Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz hrozí sankce pokud neplatím penzijní pojištění sjednané mnou pravidelně měsíčně? Stačí uhradit třeba jednou za rok,nebo zrušit? Jsem bez příjmů tak nyní nezbývá. Děkuji za odpovědi.
V každém případě zpětné zaplacení nebude honorováno státním příspěvkem a nezapočítá se vám do těch pivonných pěti let, kdy můžete připojičtění ukončit a vybrat nebo jinak zužitkovat. Ale ani zaplacení najednou dopředu, může být problém v tom smyslu, že není jasné, zda jde o platbu tři měsíce dopředu nebo za platbu za měsíc + mimořádný příspěve. Rozhodně se ty peníze neztratí.
Mně se párkrát stalo, že jsem nezaplatil, ať omylem nebo jinak, a prostě to znamenalo vynechání toho měsíce a prodloužení doby o něj. Předčasné ukončení nedoporučuji, za to jsou sankce. Tedy zpětně odeberou státní příspěvek a pokud jste třeba žádal a konto spoření o úlevu na daních, tu byste taky musel doplatit. Doporučuji místo toho před každou změnou v platbě domluvit se s pojišťovnou.
Žádná pojišťovna v ČR neprovozuje penzijní připojištění, neboť to je věcí penzijních fondů. Opravdu nejlépe uděláte,když se obrátíte byť i telefonicky na Váš penzijní fond, kde by Vám měli poradit nejlépe.
Minimální měsíční splátka je 100 Kč a neměl by být problém požádat o snížení a nebo i odklad splátek. Jinak se podívejte na tyto informace, i když kolegové vám správně odpověděli. Ale určitě se nevyplatí připojištění zrušit, zkuste alespoň na přechodnou dobu platit tu minimální částku a třeba ke konci roku, pokud by se vám finanční situace zlepšila, dát jednorázovou splátku na maximální státní příspěvek a nebo daňový odpočet. Já mám připojištění u České pojišťovny a s nimi se dobře komunikuje mailem. I když dodatek ke smlouvě musíte poslat s originál podpisem.
Upřesňuji, že mám připojištění u Penzijního fondu České pojišťovny a.s., který je členem finanční skupiny České pojišťovny a.s.
Doporučuji PF poslat dopis, že snižujete svůj příspěvek na 100 kč měsíčně a pošlete je tam vždy v lednu najednou (1200), nebo měsíčně (ale nezapomeňte, že platíte bankovní poplatky za každou platbu).
Ostatní doporučované metody vyžadují jistou znalost zákonu o PP se státním příspvěkem a musí být udělány správně, aby splnily to co mají. Jít jednou za rok na víkend (no, v některých regionech i vícekrát) na brigádu a vydělat si 1200 by neměl být problém a je to výnosnější než studování zákona.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.