Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce přesčas na zkráceném úvazku

Od: dotaz* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra na zkrácený úvazek (0,733) a pracuji na 12hod směny. Neustále mám přesčasy a nevím, jak se tomu bránit. Situaci jsem se snažila vyřešit se staniční sestrou, která služby rozepisuje. Bez efektu - nejsou prý lidi. Tak jsem šla opakovaně přímo za náměstkyní pro ošetřovatelskou péči. Ani tady jsem příliš neuspěla. Jeden měsíc jsem měla služeb méně, ale další měsíc mám opět služby navíc (cca 30-50hod za měsíc). Jak se mohu bránit? Když nepomohlo osobní jednání, mám napsat nějakou žádost písemně? Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@dotaz - Když nepomohlo osobní jednání, mám napsat nějakou žádost písemně?
V každém případě - a na kopii si nechte potvrdit datum převzetí včetně podpisu toho, kdo převzal.

Nevím, co máte ve smlouvě, ale přečtěte si pro začátek finance.cz/... a finance.cz/... ať se trochu zorientujete.

dotaz*
hodnocení

Já měla na mysli žádost zaslat doporučeně poštou. Ale jak tu žádost napsat, aby to bylo nějak právně uchopitelné a srozumitelné? Už jsem si tyto věci studovala a zaměstnavatel mne nemůže nutit do přesčasů. Ráda bych to na vedení zaslala písemnou formou, ale potřebovala bych s tím poradit, jak to mám napsat.

Nějak podobně - upravit si musíte údaje dle skutečnosti a toho, co požadujete, poslat můžete i poštou (pak bych volila psaní s dodejkou):

Přestože mám dle pracovní smlouvy ze dne... sjednánu kratší pracovní dobu v rozsahu... je mi mou nadřízenou pravidelně jednostranně nařizována práce přesčas i když s tím nesouhlasím.

S odvoláním na příslušná ustanovení zákoníku práce žádám, aby by směny byly určovány tak, že bude dodržen sjednaný úvazek ve výši...

iz*
hodnocení

2x

V případě zkráceného úvazku nejde o nařízení práce přesčas, ale o nařízení práce do výše normálního úvazku. A to zaměstnavatel v případě potřeby může.

Za práci Vám zaplatí normálně, protože nejde o práci přesčas.

Máte-li sjednán kratší úvazek, nesmí Vám zaměstnavatel nařídit práci přesčas, tzn., práci nad stanovenou týdenní pracovní dobu. (V nepřetržitém provozu by šlo o práci nad 37,5 hodin týdně.)

michalverner
hodnocení

1x

Na podobné dotazy tu většinou rádcové radí:dejte výpověď a hledejte jinde když s touto prací máte takové problémy.Všude je prý zaměstnanců nedostatek.

joudic*
hodnocení

0x

a jsou aspon placene? Mamka v duchodu takto v nemocnici pracuje a pochvaluje si to a ma tam hlavne kamaradky, tak je stastna.

michalverner

Mamka jestliže bere důchod má sedět doma a nebrat práci mladším.

pb®
Sester je nedostatek, takže zcela jistě práci nikomu nebere. Každý doktor potřebuje někoho, kdo bude zvedat telefon a vyřizovat administrativu. Naopak, v dnešní poptávce po lidech má důchodce, pokud zdraví dovolí, pracovat nějaký čas i při důchodu. Moje tchyně si to pochvaluje, tolik peněz prý v životě neměla.

@michalverner - Mamka jestliže bere důchod má sedět doma a nebrat práci mladším.
Jsou práce a platy, kvůli kterým by ti mladší ani nevstali z postele, zatímco k důchodu je to příjemný přivýdělek na dobu, až už to nepůjde.

dotaz*
hodnocení

Přesčasové hodiny při zkráceném úvazku nejsou proplacené jako práce přesčas, ale jsou pouze dorovnané do úvazku. Takže na příplatek za přesčas nemám nárok při zkráceném úvazku. Já jen chci, aby byl můj zkrácený úvazek respektován a dodržen a neměla jsem služby navíc.

@michalverner sester je veliký nedostatek, práci rozhodně paní nikomu nebere! Já jsem porodní asistentka a nebýt toho, že sestry zůstávají na výpomoc i po dosažení důchodového věku, už by půlka nemocnic byla zavřená, ne jen omezená lůžka jako teď. Volný víkend je sci-fi! 180h měsíčně normálka! Kéž by ještě pár takových sester nastoupilo, možná bych někdy byla i se svojí rodinou, a ne pořád v nemocnici! Něco si o tom zjistěte, než takový nesmysl vypustíte z úst!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]