a dole byli prarodiče, prarodiče bohužel už nežijí, takže jsem se přestěhoval do bytu po nich, nevím co je na tom špatné mám tu půl hektaru zahrady na zeleninu a v okolí 15ha polí, převzal jsem po dědovi hospodářství a jedu si na sebe, nájem tedy neplatím, ale tím že jsem doma jde za mnou veškerá udržba domu a okolí...přítelkyně tu se mnou celkem spokojeně bydlela, než si začala myslet že ve městě s jiným ji bude lépe, sama pak přiznala že není a už spolu nejsou...tak já nevím mám se teda odstěhovat a dojáždět domu za prací a ještě tu mít volný byt?

Je to na každem neříkám že je tohle ideální, ale žili jsme takhle vždycky a fungovalo to.

Jinak samozřejmě předpokládám do budoucna tak jak byli rodiče ochotni se postarat o mě tak že se postarám já o ně

Moc rada to není ale je to spíše pohled z druhé strany proč někdo bydlí u rodičů.

Táta s tchánem vycházel vždcky dobře, podnikali společně, já s nimi vlastně trávil veškerý svůj čas, v podstatě to co umím mám od nich dvou, plus samozřejmě i něco od mamky, díky tomu jsem v pohodě prolezl VŠ protože jsem měl z domova perfektní základ. Takže je prostě i povinností v tomhle pokračovat. Já se půdy nikdy nevzdám, už nám to jednou sebrali a nevzpomíná na to nikdo v dobrém. Samozřejmě mě tohle trochu diskvalifikuje v hledánípartnerky, tohle se dneska už holt u děvčat moc nenosí, ale mě do paneláku nikdo nikdy nedostane.

mnvxy
hodnocení

1x
Tak si najděte vybavený podnájem a nemusíte řešit, kdo má co nasetreno. Nebo ať si vezme hypotéku sám na sebe. Nejste ani manželé, ani jste spolu nikdy nebydleli, vzít si najednou společnou hypotéku je hloupost! Můžete zjistit, že se s ním nedá bydlet a za půl roku se rozejdete a jak byste rozchod řešili se společnou hypotékou, to by mě zajímalo.

hodnocení

1x

,,Nechce platit cizí byt?,, Plánujete spolu žít,založit si rodinu,mít děti? Tak to chce vlastní byt,na hypotéku dosáhnete a taky může přidat něco co má naspořeno.,,Mama hotel,,mu očividně vyhovuje,jen nevím,zda je takový ,,chlap,,pro normální život použitelnej.Pokud se neodstřihne od ,,pupeční šňůry,,tak raději vemte nohy na ramena!

joudic*
hodnocení

0x

a jeje mamanek, to si jeste uzijete, beztak si neumi udelat ani vajicka, natoz aby vedel kolik jidlo stoji.. a jestli rodicum nic neprispiva, tak se nemuzete divit ze si za 10 let nasyslil 500... to se to setri, kdyz za me ostatni vsechno plati. Nikdo jiny v tomto veku nebydli u rodicu, pokud necestuje vetsinu roku. Tak jen pozor, abyste jen nenahradila maminku.. navarit, vyprat trenky se skrtatkem apod.

Jinak do zacatku moc netreba, vetsinou kauce na 2 najmy + 1 najem a mit za co jist. Za jidlo utratim cca 3tis/mes a dalsi tisice za pivo a cigarety :)

danys*
Neviděl bych to tak černě, každý není jako vy :-D

belicka
hodnocení

0x

Mě v tom vašem vztahu něco nesedí.

Nikde slova - máme se rádi, chceme se vzít a založit rodinu. Je mezi Vámi opravdu blízký vztah, kterému říkáme láska?

Vy si tím společným bydlením řešíte svoje problémy.

Možná, že se do léta ještě lépe poznáte, zatím mi to připomíná spíše kalkul.

Neřešila bych úspory, ale budoucnost a společné hospodaření. Záleží, jakou variantu přítel nastíní, jakou Vy a jak to dáte spolu dohromady a jaký z toho budete mít pocit.

V dřívější otázce píšete o svých úsporách. Nyní jsou úspory nižší, tedy byl nějaký nečekaný výdaj, nebo se Vám nedaří vyžít, saháte do úspor, namísto abyste částku navyšovala? To si jenom porovnejte sama v sobě, kde se stala chyba.

