Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
věděl byste někdo, jestli a jak se dá reklamovat lék - kapky do očí? Podle příbalového letáku se má z toho balení nakapat určitý počet kapek, ale já je užívám skoro rok a není to tak. Psala jsem dotaz na SUKL, ale tam mě jen ubezpečují, že je těch kapek v lahvičce opravdu dost. Ptala jsem se, jestli to někdo prakticky vyzkoušel, ale na to mi neodpověděli. Lékařka mi napíše recept na troje kapky a řekne, že mi to vydrží na 3 měsíce. Nikdy mi nevyšla jedna lahvička celý měsíc.
Děkuji za návod na podání reklamace.
Na těch očních kapkách není napsáno, kolik kapek obsahují. Jen v příbalovém letáku píšou, že se mají používat nejdéle 4 týdny, tj. 28 dní a pak si otevřít nové. Nejspíš kvůli tomu, že by mohla hrozit nějaká nákaza.
nO TAK TO JE TAKOVÝ OBECNÝ STRAŠÁK, KTERYMI SESTRA NA OČNÍM ROZMLUVILA. pROSTĚ VÝROBCE SE SYCHRUJE A TVRDÍ, ŽE ZA MĚSÍS SE KAPKY ZKAZÍ nebo infikují, ALE KDYŽ DOSTANETE PŘEDPIS nA TŘI MĚSCE, ÍTAK ty tři měsíce nejso třikrát čtyři týdny, takže podletohoby vám na tři měsíce neměly vydržet, respektive neměly by se používat. Takže já na radu sestřičky kapu, kapu, dokud kapou. Druhá otázka je, že mně vyzicky na ty yři měsíce bohatě vystačí; používám taky kapky na udržení vnitroočního tlaku na prevenci glaukomu (nikoli katarakty)a vždy mi to bohatě vystačilo. Jinak měření na kapky není žádné exaktní měření, to, že napíšou, kapat jednu kapku a ono vám to na měsíc fyzicky nevystačí, není absolutně důvod k reklamaci (a pokud by vám tovystačilo na 28 dní, ale ne na měsíc, už vůbec ne, vzhledem k deklarované použitelnostiú. Počet kapek , respektive počet realizovatelných kapání, je dán spíše průměrnou zkušeností a vždy se dá "okecat" tvrzením typu "každému to staší, tak se to naučte". A někdy opravdu pacienmt (neříkám, že zrovna Vy) kape několikrát, než se vůbec do toho oka trefí.
A jen tak na okraj: onoúčinek léku není dán jenom tím, kolik kapek nakapete. Taky můžete dobře nakapat a vzápětí lék "vybrečet", nebo vám z oka odteče slznámi kanálky (zmáčknete si je po nakapání?.
No a taku každý tu mluví o kapací lahvičce, jakoby exisroval jediný druh, a k němu udílí své moudré rady, ale ono je jich moc tybů. Třeba Hyal drop používá speciální puppičku, která má zaručit sterilitu kapek a tedy použitelnost po otevření výrazne delší než 28 dní; ale zato se s ní skoro nedá kapat.
Kapete rok, už byste to měla mít "v ruce"? Kapala jsem si 16 let Lumigan, faktem je, že to trojbalení mi vždy vydrželo déle, než 3 měsíce, nikdy by mě nenapadlo po 28 dnech zbytek vyhodit, pokud jsou kapky dobře uchované. Možná prokápnete, nebo víc zmáčknete a kapky Vám vytečou z oka. Fakt stačí jen maloučko zmáčknout. Po operaci šedého zákalu se tlak ustálil na 15 a již nekapu. Asi jste to nechtěla takhle slyšet, ale pochybuji, že by kapky měly menší obsah, než mají mít, spíš je potřeba fakt neprokápnout...
Děláte dobře, že to nevyhazujete, ale kdyby vám to ten měsíc či déle nevydrželo a vy to chtěl reklamovat, byl by to důvod k zamítnutí reklamace. (A o tom, že mi to vyteče z oka, buch se v reklamaci už vůbec nezmiňoval.)
lide dneska maji fakt malo prace, protoze resit, doslova sracky, to uz je naprosto mimo
misto 40 kapek tam bylo jen 39, idealne to dat k soudu a domahat se te jedne kapky
Natočit na video aby bylo vidět kolik kapek nakape, pak klasicky reklamovat - nesouhlasí uvedené množství kapek. Pokud bude sedět, přeleješ zpátky do lahvičky. Příp. to jde zvážit, odměřit množství atd.
Vliv může mít i způsob kapání.. Správně = netřepat, nechat kapat volně.. Divil bych se kdyby množství nesedělo...
Díky. To je právě ta potíž, že to nemůžu "překapat" někam jinam a pak kapky znovu dostat nazpátek. Jsou to oční kapky a to balení je udělané tak, že se dá kapat jen ven, ale dovnitř nic nedostanete.
Trochu podezírám to technické provedení lahvičky a "kapátka", že je tam třeba velký otvor a kapou větší kapky, než by měly.
Netřepu, nechávám kapat volně.
Ale díky, že jste mě pochopil, co bych chtěla vlastně reklamovat.
Používám denně kapky do očí, umělé slzy (nosím čočky). Umím si je nakapat tak, že se mi kapalina mrknutím rozetře po povrchu oka a nic nevyteče, ale taky si je umím nakapat tak, že mi z oka ukápnou dvě velké kapky. Toť odpověď na Vaše nesrovnalosti s počtem kapek.
Pokud používáte kapky dlouho, tak schovejte obal od nich. Až si koupíte nové balení, obě balení zvažte na kuchyňské váze a podívejte se na rozdíl mezi váhou prázdné lahvičky a váhou nového balení i s obsahem (hustotu předpokládám stejnou jako voda, takže by vážení snad mělo odpovídat).
Hustota pravděpodobně bude jiná než vody = přepočet hmotnost na objem nebude sedět... Navíc to neřeší jinou velikost kapky (chyba dávkovače)
asd, možná. Zrovna teď nemám žádné nenačaté kapky, abych vyzkoušela.
Co jsem však chtěla říct, bylo, že různým stiskem dosáhnu různé velikosti kapky. Tak to prostě je takže měřit kapky na kapičky (a ne na mililitry) není odpovídající.
Váha je u kapek na snížení nitroočního tlaku nedůležitá, tam je prostě třeba každý den dvakrát denně kápnout do očí, aby se postupně neosleplo. Snažím se vždycky udělat co nejmenší kapku.
Někde asi děláte chybu,mám stejný zdravotní problém,kapu 2x denně a jedny 5 ml kapky mi vydrží 5 týdnů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.