Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám maličkou díru v ruce, mam jít pomoct babi

Od: jds odpovědí: 17 změna:

Kdysi jsem šla z kopce a spadla jsem a mám v dlani díru po kameni, asi 1,5cm na povrchu a něco ještě pod tím že to není povrchová odřenina, ted mi to srůstá, nic velkýho ale ještě to není ůplně srostlý, pak to mám trošičku odřený, ale mám jít k babičce pomoct se zabíjením, kde bude všude špína a mokro. Jak to mám udělat aby se mi to nezačalo zhoršovat? Když se mi to stalo, tak jsem to vyčistila a pak jsem to nenamáčela, nebo uplně minimálně. Do sprchy jsem si na to dávala ručník, pak jsem si to narychlo umyla a vysušila. Mě napadlo to něčím zalepit, ale nevím čím. Ale moje rodinka je taková, že když jsem si minule vzala na práci nepromokavý rukavice, taky kvůli zranění na ruce, tak mě celou dobu pomlouvali a nadávali :( Když jsem si s sebou vzala v létě pití protože jsem byla po injekci tak jsem si vyslechla že jsem namyšlená fiflena, takže s nějakým vylepšením musím opatrně. Ještě je možnost tam dojet, vzít si rukavice a hned po první urážce jet dom, ale zase bych jim chtěla pomoct, když už tam pojedu. Takže co s tím?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

belicka
hodnocení

3x

Je to oboustranné.

Infekci může chytit jak tazatelka, tak konzumenti zabiječky.

Pokud budeš dělat pomocné práce - loupat česnek, cibuli, krájet žemli, míchat polévku, starat se o topení pod kotlem, tak chirurgická rukavice na jedné ruce nebude vadit, u té špinavé práce mít pracovní rukavici.

Horší by bylo, kdybys myla po celou dobu nádobí, rána se namočí, zanítí a začne hnisat. Malér bude na světě.

Z hygienického důvodu nedoporučuji přímý kontakt rány s potravinou. Sůl může pálit, kůže se též může odlupovat a dostávat do potraviny. Povětšinou ale manipulaci s masem a sádlem má na starosti řezník, nebo silný muž.

Pokud bys sis ruku ovázala bílým obinadlem z lékárničky, tak se také nic nestane, alespoň ti dají jenom pomocnou práci - tohle podej, tamto přines.

hodnocení

3x

Řekněte příbuzným, že máte úraz. Jestli se Vám budou smát, tak nejsou normální. Vždyť i v supermarketech mají prodavačky v řeznictví i u uzenin na rukou gumové rukavice. Docela je lituji, když to tak mají pořád, mají ty ruce jako vyvařené v pračce. Ale je to hygienické.

Kdybych mohla, hned bych šla pomáhat za Vás. bez nároku na jídlo, pití a výslužku. Prostě si to zase po letech vyzkoušet. Dokud jsme zabíjeli, dělala jsem úplně všechno. Pekla buchtu, oloupala česnek a cibuli, vařila kroupy, pak chytala a míchala krev, prala střeva, špejlovala jitrnice a jelítka, krájela a škvařila sádlo, dělala do skleniček paštiku, myla hory mastného nádobí, uklízela...

A všechno mě hrozně bavilo. Jen zabít jsem toho nebožáka neuměla. A je mi hrozně líto, že se už asi nikdy na domácí zabíjačku nedostanu. Prasat ubývá, v naší vsi měli dřív pašíka skoro v každém čísle, dneska ho chová jen jedna rodina ze všech. Jaga.

Běžte, pomáhejte a mějte z toho takovou radost, jakou bych měla já. *tanec*Jaga.

doplněno 20.03.19 08:39:

Ještě přidám vzpomínku. Na zabíjačce se sejde obvykle příbuzenstvo a o nějaké legrácky není nouze.

