Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příruční zavazadlo

Od: elisa24® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, může být v příručním zavazadle jednorázová žiletka, třeba v nějakém obalu nebo pinzeta (6 cm vyndaná ze sady z kapesního nože)? Může se být něco v kapse v kalhotách/kraťasech/mikině, může se mít mikina přes ruku? Někdo mi říkal, že měl při cestování bez odbavených zavazadel dvě zavazadla, to je možné? Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že se ptáte na leteckou dopravu - bezpečnostní pravidla zde prg.aero/... - podobné to je všude (doporučuji zjistit podle země odletu/příletu).

Co se zavazadel týče - prg.aero/... - může se lišit podle konkrétní společnosti.

Mikinu při kontrole příručního zavazadla odložíte k němu na pás.

hodnocení

Tekutiny, které se předkládají ke kontrole samostatně, se nezahrnují do toho kabinového zavazadla? Nemusí se do něj vejít a nepřičítá se to k jeho váze?

Zahrnují - jenom je prostě máte v tom sáčku položené v tom "podnosu" na pásu a po kontrole je tam zase vrátíte (nebo si je dáte do kapsy).

Příruční zavazadlo

Vypadl mi konec věty = "do kapsy"... a pak je samozřejmě zavazadlo o to lehčí

hodnocení

Když je příruční zavazadlo třeba 8 kg, tak je to teda bez těch tekutin?

Podle toho, jestli jsou v zavazadle nebo po kapsách - ale předložit ke kontrole, jak je požadováno, je musíte vždycky.

hodnocení

Takže 8 kg zavazadlo a pytlík s tekutinami v mikině nebo ruce je ok?

Ano - když budete mít povolené množství. A jakmile budete v letadle, můžete je z té kapsy klidně přendat *smich*

Ale ještě se podívejte na podmínky vaší letecké společnosti.

hodnocení

2x

Žiletku i pinzetu bych dala do kufru, stejně nebudete ani jednu z těch věcí potřebovat za letu, i těsně po něm. A na hotelu už budete mít k dispozici svůj kufr.

Na pás se dává úplně všechno. Co kdybyste v té mikině přes ruku měla schovanou zbraň? Do bedničky se odloží i hodinky, brýle a opasky (kovová spona). Byla jsem svědkem, jak pánovi nařídili zout si i boty. ;) Jaga.

doplněno 22.03.19 12:29:

Ono dokáže pěkně silně zahvízdat i kovové zapínání na podprsence. To ale naštěstí tolerovali. Stejně tak, jako kovové koleno.

Já mám na tohle kliku - boty zouvám běžně, na skeneru pípám - a když jsem se tedy ke kontrole dostavila bez kousíčku kovu (i sponky jsem vyndala a sundala brýle) tak jsem byla strojem náhodně vylosována a mazala jsem na kontrolu zplodin na rukou *smich*

hodnocení

A to chtějí vidět všechno kovové i v tom příručním zavazadle? Hledají jenom kovy?

Oni to uvidí, protože zavazadlo projíždí rentgenem - pak vás můžou požádat, abyste ho otevřela, ukázala, vyndala tohle nebo tamto.

Tady máte (snad) všechny informace:

Desatero bezproblémového průchodu bezpečnostní kontrolou na letišti

1. Seznamte se řádně s přepravními podmínkami již před cestou na letiště. Pokud máte pochybnosti, obraťte se s dotazy na leteckou společnost, se kterou cestujete, nebo na letištní informace.

2. Na letiště přijeďte s dostatečným časovým předstihem, aby odbavení Vašich zapsaných zavazadel a následná bezpečnostní kontrola neprobíhala v časovém stresu.

3. Při příchodu na stanoviště bezpečnostní kontroly v klidu vyčkejte, až na Vás přijde řada. Respektujte koridory, které jsou pro čekající cestující vytyčeny pomocí stojanů a pásů a vždy respektujte pokyny a příkazy bezpečnostních pracovníků. Jakmile přistoupíte k rentgenovému zařízení, připravte se na zahájení bezpečnostní kontroly. Pro odložení předmětů, které budete předkládat ke kontrole, použijte plastové misky, které jsou pro Vás na každém stanovišti připraveny. Pouze Vaše zavazadlo do nich nepatří.

4. Vyjměte ze zavazadla plastový sáček, ve kterém přepravujete předměty obsahující tekutiny a gely a předložte jej k samostatné kontrole.

5. Do plastové misky si odložte všechny kovové předměty, které máte v kapsách oděvu (např. mobilní telefon, klíče, cigarety, drobné mince, peněženku, atd.)

6. Svlékněte si svrchní oděv (kabát či bundu) a odložte jej do plastové misky.

7. Z Vašeho zavazadla vyjměte rozměrnější elektroniku (notebook apod.) a položte ji do plastové misky k již odloženému svrchnímu oděvu.

8. Vaše zavazadlo položte na pás rentgenového zařízení.

9. Vyčkejte instrukcí bezpečnostního pracovníka a po jeho pokynu projděte detekčním rámem. Pokud budete vyzváni k podrobení se dodatečné kontrole, bez výhrad to akceptujte.

10. Vaše zavazadlo a odložené věci budou podrobeny rentgenové kontrole. Pokud budete bezpečnostním pracovníkem vyzváni k otevření zavazadla, případně k předložení některého z kontrolovaných předmětů k následné prohlídce, bez výhrad to akceptujte.

letenky.cestovniportal.cz/...

Příruční zavazadlo #2
hodnocení

Děkuji, plastová pinzeta být může? Včera jsem na nějaké podobné stránce, jako mi posíláte odkazy, četla, že jednorázové žiletky prošly, to je blbost?

Tak ještě jednou - seznamte se s požadavky konkrétní společnosti a konkrétního letiště. Na jejich stránkách byste měla najít informace o tom, co ne/lze. Nebo jim zavolejte - infolinku by taky měli mít.

V každém případě má konečné slovo pracovník bezpečnostní kontroly.

hodnocení

Pardon, už nebudu otravovat, ještě poslední dotaz prosím: Co za obchody je po odbavení na Letišti Václava Havla?

hodnocení

Na tohle jsem koukala, ale to je v areálu nebo za kontrolou? Tranzitní část je za kontrolou? To jsou ale nepraktické obchody

*zed* Co kdybyste se příště pořádně podívala, co je na stránce uvedeno? Tranzitní část je s letadélkem.

hodnocení

2x
Já byl na letišti pracovně, vjížděli jsme boční branou na ranvej, kde jsme taky museli projít kontrolou, a řeknu vám, že to funguje tak nějak náhodně :D 5 dní po sobě, na sobě jsem měl prakticky to stejné - dvakrát jsem zapípal a musel jsem na prohlídku včetně sundání bot, třikrát ne. Kolega si zapomněl v kapse asi 100 Kč v drobných a nezapípal. Batohy musely projet rentgenem, pak jsme šli ven do auta, otevřel jsem jim dodávku, nakoukli do plného zavazadlového provozu, kam bych schoval naprosto cokoliv, a jeli jsme dovnitř *smich*
Ta "bezpečnost" je taková spíš naoko, aby lidi měli pocit, že jsou chráněni.

hodnocení

Děkuji za odpovědi, jde mi o to, že mám letět bez odbaveného zavazadla, nikdy jsem neletěla a neumím si představit, jak sbalit do toho příručního zavazadla. V kapse bych měla třeba něco, co se mi nevešlo do kufru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]