Nejste přihlášen/a.
Hrob není nemovitost, nemůže ani být zapsán v katastru nemovitostí. Ač se ti adminovi nelíbí, toto snad promine, neboť více najdete na pravnilinka.cz/... Platíte za nájem hrobového místa správci hřbitova/většinou na 10 let/. Při nezaplacení správce vyzve posledního plátce k zaplacení na další období, nebo k vyklizení hrobového místa. Ale můžete zaplatit, na toto další období třeba vy a správce od příslušného data bude evidovat vás a vaši adresu. Náš hrob až do svého úmrtí platila maminka a starala se o něj, potom sestřenice, a když jsem to zjistil, na budoucích dalších 10 let jsem zaplatil já /2021-2030/. Žádný problém.
Též: epravo.cz/...
"...můžete zaplatit, na toto další období třeba vy a správce od příslušného data bude evidovat vás a vaši adresu".
Asi jak kde. Přítelkyně se marně snažila zaplatit hrob na jednom pražském hřbitově, ve kterém je pochována řada jejích předků, který ale zdědila její macecha (která s hrobem neměla vůbec nic společného). Macecha se moc nestarala, blížil se termín další splátky. Když náhle zemřela, hrozilo propadnutí nezaplaceného hrobu státu. Hřbitovní správa trvala na tom, že musí zaplatit přímo nájemce hrobu, nebo někdo s jeho ověřenou plnou mocí . Dědici ale ani netušili, že nějaký hrob zdědili, dalo dost práce je vůbec najít a přimět k převodu nájmu na přítelkyni. Nakonec se asi po půl roce snažení povedlo a přítelkyni bylo dovoleno hrob se svými předky zaplatit.
Můj příspěvek byl sice vyškrtnut administrátorem, ale není to nesmysl, jak píše. Když mi zemřela babička, byli jsme vyzváni advokátem, který řešil dědictví, k nahkášení věcí, které se dědí a jmenovitě i k majetku hrobu. Hrob jsme měli a tak bylo nutné doložit odhad jeho ceny do dědictví. Hroby se také běžně prodávají za x peněz, kdyby to nebyla movitá věc, ale věc státu, tak by se asi nemohla prodávat. trvám na tom, že něco jiného je hrobové místo a něco jiného hrob- tedy pomník.
Delina, taky mám dokumen o dědictví, kde je uvedene i hrobka, ale v dotazu jde o něco jiného, nikoliv o hrobku.
@Delina,
v předchozí odpovědi jste napsala, že hrob (pomník) je nemovitost > to je samozřejmě nesmysl. Pomník není hrob, je to hrobové zařízení. Hrob je částí hrobového místa. Hrob není majetek, který by bylo možné zdědit.
Vypadá to, že si svou zkušenost už dobře nepamatujete > "majetek hrob" je nesmysl. (Příště se před svou odpovědí radši podívejte do zákona.)
PS: Trvat na chybách?
Dobrý den, on je rozdíl mezi hrobem (kopaná jáma) a hrobkou (vystavěná kobka a nad ní pomník). A rodinná hrobka sice není nemovitost zapsaná v KN, ale někdo ji financoval (nechal vybudovat a nebyl to stát ani obec), má svého majitele a tak je součástí dědictví (měl jsem to stejně jako @delina a musel být i znalecký posudek). Platba za hrobové místo (umístěná hrobky) je něco jiného a je to pronájem místa i za servis, který poskytuje správce hřbitova (údržba zeleně, úklid, ostraha, vodné apod.). Tazatel by měl upřesnit, zda jde o hrob nebo hrobku (a komu nyní patří) nebo jen o převod v osobě, která bude hradit za pronájem místa na hřbitově. Zdravím!
milancukrar - on ten dotaz je hlavně zmatečný. Nadpis je o dědictví hrobu (není jasné, zda jde o hrob či hrobku) a následně je dotaz rozvíjen o platbu za hrobové místo. Již jsem vyzval tazatele k upřesnění.
Bene, taky mám dokumen o dědictví, kde je uvedene i hrobka, ale v dotazu jde o něco jiného, nikoliv o hrobku.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.