Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
mám dotaz ohledně stromu (dub letní), ve vlastnictví sousedů. Starší strom stojí cca 40 cm od naší hranice pozemku. Při vichřici nám ulomená větev poničila plot. Vzhledem k bezpečnosti (nemluvě o znečištění zahrady v každém ročním období jeho zrody) jsem požádala sousedy o pokácení. Na jejich žádost poslal úřad lesníka na posouzení, který "ústně"stanovil - pokácet, je sice zdarvý, ale může se vyvrátit. Nežli se ovšem sousedé po našich dlouhých dohadách odhodlali k tomuto činu, oficielní žádost, kterou podali na úřad o 1/2 roku déle, byla zamítnuta, že došlo k odbornému posouzení a strom je zdravý a nikterak neohrožuje bezpečnost. Bylo jim doporučeno pouze prořezat. (Mezitím se totiž změnilo na MÚ osazení životního prostředí).Toto bylo v listopadu, do této chvíle se samozřejmě nic neudálo a vyjádření úřadu přidalo jen sousedům polínko do ohýnku.
Koruna zasahuje z celé poloviny na náš pozemek, mám nárok požadovat korunu ořezat? Případně prosím o odkaz § OZ.
Moc děkuji
MS
S tím ořezáváním opatrně. Mám pocit, že za jistých okolností můžete požadovat, aby soused přerostlé větve odstranil, ale přesně nevím, za jakých, ale sám asi na ně sáhnout nemůžete. Ten strom je sousedův včetně přečnívajících větví (a případných plodů, kdyby to byl strom ovocný, což zde není). A už vůbec j je nesmíte řezat v době rústu, mimo v dobu vegetačního klidu. Ale sousedské spory jsou nejhorší a já jsem naprostýlaik; nedejte na mne a poraďte se s právníky.
Pokud je strom označen jako zdravý,těžko někdo povolí jeho poražení.Je zcela jisté,že ho lze nechat odborně prořezat,Nejlépe by bylo,sehnat někoho,kdo patří k tak zv. Arboristům,stromolezcům,ti se zabývají profesionálně péčí o stromy.Když někoho takového seženete,zajdete na úřad a získáte povolení o zdravotní řez stromu.Ten prořez spočívá především v odstranění suchých větví a lze jej dělat kdykoliv.
JABRAKA
V OZ bylo a snad to tam je pořád, že máte právo přesahující větve, ale i kořeny na Váš pozemek, odstranit ve vhodnou roční dobu. Takže se jen poptat co to je ta vhodná roční doba.
Soused by musel mít na poražení stromu povolení od Životního prostředí. Na větve se to nevztahuje, ovšem vzhledem k těm 40 cm by šlo pryč půl koruny a nevím co by tomu řekli ochránci.
doplněno 14.02.10 23:25:Můžete studovat
§ 127
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Když ten strom společnými silamy rok po roku zredukujete na úplné minimum, tak bude vše ok a nikoho ani nenapadne se po tom stromu shánět... Na prořez máte čas do konce března. Pokud je strom významná památka nebo strategicky významný bodm pak jej nemůžete ani redukovat. konkrétní paragraf asi nepomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.