Jakmile příjem nestačí, bylo by dobré se porozhlédnout po lépe placené práci, nebo po přivýdělku.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Já bych tu od sebe oddělila 2 věci. A to 1) bydlení s rodiči a 2) bydlení u rodičů. Pokud manžel bydlí v bytě s rodiči a mají tzv. společnou domácnost, neboli rodiče jsou stále za rodiče a syn, byť 33 letý, stále za dítě - pokud půjdete bydlet k nim, do jejich bytu, stanete se dalším jejich dítětem se vším, co rodiče (v tomto případě cizí lidé) po dítěti běžně požadují. Bude po vás vyžadována poslušnost. Budete (k ruce) pomáhat jeho mamce s tím a tak, jak ona určí. Něco jiného je to v případě, že jeho rodiče mají dost místa a možnost vám dvěma vyčlenit nějaký prostor jen pro vás 2. A budete vést 2 domácnosti, kde nebude 1 podřízená 2. My jsme s (dnes manželem) taky bydleli cca 2 roky u našich, ale měli jsme svou místnost se samostatným vchodem a vedli jsme svou domácnost za své peníze. Ale je pravda, že vařit jsem chodila k našim, do jejich zařízené kuchyně a mamka byla tak zlatá, že mi to tolerovala (já s odstupem času bych sama sebe po měsíci chytila za flígr a už bych letěla od sporáku i z kuchyně - tenkrát mi to nedocházelo). Ale to byla moje mamka, já byla vychovaná podle jejích pravidel, ne cizí žena, jako by to bylo u vás. Radila bych, toto si s partnerem prohovořte, to je pro váš vztak a vaše soužití podstatné. Teprve potom řešte úspory. Ida

iz*
hodnocení

0x

Přemýšlím,

k čemu Vám otázky slouží, když na odpovědi (až na jednu výjimku) nereagujete a patrně se podle nich ani neřídíte.

Navíc opakovanou otázkou porušujete zdejší pravidla.

Chcete-li osamostatnit, musíte si na to napřed vydělat. Má-li Váš partner dobrý vztah se svými rodiči, neměla byste spěchat na to jej od rodičů odstěhovat.

Nelíbí se mi ani Váš přístup. Vy se svou rodinou nevycházíte, proto se chcete odstěhovat a spěcháte na to, aby totéž udělal Váš partner, který má navíc o bydlení jinou představu než Vy.

Napřed byste si měla srovnat vztahy ve své rodině, potom (třeba i souběžně) vyřešit finance pro samostatné bydlení (to by neměl řešit Váš partner) a nekonec je realizovat.

Ovšem pochybuji, že si z našich rad něco vezmete...

hodnocení

0x

Za prvé píšete "chci jít bydlet" s přítelem. A co on? On chce také jít bydlet s Vámi? Podle toho co píšete dál, bych to teda neřekla. 80 tisíc je tak akorát na to, abyste si našla vlastní podnájem a zaplatila 3 měsíční kauci a trochu si byt zařídila. A pak už Vám z toho moc nezůstane. Za další je opravdu hodně divné, že někomu, s kým hodláte asi založit rodinu, se obáváte říct, kolik byste mohla do společného bydlení investovat Vy. Když se dva lidé mají rádi a chtějí se osamostatnit a založit rodinu, tak si tohle všechno řeknou, protože to není jen tak. Zřejmě máte na mysli koupit si společně byt a vzít si hypotéku a to není žádná legrace, to je "běh" na dlouhou dobu.

A také nerozumím tomu, proč se dvakrát ptáte na jedno a to samé a pak vůbec neregujete. A nemůžete si teda stěžovat, že byste dostala málo odpovědí. Tak jestli takto komunikujete i s přítelem, tak se mu ani nedivím, že se do toho projektu s Vámi vůbec nehrne.

radisto
hodnocení

0x

Měla byste mít tolik peněz, abyste v případě výpadku příjmů (nemoc, výpověď, změna práce...) dokázala po dobu nejméně 3 měsíců tento výpadek vykrýt.

To znamená pokud berete 22tis. čistého, měla byste mít bokem nejméně 66tis. Kč, samozřejmě čím více, tím lépe pro Vás.

fialka2
hodnocení

0x

Vy asi potřebujete řešit své problémy. Přítel to tak nevidí. Docela zajímavý vztah. Tak si najděte levný podnájem a přítel bude event. u Vás občas přespávat. Třeba nemá zájem se stěhovat z domu od rodičů. To si musíte vyříkat mezi sebou.

O tom jaké má úspory, co máte Vy apod. je bezpředmětné spekulovat. Třeba přítel nechce ještě zahnízdit, třeba hledá jinou možnost lepšího vztahu. Kdo tlačí na pilu jste Vy, jak mám dojem... že spěchám... Myslím, že jde o něco jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]