Dali jsme vařit ovar do dvou ohromných hrnců s poklicemi. Já, chtivá ochutnávky, jsem už za půl hodiny lezla do hrnců, jestli "to už není". Manžel odešel do dílny, něco tam kutil, vrátil se s tlustým řetězem a zámkem. Přes ta ucha hrnce protáhl řetěz a nahoře dobře uzamkl. A řekl: A teď už nám to nikdo nesní!

Ostatní se smáli, smála jsem se taky, byla prostě legrace. Tak si z toho smíchu nic nedělejte a přidejte se taky. Třeba jsou to lidé, kteří jiný způsob legrace neznají, než se smát druhému. Nedejte se, udělejte si třeba legraci z někoho jiného. Ale aby to nebyl posměch, ten je něco jiného, než legrace. A prima si to užijte.

jds
hodnocení

No určitě mají tyhle prodavačky těžkou práci, ale rukavice nejsou až tak špatný, mají v sobě pudr tak ten ruce vysušuje, ale každej to má asi jinak. To jste dobrá že jste to zvládla, kdybych byla zdravotně OK tak bych to zvládla taky, ale mám v háji rameno už pár let, a od toho se odvíjí třeba to, že když někdo padá, tak tomu ještě zabrání tím, že nějak zamává rukama a nespadne, to já nemůžu jen tak zamávat rukama, já ji ani nezvednu do úhlu 45 od těla, takže jsem na zemi každou chvíli, v porovnání s ostatními v mým věku.

hodnocení

2x

Překryj ránu nějakým obvazem, který bude odžovat ránu v suchu (bude odsávat vlhkost a pot).

Pak si nasaď na tu poraněnou ruku jedny nebo dvoje chirurgické rukavice a několik párů rukavic si vezmi do rezervy.

To že tě pomlouvají tě nemusí trápit. Prostě si všímají co je na tobě nového a podle toho toto nové téma použijí. Když na to zareaguješ, tak to začnou rozmazávat. Když na to reagovat nebudeš, tak si budou muset najít jiný objekt.

hodnocení

2x

@jds - Já tam musím za svoje peníze dojet, poslouchat tam ty jejich hrozný kecy a nemám z toho vůbec nic.
Nemusíte.

doplněno 20.03.19 06:21:

@jds - ale co mi zbyde.

Vždycky je víc, než jedna možnost. Proč si nevyberete tu lepší?

asd1
hodnocení

1x

Chtělo to vyčistit a sešít (nebo nahradit šití 3mm proužkama náplasti). Pokud to je déle než týden tak bych zašel na chirurgii ať na to mrknou (počítej že dostaneš vynadáno)

Máš tři možnosti: 1. mám řízlou ruku nechci chytit infekci = sorry pomoct nemůžu. 2. jsou náplasti do bazénu + rukavice, na blbé kecy kašli je to tvoje ruka. Pokud by mi někdo nadával nebo se posmíval tak posílám do háje ať si pomáhá sám. 3. budu mít holé ruce aby nebyly kecy, ale koleduju si o infekci se všemi riziky...

hodnocení

1x

Jen jděte pomáhat a nebuďte urážlivá. Vaše zranění není tak vážné, proto se Vám asi v rodině smějí. Mají Vás za rozmazlenou asi. Rukavice si vezměte a nedejte se odradit. Vždyť si z Vás dělají jen legraci, berte to s nadhledem a zkuste vtipně reagovat, ne se hned urážet..

doplněno 19.03.19 19:25:

Dostanete výslužku..:) a nikdo o Vás alespoň nemůže říci, že jste nepomohla.

jds
hodnocení

No urážlivá rozhodně nejsem, já už jsem jim musela pomáhat když jsem byla mladší než můj nejmladší brácha, a ten teď nemusí dělat nic. Já tam musím za svoje peníze dojet, poslouchat tam ty jejich hrozný kecy a nemám z toho vůbec nic. Celkově z té rodiny nic dobrýho nemám.
Když ti Domu pro rodiče nedají tu výslužku tak proc tam ze sebe jezdit dělat vola a nechat se urážet když ti nedaj ani jitrnice Já osobne bych se na ne vy... Když mi nedají nic
jds
hodnocení

