Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám povinnost dávat znamení u zastávky?

Od: zamavatnautobus odpovědí: 12 změna:
Když stojím u autobusové zastávky, kde je napsané, že to je na znamení, mám povinnost dávat řidiči znamení zamáváním? Dříve jsem to nikdy nedělal a ani jsem nevěděl, že mám tu povinnost. Jde o to, že ostatní řidiči s tím nemají problém, ale objevil se jeden řidič, který mě za to přes celý autobus vynadal a říkal, že není žádný můj osobní šofér, že mi bude zastavovat jen tak a že co si to dovoluju. Asi má problém jen se mnou, protože když tam se mnou stojíi někdo jiný, tak nikdo nedává znamení a stejně jim zastaví a když začneme nastupovat a je řada na mě , tak z něho přímo srší ten výraz "ježíši, zas mám vozit tohohle debila?" Co si o tom mám myslet? Mám opravdu tu povinnost zamávat na autobus, když stojím u zastávky na znamení? Podle mě se jedná o nějakého rasistu, protože nejsem bílý, ale Asiat...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

V Praze nemusíte:

Chci nastupovat:

Autobusy, tramvaje

Zaujmu na nástupišti takové místo, abych mohl být řidičem včas spatřen (nemusím na přijíždějící autobus či tramvaj mávat), řidič musí zastavit i pokud již v zastávce zastavilo jiné vozidlo veřejné dopravy a cestující by mohl být přehlédnut.

pid.cz/...

Jiný dopravce to může mít v přepravním řádu/podmínkách stanoveno jinak - přečtěte si je.

To samé v Liberci, znamení musí dávat cestující uvnitř vozu, ale kdo stojí na zastávce, musí pouze stát viditelně. Je to v podmínkách.

hodnocení

3x
Třeba v Brně u mhd to povinnost není, ikdyž zase to chtějí zavést. Zbytečné zastavení=náklady navíc - ono se to nezdá, ale při těch několika set zbytečných zastavení po celém městě denně se to nasčítá(tuším kolem 2kč/zastavení). Jinde se ale opravdu může díky přepravním podmínkám stát, že šofér legálně profrčí s širokým úsměvem bez zastavení. Nicméně já bych měl pohled z druhé strany. Opravdu je pro cestujícího v zastávce na znamení tak velký problém mávnout? Často sám (ne)vidím nějakého ninju v černém na neosvětlené zastávce a pak se ještě vzteká. Přitom večer stačí mávnout tím mobilem, do kterého civí a svítící displej je vidět na stovky metrů - ku spokojenosti cestujícího i autobusáka... Cením si i cestujících, kteří mávnou na znak, že nenastupují. Při zpoždění šetří čas - cestujícím samotným(kolikrát jsi nestihl o fous přípoj?)

iz*
hodnocení

2x

Pokud znamení nedáte, nemusí řidič v případě, že na zastávce nikdo nevystupuje, zastavit.

Skutečnost, že stojíte na zastávce neznamená automaticky, že chcete cestovat. Můžete si tam zjišťovat spojení na jiný den, na někoho čekat, ...

hodnocení

1x

Možná, že v tom hraje roli i nevraživost řidiče vůči Asiatům, přesto pokud je zastávka na znamení, musíte dát zřetelně znamení k zastavení (zamávat na něj), jinak vám nemusí zastavit a bude to bohužel vaše vina.

liska5

To se někdy najde takový "rasově postižený". Dokáže vyřvávat Čechy Čechům, ale kdyby si nechal udělat rozbor DNA, tak má v sobě geny Afričana, Skandinávce nebo i Asiata. Českou kotlinou od pradávna kočovaly různé kmeny a táhli válečníci všelijakých národů, jsme namíchaní, že čistej Čech neexistuje. Ale to ten řidič neví, on si jen hledá někoho, na kom by si vybil svoji frustraci.

Tak mu řekněte mile: " Já bych Vám u nás ve Vietnamu / Číně, Thajsku,../ v pohodě zastavil. Hodně tam vozíme české turisty. "

72mona3*
hodnocení

1x

Povinnost? Nevím. Ale rozhodně je to ve vašem zájmu. M.

belicka
hodnocení

1x

Je to již změněné. Na zastávce v Praze mávat nemusíte, stačí, že tam stojíte, tak nějak připraven.

Ale můžete, nikdo se kvůli tomu zlobit nebude.

Já jsem vždycky jenom zlehka pozvedla ruku, jakoby na pozdrav.

Pokud tam zastavovalo více čísel, tak jsem nestála na kraji, ale stranou, případně dala rukou zřetelné znamení zamítnutí - zleva doprava. Oni po Vás totiž řidiči koukají.

hodnocení

0x
Nebojte, není to nutně tím, že Vás řidič nemá rád.
Já u nás, pokud jedu že zastávky "na znamení" stopuju bus skoro vždy, i když si mne řidiči pamatují.
Je to logické a správné v dané situaci.

pb®
hodnocení

0x

Tak nemávejte, ale hajlujte. Já takhle vždycky s gustem zahajluju na řidiče, když jedu s kočárkem. A můžete být rád, že vám vůbec zastavil. Mně jednou nezastavil na zastávce na znamení vůbec. Byla jsem uvnitř busu s kočárkem, věděla že je zastávka na zmanení a 2x zavčasu zazvonila, tak jako se při výstupu s kočárkem zvonit má. A nezastavil, čurák. Asi jsem měla zazvonit jednou, jakože zastávka na znamení a pak 2x, jakože budu vystupovat s kočárem. Nevím, kdo se v tom má vyznat. No každopádně další zastávka na znamení nebyla a byla od domova úplně stejně daleko, jako ta předešlá, takže mi to bylo jedno.

tjk
hodnocení

0x

Když je to zastávka na znamení, tak musíte to znamení učinit, tedy rukou zamávat. A jestli řidič někomu nemávajícímu zastaví, je to jenom jeho dobrá vůle. Asi je to v každém městě jinak. U nás řidič nikdy nezastaví nikomu, pokud nevidí znamení k zastavení. A s tím vaším jedním šoférem asi nic nezmůžete, možná je to fakt rasista a užívá si to. Prostě si zamávejte, mějte pokoj a víc to neřešte. Co jiného. Nic.

zamavatnautobus
hodnocení

Dobrá, děkuju. Já jsem od té doby samozřejmě začal na něho mávat, i když se mi pořád zdá, že má se mnou nějaký problém. Mně jde o to, že dříve jsem o téhle "povinnosti" nevěděl a nikdy to tak nedělal. Ostatní řidiči mi vždycky zastaví (ale stejně furt od té doby mavu, protože nevím, kdo ten bus řídí). Když tam stojí se mnou někdo jiný, tak mávat nemusím, protože to nikdo nedělá a stejně jim vždycky zastaví. Bavil jsem se o tom s kamarády a ti mi říkali, že nikdy na bus nemavali a ani nevěděli, že se to má tak dělat a stejně jim zastavili... Takže bůhví, jak to s tím je :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]