No pro rodiče už ne, už jsem se od nich odstěhovala, ale to je taky že na to vůbec neberou ohled, že bych mohla být v práci, a nic od nich nechci, teď asi budu u vás vadná ale mě to zrovna moc nechutná. Max. si vezmu řízky který v tesku koupím za pár stovek, v klidu vydělaných.
Tak to neres zavolej ze se ti stal úraz a nejezdi dal bych to neresil a preji ti ať se uzdravís a Hezký den :)

joudic*
hodnocení

0x

ovazat a po ceste kupte dvoje gumove rukavice, asi v lekarne, ktera je na kazdem rohu

jds
hodnocení

Ja bych tam šla, ale jako jediná možnost mě přijde jít s těma rukavicama. Minule jsem měla rukavice a byl z toho problém. Fakt nechci něco chytit, jsem ještě nachlazená, tak nechci ještě rozmáčet to co mám na ruce. Prostě si vezmu rukavice a řeknu jestli budou kecy tak hned jedu dom, už jsem to jednou udělala když jsem u nich byla na návštěvě a uráželi mě. Právě že mě dávají na starost nádobí, se solí dělávám taky.
belicka

Ochranné pracovní prostředky jsou přidělovány zaměstnavatelem a slouží k ochraně pracovníka, aby nebyl vystaven poškození zdraví.

Je jedno, jestli zaměstnavatel, nebo u Vás doma.

Mýt celý den nádobí v chemickém prostředku není pro kůži určitě to nejlepší a gumové rukavice patří k e standartnímu vybavení.

Je to Vaše rozhodnutí, stůjte si na svém.

Naučte se pevně stát za svým názorem, nehádejte se, neurážejte se, neodcházejte. Pevně jim řekněte, aby se do Vás nenaváželi, že chráníte svoje zdraví. I když jste o generaci mladší a máte rodiče ctít a poslouchat, stejně tak oni musí respektovat Vás a Vaše názory.

Není pravda, že jenom oni mají pravdu. I Vy máte právo na svůj názor a není od nich hezké, že se Vám posmívají, nebo pomlouvají.

Řekněte jim, že byste byla moc ráda, aby dnešní den, kdy je celá rodina pospolu, proběhl v klidu a pohodě, aby měl každý hezké vzpomínky.

Možná, že se chytí za nos.

liska5
hodnocení

0x

Já nevím, o co tady jde. Máte poraněnou ruku, tak si ji chráníte. To by snad každej. Neznám jiný způsob, jako gumové rukavice. Jsou povolání, kde se v rukavicích dělá a nikdo se nediví. Vy už předem víte, jak se Vám budou posmívat, nadávat Vám a pomlouvat Vás. Vy asi moc pohodová nebudete. Jedete tam na půl dne a už máte scénář, jací budou jiní.

Vezměte si víc náplastí a nějakou gázu navíc. V gumových rukavicích se udělá rychle mokro z potu, ať můžete občas ruku vyvětrat a přebalit.

jds
hodnocení

No nejdu někam na jatka mezi cizí :) já vím jací jsou, je pravda že jsem po nich někdy vyjela ale ne nejak moc a nikdy jsem si nezačala, i když se mi zdálo že má teta na práci hezký tričko, tak jsem jí nic neřekla, ale ona mně zkritizovala že mám k práci nějakou hezkou kabelku.. to byla vyřazená kabelka, na mobil a na pití, do města by už nešla. No jistak řeknu at se ke mě chovají normálně, že jsem jim nic neudělala... Ale je blbý dělat takovou přípravu na návštěvu příbuzných, ale co mi zbyde.
liska5

Nenechte se vytáčet. Některým primitivům to dělá dobře. A v takových situacích, jako kausa kabelka, použijte humor . Např.: A to jsem si ještě zapomněla vzít brokátové šaty a diadém.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]